Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σε 10": Γιατί ονομάστηκαν έτσι τα "Ταξί";

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.

Το ταξί είναι ένα όχημα δημόσιας μεταφοράς, συνήθως αυτοκίνητο το οποίο μεταφέρει επιβάτες στον ακριβή προορισμό που επιθυμούν, ενώ κατά κύριο λόγο, το χρώμα τους είναι προκαθορισμένο για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα οχήματα. 

Ο όρος "taxi" είναι παγκόσμιος και πρόκειται για σύντμηση της λέξης "ταξίμετρο" (taximeter), η οποία με τη σειρά της είναι σύνθετη και προέρχεται από το λατινικό "taxas" που σημαίνει "φόρος" αλλά και "χρέωση" και το ελληνικό"μέτρον". Το ταξίμετρο, το όργανο δηλαδή που καθορίζει την χρέωση ανάλογα με την απόσταση που διανύει το όχημα, ανακαλύφθηκε το 1891. 
Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος "taxi" για να περιγράψει αυτού του είδους τα οχήματα, ήταν το 1907, όταν ο Harry Nathaniel Allen, εισήγε 600 ατμοκίνητα οχήματα από τη Γαλλία και ίδρυσε την εταιρία "The New York Taxicab Company". Tα οχήματά του τα ονόμασε "taxi" γιατί διέθεταν "ταξίμετρο" και "cab" από το γαλλικό "cabriolet" που ήταν οι ιππήλατες άμαξες οι οποίες χρησίμευαν ως ταξί στη Γαλλία. Ακόμη και σήμερα στις αγγλόφωνες περιοχές τα οχήματα αυτά ονομάζονται "taxi" ή "cab".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...