Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνταγή της ημέρας

Πιροσκί ψητά


Από το: http://faghta-giagias.blogspot.com


Ένα φανταστικό πιτάκι για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες.


Υλικά ζύμης
  •  550 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  ½ κ.γλ. ζάχαρη
  •  1½ κ.γλ. αλάτι
  •  2 γεμάτες κ.σ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •  ½ κ.γλ. χυμό λεμόνι
  •  1 αυγό χτυπημένο
  •  1 φλ. τσαγ. χλιαρό γάλα φρέσκο
  •  2 κ.σ. νερό χλιαρό (ή όσο σηκώσει)
  •  1 φακελάκι ξερή μαγιά

  Για τη γέμιση

  • 10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 250 γρ.γκούντα τριμμένη
 Εκτέλεση

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.).

Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ και Ζυμώνουμε τα υλικά, μέχρι να μην κολάει η ζύμη στα χέρια, περίπου 10'. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 έως 1½ ώρα.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ). Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν και τα κλείνουμε.

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω, και τ' αφήνουμε για 15' να φουσκώσουν. Έπειτα τα αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα, για να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για 45’ περίπου, έως ότου ροδίσουν.

Η ζύμη είναι για 20 κομμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...