Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΛΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελληνική Επικράτεια - "wifi"»..!

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, πριν από λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε την ανάπτυξη δικτύου δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα, ώστε να
παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες στο διαδίκτυο.
Σήμερα λοιπόν έχουμε τη χαρά να ξεκινήσουμε ανακοινώνοντας όλη αυτή τη διαδικασία. Έχουμε μείνει πίσω, γι’ αυτό βιαζόμαστε – ψύχραιμα όμως - ώστε να πάμε μπροστά. Ισχύει για πολλούς τομείς στην Ελλάδα, ισχύει και στα δίκτυα υποδομών, στους δρόμους, φυσικούς ή ψηφιακούς.
Στο τέλος του 2013 επανεκκινήσαμε τους αυτοκινητοδρόμους. Σήμερα, 3 μήνες μετά, ξεκινούν οι ψηφιακοί δρόμοι της διασύνδεσης. Μπορεί κανείς να πάει χωρίς δρόμο στην πλατεία, στον κάθε δημόσιο χώρο, στην αγορά, στο νοσοκομείο; Στη ρητορική αυτή ερώτηση, εξίσου αυτονόητα σήμερα, έρχεται η απάντηση της αντίστοιχης απορίας για το διαδίκτυο.
Το έξυπνο κινητό είναι σαν το αυτοκίνητο: αν υπάρχει ο ψηφιακός δρόμος σε πάει παντού. Οι δημόσιοι χώροι χρειάζονται αυτό το δίκτυο, οι τουριστικοί χώροι εξίσου. Θα εγκατασταθούν σε 5.000 σημεία σε όλη τη χώρα, σε 302 Δήμους. Είναι σα να φτιάχνουμε 5.000 παγκόσμιους δρόμους.
Το ασύρματο δίκτυο είναι βασικό δίκτυο υποδομής, είναι ανάπτυξη. Ό,τι φτιάχνει ψηφιακές υποδομές και περιεχόμενα, αναπτύσσει βιώσιμα και σταθερά το ψηφιακό παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας. Τα χρήματα δεν θα πάνε σε κρυμμένα λειτουργικά έξοδα ανανέωσης εξοπλισμού. Δεν θα γεμίσουμε πάλι τις αποθήκες των δημοσίων κτιρίων με γυαλιστερά πλαστικά και μέταλλα αχρησιμοποίητων υπολογιστών.
Θα φτιάξουμε δίκτυα. Όχι απλώς για να υπάρχουν, αλλά για να μεταφέρουν δεδομένα. Ψηφιακά δηλαδή φορτία, ανοιχτά δεδομένα σε ανοιχτές λειτουργικές πλατφόρμες. Το δίκτυο θα φέρει δουλειές, θ’ αναπτυχθούν υπηρεσίες, θα υπάρξει ψηφιακό έργο, εφαρμογές για το κάθε σημείο. Μ’ ενδιαφέρον αρχαιολογικό, τουριστικό, φυσικού πλούτου, μεταφορικό, ενημερωτικό.
Τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Η συνέχεια - θέτοντας εθνικές προτεραιότητες - θα έρθει ενισχύοντας την παραγωγή περιεχομένου, ξεκινώντας από την ψηφιοποίηση και διάθεση κρατικών αρχείων και διευκολύνοντας την οργάνωση και αυτοοργάνωση για την κυκλοφορία ανοιχτών δεδομένων. Πρέπει ν’ απελευθερώσουμε το περιεχόμενο και τα δεδομένα από την κρατική αντίληψη των άχρηστων αριθμών.
Σε όλη τη γη, ξεκινώντας από τα γεωχωρικά δεδομένα, τα δρομολόγια, τα ωράρια, τις τιμές, τις μεταφορές, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανταλλάσουν, ενημερώνονται, συγκρίνουν, σχεδιάζουν, επιλέγουν. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να μπούμε με σύστημα, σχεδιασμό και ταχύτητα. Αυτό είναι ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα σε τουρισμό, προβολή της χώρας, εξυπηρέτηση του επισκέπτη, μεταφορές, logistics. Σύγχρονος κόσμος και νεότητα.
Σήμερα λοιπόν κάνουμε την αρχή. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δασκαλάκης, που είναι ο αρμόδιος για την Ψηφιακή Σύγκλιση, θα σας παρουσιάσει τις λεπτομέρειες και όλα τα τεχνικά δεδομένα του προγράμματος το οποίο εξαγγέλλουμε σήμερα.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα σ’ αυτή τη συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει σκοπό να παρουσιάσει το πλαίσιο του κειμένου προκήρυξης για την ανάπτυξη δημοσίων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης wi-fi στο διαδίκτυο σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Το κείμενο αυτό θα τεθεί από αύριο το πρωί σε διαβούλευση και στη συνέχεια βεβαίως, στόχος είναι εντός περίπου 10 ημερών, να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση αυτή για να προχωρήσουμε μετά στην ένταξη των παρατηρήσεων που ενδεχομένως θα κριθούν αναγκαίες και ωφέλιμες για το έργο για να προχωρήσουμε στην οριστική διακήρυξη – προκήρυξη του έργου.
Η πρωτοβουλία αυτή, που φτάνει μερικούς μήνες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, έρχεται αφ’ ενός μεν να επιβεβαιώσει την πολιτική κατεύθυνση και την οδηγία του Πρωθυπουργού να υλοποιηθεί ένα δίκτυο εθνικής εμβέλειας, wi-fiπρόσβασης στο διαδίκτυο και θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω την πρόθεση του Υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του υπουργείου.
Χωρίς αυτή την εδραία πεποίθηση του Υπουργού, είναι προφανές ότι δε θα φτάναμε σε μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ελληνικού Δημοσίου, σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό.
Τι κάναμε από το Νοέμβριο του 2013 όπου ο Πρωθυπουργός σε μια συνέντευξή του έθεσε αυτό ως προτεραιότητα της κυβέρνησης: Στο διάστημα αυτό, προχωρήσαμε με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και των Υπηρεσιών της Ψηφιακής Σύγκλισης, στις απαραίτητες έρευνες αγοράς, τεχνικές μελέτες, διαστασιολόγηση και κοστολόγηση του δικτύου και στην επεξεργασία όλων των σχεδίων χρηματοδότησης και υλοποίησής του.
Αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι έγινε με τα στελέχη του Υπουργείου και της Ψηφιακής Σύγκλισης χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία και τη μακρά εμπειρία των στελεχών αυτών. Με την ευκαιρία θα ήθελα επίσης να τους ευχαριστήσω. Έτσι έχουμε πλέον καταλήξει σ’ ένα σχέδιο κειμένου προκήρυξης που περιγράφει τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θ’ ακολουθήσουμε, τις λειτουργικές απαιτήσεις του δικτύου και τις τεχνικές προδιαγραφές του.
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου, το προσδιόρισε και ο Υπουργός προηγουμένως: Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη δημόσιας υποδομής, ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε μια δηλαδή γεωγραφική διασπορά η οποία καλύπτει το σύνολο της επικράτειας.
Στόχος του έργου είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, η περαιτέρω εξοικείωση του κοινού με αυτό και η μείωση του ψηφιακού αποκλεισμού που όπως επίσης γνωρίζετε, είναι μια από τις βασικές ελλείψεις που εντάσσονται γενικότερα στη στατιστική απεικόνιση της θέσης της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. 
Το έργο αυτό εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό και θέλω να το τονίσω αυτό, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στη χώρα, όπως αποτυπώνεται και στο εθνικό ευρυζωνικό πλάνο το οποίο σε μερικές μέρες θα είναι γνωστό και σ’ εσάς.
Αναμένεται το έργο αυτό να συμβάλλει στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στην περαιτέρω αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης ειδικά σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου παρατηρείται υστέρηση.
Εκτός από τη δράση αυτή που είπαμε, οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας περιλαμβάνουν έργα όπως η ολοκλήρωση των δικτύων Man και η διασύνδεσή τους με τα εθνικά δίκτυα, η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε λευκές και αγροτικές περιοχές, το μητρώο για τις δικτυακές υποδομές της χώρας, ενώ σχεδιάζονται και άλλες δράσεις όπως η ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας τουλάχιστον 100 mbbs, το μητρών επιχειρήσεων ΤΠΕ καθώς και νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα, η επικαιροποίηση και απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης.
Επίσης στη χώρα σχεδιάζονται και άλλα δίκτυα wi-fiσε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα νοσοκομεία της χώρας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το εθνικό δίκτυο των δημοσίων wi-fi δεν αποσκοπεί να γίνει το κύριο μέσο πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο, αντικαθιστώντας υφιστάμενα δίκτυα, αλλά να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και να εξοικειώσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με το διαδίκτυο.
Ας έρθουμε σε κάποια χαρακτηριστικά που οριοθετούν το συγκεκριμένο έργο. Πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας ήταν η επιλογή των χώρων εγκατάστασης των υποδομών. Το προηγούμενο διάστημα απευθύναμε πρόσκληση σε όλους τους Δήμους της χώρας οι οποίοι όπως γνωρίζετε είναι 325, να μας δηλώσουν και να μας αναφέρουν τα σημεία εκείνα, τον αριθμό δηλαδή των σημείων, που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το εθνικό δίκτυο wi-fi. Από τους 325 Δήμους ανταποκρίθηκαν οι 302 Δήμοι οι οποίοι υπέδειξαν περίπου 6450 σημεία για να υλοποιηθούν δημόσια wi-fihotspots.
Εκτός από τους Δήμους της χώρας ζητήθηκαν προτεινόμενα σημεία και από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τους χώρους των λιμένων και από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Από τα σημεία αυτά στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του έργου, γιατί γι΄ αυτό μιλούμε σήμερα για την πρώτη φάση του έργου, θα υλοποιηθούν περίπου 4 χιλιάδες περιοχές ασύρματης πρόσβασης wi-fihotspots βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την επιλογή των σημείων αυτής της φάσης.
Διευκρινίζεται ότι ως περιοχή ασύρματης πρόσβασης νοείται μία έκταση, παραδείγματος χάρη μία πλατεία, για την κάλυψη της οποίας απαιτούνται περισσότερα του ενός accesspoints-σημεία πρόσβασης. Εκτιμάται λοιπόν ότι γι΄ αυτό που μιλούμε σήμερα, για την κάλυψη δηλαδή των hotspots της πρώτης φάσης, θα απαιτηθούν περί τα 15 χιλιάδες accesspoints.
Οι χώροι που επιλέγονται είναι προφανές ότι πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, πληρούν δηλαδή ένα σύνολο χαρακτηριστικών, παράδειγμα η ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση. Τέτοιοι χώροι είναι χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος.
Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν κάποια σημεία σε αυτό το έργο είναι να μην έχει εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο σημείο, δίκτυο wi-fi που χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συνολικά λοιπόν στην πρώτη φάση του έργου θα καλυφθούν κλειστοί και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι σε όλη την Ελλάδα και θα διατεθούν και θα υπάρξουν περίπου 15 χιλιάδες σημεία πρόσβασης.
Από τους Δήμους υποδείχθηκαν και πολύ σημαντικά σημεία, τα οποία περιλαμβάνονται ή αφορούν κυρίως χώρους ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών απαιτήσεων, όπως είναι τα λιμάνια, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα σχετικά τέτοια σημεία.
Οι χώροι αυτοί θα καλυφθούν στη δεύτερη φάση του έργου που αναμένεται να είναι έτοιμες οι τεχνικές προδιαγραφές του και το σχέδιο προκήρυξης τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς, η ανάπτυξη στους χώρους αυτούς έχει ειδικές και διαφορετικές απαιτήσεις, δηλαδή έχουμε άλλον εξοπλισμό, διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις εξοπλισμού, κάλυψη εκτεταμένων περιοχών.
Και βεβαίως είναι περιοχές όπως οι αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της αισθητικής των χώρων αυτών που επιβάλλουν τη χρήση διαφορετικού εξοπλισμού. Οι τεχνικές προδιαγραφές για τα δίκτυα αυτά είναι υπό μελέτη όπως είπαμε προηγουμένως και η υλοποίηση θα είναι αποτέλεσμα και αντικείμενο ενός νέου έργου.
Τι υπηρεσίες και ποια είναι η πολιτική πρόσβαση που θα προσφέρεται από αυτό το δίκτυο: Το δίκτυο που θα αναπτυχθεί στην παρούσα φάση θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω φορητού υπολογιστή tablet ή smartphone.
Ο κάθε επισκέπτης που ενεργοποιεί τη σύνδεσή του wi-fi στη συσκευή του θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης, μέσω μιας τυπικής και συνηθισμένης διαδικασίας επαλήθευσης. Με βάση την πολιτική πρόσβασης θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 λεπτά συνεχούς σύνδεσης. Στο κάθε wifihotspot, εκτός από βασικό «εθνικό SSID», θα μπορούν να υπάρχουν και πρόσθετα SSID, και θα είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι «σερφαρίσματος»:
Πρώτον, απλή πρόσβαση στο internet, όπου ο χρήστης θα συνδέεται στο εθνικό SSID και θα έχει περιορισμούς πρόσβασης. Παραδείγματος χάρη σε ακατάλληλο περιεχόμενο, σε highdefinitionstreaming και θα διασφαλίζεται μία μέση ταχύτητα σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνεχούς όμως σύνδεσης στο internet.
Δεύτερον, πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί σε τοπικό SSID και θα έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά σε εφαρμογές πληροφοριακού-τοπικού περιεχομένου.
Τρίτον, πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου. Εδώ ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί σε δημοτικό SSID με χρήση κατάλληλων κωδικών, username-password, που θα χορηγούνται βεβαίως από τους Δήμους και θα έχει πρόσβαση με αυθεντικοποίηση και ασφάλεια, όπως παραδείγματος χάρη ασφαλή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από το Δήμο ή απεριόριστη χρονική πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Το δίκτυο αυτό, όπως είπε και ο Υπουργός προηγουμένως, θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για την υποστήριξη και νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών, που θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του και έτσι αναμένουμε ότι θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο, αναπτύσσοντας ψηφιακό περιεχόμενο και διαδικτυακές εφαρμογές που θα αξιοποιούν αυτή την υποδομή.
Σε κάθε περίπτωση το δίκτυο δε θα υποστηρίζει υπηρεσίες ψυχαγωγίας που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε bandwidth, όπως παραδείγματος χάριν highdefinitionvideostreaming, διότι όπως είπαμε και πριν η φιλοσοφία υλοποίησης δεν είναι να υποκαταστήσει άλλες μεθόδους πρόσβασης στο διαδίκτυο, αλλά να διασφαλίσει δωρεάν την πρόσβαση σε βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες.
Ποια είναι τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου: Κάποιος που χρησιμοποιεί το δίκτυο αυτό θα μπορεί να συνδέεται στο δίκτυο εφόσον βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρα από το accesspoint όταν μιλούμε για εσωτερικούς χώρους και περίπου σε απόσταση 100 μέτρα από το accesspoint όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του δικτύου έχει λάβει υπόψιν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται 40 με 50 ταυτόχρονοι χρήστες ανά accesspoint.
Το δίκτυο αυτό θα διαθέτει ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης και διαρκούς παρακολούθησης της λειτουργίας του και την ευθύνη αυτή θα έχει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η ορθή και ορθολογική λειτουργία του δικτύου, η βέλτιστη διαχείριση του διαθέσιμου εξοπλισμού και των λοιπών τηλεπικοινωνιακών πόρων που θα απαιτηθούν, αλλά και η τήρηση όλων των προδιαγραφών για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία.
Τώρα σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, που όπως είπαμε από αύριο ξεκινούν, το έργο θα προκηρυχθεί με τη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού με δημοσίευση για σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο. Η διαδικασία αυτή όπως γνωρίζετε προβλέπει την προκήρυξη ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, όπου οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί φορείς θα προσέλθουν και θα συμμετάσχουν σε αυτό το διαγωνισμό.
Εφόσον αξιολογηθούν ότι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό αυτό για την υλοποίηση του έργου θα συναφθεί μαζί τους μία συμφωνία-πλαίσιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία των εκτελεστικών συμβάσεων ώστε να ανατεθεί στους αναδόχους η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστον στα 15 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει το κόστος της προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης επίσης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου και του λειτουργικού κόστους του δικτύου αυτού μέχρι το τέλος του 2015, όπου βεβαίως εκτείνεται και το παρόν Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αυτού θα το αναλάβει το δημόσιο.
Πέραν από το τμήμα, αν θέλετε, τη φάση αυτή ανάπτυξης του δικτύου wi-fi που σας παρουσιάσαμε, επιπροσθέτως προς αυτό όπως είπαμε υπάρχει παραλλήλως και κινείται η διαδικασία του πιλοτικού προγράμματος από την ΟΣΥ σε αν θυμάμαι καλά 15 μέσα οχήματα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία και τρόλεϊ δηλαδή.
Αναμένουμε από τον Οργανισμό την τελική έκθεση του πιλοτικού αποτελέσματος έως περίπου στο τέλος Απριλίου, ώστε να ετοιμαστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία προκήρυξης και υλοποίησης του συνολικού έργου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, το οποίο σχέδιο θα περιλαμβάνει 1200 με 1500 μέσα μαζικής μεταφοράς.
Εκτιμούμε ότι από πλευράς ψηφιακής σύγκλισης η πρόσκληση για την ένταξη του έργου αυτού εντός του Μαΐου θα έχει γίνει, επίσης όπως είπα προηγουμένως υλοποιείται από το ΕΔΕΤ, το Δίκτυο των Δημοσίων Νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία και αυτά προστίθενται στο δίκτυο την έκταση του οποίου σας παρουσιάσαμε σήμερα.
Σε ότι αφορά το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ ήδη λειτουργούν εφτά σταθμοί, σε εφτά σταθμούς δηλαδή παρέχεται πρόσβαση wi-fi δωρεάν στο internet και αναμένεται στο προσεχές τρίμηνο ή τετράμηνο να ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία το σύνολο των σταθμών που είναι περίπου 64.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαστε εδώ για τις πιθανές ερωτήσεις σας.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ Μενέλαε, παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, ποιο είναι το προφίλ των αναδόχων; Δηλαδή τι αναδόχους ψάχνετε; Μιλήσατε για αναδόχους και όχι για ανάδοχο. Είναι χωρισμένο σε κάποιες περιοχές; Δηλαδή ψάχνουμε δέκα; Πέντε; Έναν; Πόσους αναδόχους; Και τι είναι; Θα είναι πάροχος; Τι θα είναι;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Ή ανάδοχοι ή ανάδοχος. Αυτό θα εξαρτηθεί. Προφανώς η δική μας στόχευση και πιστεύω και βεβαιότητα είναι να υπάρξουν περισσότεροι του ενός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη δεν καταλάβατε. Δεν εννοώ πόσοι θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Μακάρι να συμμετέχουν εκατό. Άλλο λέω. Το έργο το έχετε χωρίσει. Γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μπορεί …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ένα διαγωνισμό να προκύπτουν πολλοί ανάδοχοι.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Η χώρα μέσα από τη μελέτη που παραλλήλως γίνεται, θα χωριστεί σε Ζώνες και θα υπάρξουν στις εκτελεστικές συμβάσεις που είπαμε προηγουμένως, στις προσκλήσεις για εκτελεστικές συμβάσεις θα γίνονται προσκλήσεις κατά περιοχές – αριθμοί σημείων πρόσβασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτό δεν είναι τώρα έτοιμο αφού θα βάλετε στη δημόσια διαβούλευση; Τι βγάζετε στη δημόσια διαβούλευση;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Στη δημόσια διαβούλευση θέτουμε υπόψη της αγοράς και όλων των ενδιαφερομένων το πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές του δικτύου, τον αριθμό των σημείων και αυτό που θα ζητήσουμε –όπως προβλέπει και η νομοθεσία για τις συμφωνίες πλαίσιο- όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο αφ’ ενός, αφ’ ετέρου ότι μπορούν να υλοποιήσουν το σύνολο των ζητουμένων σημείων στις τεχνικές προδιαγραφές που τίθενται και τρίτον ότι αυτό μπορεί να το κάνουν κατά μέγιστο με τον προϋπολογισμό που δημοσιεύεται. Αυτό θα ζητήσουμε σε πρώτη φάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν είναι η δημόσια διαβούλευση του τεύχους της προκήρυξης, είναι ένα προγενέστερο στάδιο.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Το τεύχος προκήρυξης στο διαγωνισμό που έχει αυτή τη νομική μορφή, είναι το να καταγραφούν και να το να υπάρξουν συμφωνίες με όλους όσους μπορούν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο τεχνικά και μέσα στο προσδιοριζόμενο κόστος. Δεν είναι η επιλογή του οριστικού αναδόχου.
                        Η επιλογή των αναδόχων ή του αναδόχου κατά περιοχή, θα γίνει σε δεύτερη φάση, με προσκλήσεις που θα επακολουθήσουν και εκεί η επιλογή μόνο μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία πλαίσιο και με κριτήριο τότε την οικονομικότερη προσφορά, την πιο οικονομική προσφορά. Τότε δηλαδή θα είναι καθαρά μειοδοτικό το αντικείμενο της πρόσκλησης και η υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Γίνεται η μελέτη παραλλήλως, ήδη δηλαδή ξεκινάει η μελέτη αυτή, η οποία θα είναι έτοιμη με το πέρας περίπου της διαδικασίας σύναψης των συμφωνιών πλαισίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα έχετε τους προτεινόμενους και μετά θα πάτε στους διαγωνισμούς, κάπως έτσι.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα δούμε να λειτουργεί το σύστημα στις πλατείες; Δηλαδή πότε αυτό θα είναι έτοιμο έτσι ώστε να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί από τους νέους;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Εφόσον όλα ακολουθήσουν το πρόγραμμα το οποίο έχουμε σχεδιάσει, ευελπιστούμε από το Νοέμβριο να αρχίσει η εγκατάσταση των σημείων, παραλλήλως. Αυτά γίνονται σειριακά, παραλλήλως σε όλη τη χώρα. Ευελπιστούμε και θεωρούμε ότι είναι αυτό εφικτό από το Νοέμβριο να αρχίσει η εγκατάσταση του εξοπλισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγκατάσταση και λειτουργία.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Εγκατάσταση και λειτουργία βεβαίως. Ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι μεγάλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παράλληλων αναδόχων. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν οι ανάδοχοι είναι αρκετοί και η χώρα χωριστεί σε γεωγραφικές περιοχές εγκατάστασης περισσότερες, θα διευκολυνθεί η παράλληλη υλοποίηση του έργου. Εκτιμώ όμως ότι δυο τρεις μήνες είναι αρκετό διάστημα, αν θέλετε να απαντήσω στην ερώτησή σας πιο συγκεκριμένα εννοώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι θα υπάρξει μια πρόσκληση για διαγωνισμό για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μετά το πιλοτικό πρόγραμμα. Αυτός ο αριθμός που αναφερθήκατε 1.200 με 1.500 οχήματα θα είναι στην ΟΣΥ μόνο; Γιατί μετά άκουσα ότι είπατε χωριστά για τη ΣΤΑΣΥ. Δηλαδή 1.200 λεωφορεία και τρόλεϊ ή είναι μέσα και οι συρμοί Μετρό και Ηλεκτρικού;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Στο Μετρό η συνεννόηση που έχουμε και η εκτέλεση του έργου αφορά τους σταθμούς.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Και ήδη στους σταθμούς μέρα με την ημέρα απλώνεται ένα πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι προς το παρόν, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … πότε το βλέπετε αυτό να …
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Αναμένουμε την εκτίμηση της πιλοτικής φάσης εφαρμογής, ούτως ώστε να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές και όπως σας είπα εντός του Μαΐου η «Ψηφιακή Σύγκλιση» να κάνει την ανάλογη πρόσκληση για ένταξη του έργου. Άρα η ένταξη του έργου μπορεί να γίνει πριν το τέλος αυτού του εξαμήνου, του 1ου εξαμήνου του 2014.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το σχέδιο το Νοέμβρη, θυμάμαι τότε ότι η αρχική σκέψη ήταν να συμπεριλάβει και την ανάταξη 600 και σημείων που υπήρχαν είχε μπει wi-fi από Δήμους σε προηγούμενο πρόγραμμα του παλιού Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αυτά κατέπεσαν και δεν δούλεψαν. Αυτά είναι μέσα στο σχέδιο; Πρώτον.
                        Δεύτερον. Αυτοί που τα έβαλαν γιατί εκεί έγιναν πάρα πολλά πράγματα τα οποία ήταν κοινό μυστικό, θα υπάρξουν κυρώσεις γι’ αυτούς; Έχουν ζητηθεί πίσω λεφτά; Αυτοί οι Δήμοι έχουν αποκλειστεί; Διότι καταλαβαίνετε τι εννοώ κ. Γενικέ.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Κατ’ αρχάς αυτά τα 620 περίπου σημεία έχουμε πει κι άλλη φορά ότι δεν εντάσσονται σε αυτό το έργο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, διότι είναι εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Μέσα από κάποιες πρωτοβουλίες που και η «Ψηφιακή Σύγκλιση» σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει, ήδη έχει αρχίσει η ενεργοποίηση πολλών από τα 600 αυτά σημεία, τα οποία προστίθενται στα σημεία που σας είπαμε σήμερα.
Δεν είμαι σε θέση να σας πω γιατί είναι θέμα των Δήμων η διαχείριση των σημείων αυτών, πόσα μέχρι σήμερα από αυτά έχουν ενεργοποιηθεί. Πιστεύω ότι βρίσκονται σε διαδικασία ενεργοποίησης οι περισσότεροι Δήμοι.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, ναι, υπάρχουν κυρώσεις ήδη. Υπάρχουν από τους ελέγχους που έχουν γίνει αρκετά πορίσματα κυρίως από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» που έχει χρηματοδοτήσει τα συγκεκριμένα έργα, όπου επιβάλλονται δημοσιονομικές διορθώσεις στις περιπτώσεις που δεν έχει επιβεβαιωθεί η λειτουργία ή η ύπαρξη του εξοπλισμού στα σημεία αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε πόσα χρήματα είναι αυτά, χοντρικά;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Όχι δεν είμαι σε θέση να σας πω πόσα, πάντως σχεδόν κάθε εβδομάδα προκύπτουν τέτοιες αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Προβλέπεται και γίνονται. Είναι θέμα απόφασης των Δήμων αυτό. Εμείς έχουμε βοηθήσει στην κατεύθυνση να μπορεί να γίνει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω το εξής: σε αυτό που είπε πριν ο Αχιλλέας, περιλαμβάνονται και λιμάνια που υπήρχαν παλαιότερα, δηλαδή είχαν χρηματοδοτήσει στον Πειραιά και είχε wi-fi.
                        Δεύτερον, σκοπεύετε να εμπλέξετε σε αυτό το project και το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»; Το οποίο ουσιαστικά πάμε για 35.000 σημεία δημόσια κτήρια εκεί να ενταχθούν και να μπουν wi-fi; Επειδή θα υπάρχουν υποδομές μέσα;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. Γι’ αυτό και δεν αναφέραμε σήμερα τα δημόσια κτήρια σε αυτό το σχέδιο. Αναφερθήκαμε μόνο σε δημόσιους χώρους. Τα δημόσια κτήρια αναφέρατε ότι το κατάλληλο πλαίσιο για την ένταξή τους είναι το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό είναι στη φάση 2 που λέτε;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Όχι το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και οι Υπηρεσίες του είναι ένα ξεχωριστό έργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι όμως το εθνικό SSID; Γιατί μας μπερδέψατε εκεί, είπατε εθνικό SSID τοπικό και δημοτικό. Αυτό πως θα γίνει ακριβώς; Δηλαδή όταν πηγαίνει ο χρήστης στην πλατεία θα έχει 3 SSID;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Προβλέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές υλοποίησης του έργου και τα τρία. Το προβλέπουν. Και όχι μόνο τρία. Προβλέπουν όμως σίγουρα αυτές τις δυνατότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό για να το κάνουμε πρακτικό. Όταν θα λειτουργήσει λέω ας πούμε σε ένα Δήμο στο Νέο Ηράκλειο, θα λειτουργήσει αυτό το project, ο δημότης ή ο επισκέπτης που θα είναι στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου θα βλέπει 3 SSID υποχρεωτικά ή θα βλέπει και ένα κοινό και ανάλογα θα επιλέγει μετά από ένα portal που θα γίνει;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Το δεύτερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ, όπως θα ξέρετε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ετοιμάζει ένα διαγωνισμό καινούργιο για την ανάδειξη του καθολικού παρόχου τηλεπικοινωνιών σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το διαγωνισμό δεν υπάρχει πρόβλεψη για Internet, δεν μιλάω για ευρυζωνική σύνδεση καν για Internet.
                        Δεν είναι λίγο οξύμωρο όταν σήμερα εμείς μιλάμε για διασπορά σημείων wi-fi σε όλη τη χώρα στις βασικές υποδομές που θα πηγαίνουν σε κάποιο χωριό και θα τις έχει ανάγκη ένας νέος επιχειρηματίας που θα πάει να εγκατασταθεί εκεί, να μην έχει ευρυζωνική σύνδεση; Και γι’ αυτό τι σκοπεύετε να κάνετε;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψετε να διαχωρίσουμε το ένα από το άλλο. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του καθολικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι άλλο θέμα.
                        Σε ό,τι αφορά τις λευκές και αγροτικές περιοχές ήδη έχει προκηρυχθεί το έργο «RuralBroadband» όπως ξέρετε, προϋπολογισμού 161 εκ. ευρώ το οποίο είναι έργο ΣΔΙΤ, βρίσκεται σε διαδικασία αυτές τις μέρες έναρξης της αξιολόγησης των προσφορών στο διαγωνισμό αυτόν των συμμετεχουσών εταιρειών και αυτό το έργο με 100% δημόσια χρηματοδότηση, προβλέπει την εγκατάσταση, τη δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση ενός δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης αποκλειστικά και μόνο για λευκές και αγροτικές περιοχές.
                        Αυτό είναι το έργο μέσω του οποίου θα καλύψουμε αυτό το κενό, αυτό το χάσμα που ορθώς προσδιορίσατε ότι υπάρχει. Το γνωρίζετε το έργο αυτό, ήταν πριν ένα χρόνο σχεδόν εκτός δυνατότητος ένταξης για χρηματοδότηση, καταβάλαμε όμως όλες εκείνες τις προσπάθειες που έπρεπε και σ’ εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πλέον ο διαγωνισμός έγινε, οι προθεσμίες ολοκληρώθηκαν, υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης και μετά θ’ αρχίσει και η υλοποίηση του έργου στο σύνολο της χώρας.
                        Είναι ένα σημαντικό έργο που καλύπτει αυτό το κενό που είδατε. Εάν θυμάμαι καλά θα καλύπτει έναν πληθυσμό γύρω στους 700 με 750 χιλιάδες πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρουμε τους λόγους, εμείς αυτό που θεωρούμε πολύ ικανοποιητικό και οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε το γεγονός αυτό, τη μεγάλη προθυμία των Δήμων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μέσα στο μικρό χρονικό περιθώριο που στους περισσότερους δώσαμε και αυτό κρατάμε, είναι 302 από τους 325.
                        Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που δεν ανταποκρίθηκαν, τους λόγους δε μπορούμε να τους γνωρίζουμε, εμείς πάντως δώσαμε και μία και δύο προθεσμίες ακόμα, ήρθαμε σ’ επικοινωνία μαζί τους, εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια, από κει και πέρα βεβαίως είναι δική τους η ευθύνη ή η απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Ο Δήμος της Αθήνας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες μας που είχαν αναλάβει τη διαδικασία αυτή επικοινώνησαν, έκαναν αν θέλετε νεότερες επικοινωνίες και έδωσα και νεότερες προθεσμίες, 3-4 φορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση τη γραπτή, δεν ανταποκρίθηκαν στις προφορικές προσκλήσεις μας, γνωρίζω όμως, άκουσα ότι προ ημερών έχει προκηρύξει έναν διαγωνισμό για κάποια σημεία ο ίδιος ο Δήμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πειραιάς;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Έχει ανταποκριθεί. Οι μεγάλοι Δήμοι, αν θεωρήσουμε αυτό το κριτήριο είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο Δήμος Κρωπίας, ο Δήμος Ξάνθης, η Πετρούπολη, ο Πολύγυρος και το Χαλάνδρι. Αυτοί είναι. Οι άλλοι είναι πολύ μικροί Δήμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Χαλάνδρι έχει όμως.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Μπορεί να μην ανταποκρίθηκαν επειδή έχουν κάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Χαλάνδρι είναι άθλιο, δε δουλεύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα Τρίκαλα δηλαδή ανταποκρίθηκαν;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Αν δεν τ’ ανέφερα, ανταποκρίθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Μου προξενεί εντύπωση πως ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων είπε όχι σ’ ένα αίτημα το οποίο αναμένεται να ικανοποιήσει… Σας είπαν ότι σχεδιάζουν δικό τους πακέτο ξεχωριστά από την κυβερνητική πρωτοβουλία;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Δε μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, ούτε ήταν υποχρεωμένος ο Δήμος, ο κάθε Δήμος να μας εξηγήσει γιατί δε συμμετέχει. Προφανώς, μπορώ να υποθέσω κι εγώ ότι υλοποιεί ένα δικό του δίκτυο, έχει προφανώς και υλοποιεί κάποια επέκταση του δικού του δικτύου με ίδια μέσα, με δική του πρωτοβουλία. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, δεν ήταν υποχρεωμένος ο Δήμος να μας πει γιατί δεν συμμετέχει, γιατί δεν στέλνει σημεία. Άρα δεν ήταν υποχρεωμένος να μας απαντήσει γραπτώς. Ή ανταποκρινόταν σε μια πρόσκληση ή δεν ανταποκρινόταν. Δεν είχε καμία υποχρέωση να μας απαντήσει. Προφανώς και ο Δήμος καλύπτει και θα καλύψει περαιτέρω με δικά του προγράμματα αυτή την υπηρεσία.
                        Εμείς πάντως και σήμερα, παρ’ ότι το έργο βρίσκεται σε μια, αν θέλετε, διαδικασία ολοκλήρωσης, δεν θα μπορούσαμε ασφαλώς να μην συμπεριλάβουμε το Δήμο Αθηναίων αν ενδιαφερόταν. Αλλά νομίζω ότι ο Δήμος έχει λάβει τα μέτρα του και έχει φροντίσει ο ίδιος την κάλυψη των αναγκών αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εάν περιλαμβάνεται η Αθήνα θα είναι πάλι 5.000 τα σημεία. Θέλω να πω ότι ο προγραμματισμός είναι δεδομένος. Βλέπω ότι δεν συμμετέχουν και κάποιοι Δήμοι νησιωτικοί. Προφανώς οι άνθρωποι, ενδεχομένως, έχουν κάνει τη δική τους υποδομή.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Ακριβώς, να συμπληρώσω σε αυτό που είπε ο Υπουργός. Περιοχές που δε δήλωσαν, δε σημαίνει ότι δε διαθέτουν τέτοια πρόσβαση στους πολίτες ή σε όσους συναθροίζονται στους χώρους τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είπατε ότι τα 30 πρώτα λεπτά θα είναι δωρεάν. Μετά το πέρα των 30 λεπτών τι θα γίνεται;
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Θα κόβεται και θα ξαναμπαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για άλλα 30 λεπτά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, για να μπαίνουν κι άλλοι. Όπως είναι στην πλατεία Συντάγματος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές ανέβηκε στο OpenGov ένα νομοσχέδιο του υπουργείου με πολλές ρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των τομέων δραστηριότητας. Ένα από αυτά αφορά και τις τηλεπικοινωνίες. Μπήκε εκείνη η τροπολογία που είχε κοπεί και μπήκε και μια ρύθμιση που λέει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Οικονομικών, θα μπορεί να μεταβιβαστεί το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών από το ’95 μέχρι σήμερα στο Υπουργείο.
                        Οπότε η ερώτηση είναι κατ’ αρχήν πόσα χρήματα είναι αυτά, αν έχουν υπολογισθεί και πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Διότι ξέρετε, φασούλι-φασούλι, γεμίζει το σακούλι. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση για το θέμα.
                        Η δεύτερη ερώτηση είναι να δούμε πού βρισκόμαστε μ’ εκείνο το αλήστου μνήμης “Fibertothehome”. Έχει προχωρήσει, δεν έχει προχωρήσει;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, πρέπει να σας πω ότι με μεγάλη ικανοποίηση και έκπληξη ταυτόχρονα, ανακαλύψαμε μια άσπρη τρύπα της τάξεως των 280 εκατομμυρίων, το οποίο αποτελεί το αποθεματικό της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το οποίο ποσό μεταβιβάζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, στην ελληνική οικονομία.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά το “Fibertothehome” το είπα προηγουμένως νομίζω, ότι περιλαμβάνεται μέσα στη φαρέτρα του προγραμματισμού του Υπουργείου για την ευρυζωνική ανάπτυξη της χώρας. Το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο που το πρώτο draft θα είναι έτοιμο αρχές Απριλίου για διαβούλευση, σαφέστατα περιλαμβάνει και αυτή την υποδομή, αυτό το έργο, το οποίο όπως ξέρετε, έχουμε εδώ και αρκετούς μήνες ολοκληρώσει στη φάση της οριστικής μορφής και σχεδιασμού του, το οποίο εκτιμούμε ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό και εντάσσεται στα τρέχοντα οικονομικά αλλά και αναπτυξιακά δεδομένα και απαιτήσεις της χώρας.
                        Η δική μας πρόταση, γιατί εμείς εισηγούμεθα, στο καινούργιο πλαίσιο στήριξης, είναι προφανές ότι θα είναι να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο για υλοποίηση ως έργο ΣΔΙΤ στην επόμενη περίοδο. Άρα λοιπόν, όχι μόνο δεν το έχουμε ξεχάσει αλλά θα το δείτε και στις προτάσεις μας για την αρχιτεκτονική του νέου ΣΕΣ σε ό,τι αφορά τις ΤΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν αφορά το Υπουργείο, δεν είναι έργο του, είναι ιδιωτικού φορέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι αλλάζει στη λειτουργία των ταξί και των εκμισθωμένων οχημάτων; Και για ποιο λόγο γίνεται;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις από την πλευρά του ΟΟΣΑ, τις έχει καταθέσει ο ΟΟΣΑ στο πλαίσιο αυτής της «εργαλειοθήκης», η οποία έχει μια σειρά από προτάσεις και ρυθμίσεις για τις μεταφορές. Δεν θα μπω στην ουσία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ορισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των κλάδων και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα μπορώ να σας πω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτε απολύτως. Δεν θα πω τίποτε απολύτως πριν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τις επαφές αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μετέχετε στις επαφές αυτές;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Προς το παρόν όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εκπόνηση των προτάσεων Υπουργέ συμμετείχατε;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η εκπόνηση των προτάσεων δεν έγινε από το Υπουργείο, έγινε από τον ΟΟΣΑ, με βάση κάποιες μελέτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, είναι μια δουλειά που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ και την έχει φέρει στη χώρα προτείνοντας μια σειρά από μέτρα σε διαφόρους τομείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι οι αυτοκινητιστές απειλούν με αντίστοιχες απεργίες..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχει ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης μήπως; Επειδή είχαν μια συνάντηση οι ιδιοκτήτες, ο κ. Λυμπερόπουλος με τον κ. Χατζηδάκη, η οποία έχει λήξει και σύμφωνα με την κουβέντα που έκαναν μεταξύ τους..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δε θα πω τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επικοινωνία με τον κ. Χατζηδάκη; Γιατί έχει λυθεί το θέμα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ταξί.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακούστε, εάν λύθηκε ακόμα καλύτερα. Αλλά επαναλαμβάνω και πάλι δεν θα πω τίποτα, πριν έχω από τον κ. Χατζηδάκη μία ολοκληρωμένη ενημέρωση, τι ακριβώς έχει ειπωθεί, τι ακριβώς έχει συμβεί και τι ακριβώς έχει κλείσει, γιατί τα νομοσχέδια όπως ξέρετε τα υπογράφω κι εγώ σε ό,τι αφορά τη συναρμοδιότητα του υπουργείου, άρα λοιπόν θα περάσουν από δω. Γι΄ αυτό λέω ότι θέλω να έχω μία καθαρή άποψη μετά από ενημέρωση που θα έχω από τον συνάδελφό μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι λίγο οξύμωρο ένα τρίτο Υπουργείο να νομοθετεί για λογαριασμό του καθ΄ ύλην αρμοδίου Υπουργείου ερήμην του;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν νομοθετεί κανένα υπουργείο ερήμην κανενός. Αυτό δεν μπορεί να είναι συμπέρασμα. Επαναλαμβάνω και πάλι, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του ΟΟΣΑ, δεν νομοθέτησε κανένα υπουργείο, υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά του ΟΟΣΑ. Αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση τις εξετάζει και στο τέλος θα υπάρξει μια θέση-τοποθέτηση ποιες απ΄ αυτές θα γίνουν δεκτές, ποιες δεν θα γίνουν δεκτές, ποιες θα γίνουν δεκτές ενδεχομένως σε κάποιο σχετικό χρονικό διάστημα σύντομο ή πιο πέρα τα επόμενα χρόνια ή τους επόμενους μήνες.
                        Πριν λοιπόν έχω, πρώτον, από τον κ. Χατζηδάκη μια ολοκληρωτική ενημέρωση, και δεύτερον το αποτέλεσμα της τελικής διαπραγμάτευσης που κάνει ο ίδιος με τους εκπροσώπους της τρόικα και του ΟΟΣΑ, δεν μπορώ να σας πω τίποτα.
                        Από κει και πέρα αν έχουμε νέα και αν έχουμε αποφάσεις, οι όποιες αποφάσεις θα συνυπογραφούν και από μένα ως αρμόδιο υπουργό, διότι δεν νομοθετεί άλλο υπουργείο - όπως είπατε - για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Νομοθετούν όλα τα υπουργεία μαζί και ο κάθε υπουργός που συνυπογράφει τα νομοσχέδια.
Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, απλά για να είναι γνωστό στις κυρίες και στους κυρίους Δημοσιογράφους, σήμερα θα έχουν αναρτηθεί από πλευράς της Γενικής Γραμματείας και του Υπουργείου δύο κείμενα που αφορούν το ένα τη στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη 2014-2020 για δημόσια διαβούλευση, καθώς επίσης και το σχέδιο του διατομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών τα οποία θα δείτε, θα είναι διαθέσιμα δηλαδή, θα έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση από σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχθές εάν δεν απατώμαι η Αμερικανική Κυβέρνηση έλαβε μέτρα κατά διαφόρων προσωπικοτήτων της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων του κ. Γιακούνιν. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεκδικούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έτσι; Εκεί πέρα εσείς βλέπετε να έχουμε κάποια εμπλοκή σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση, με όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κατά της Ρωσίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναφέρεστε σε πάρα πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Προφανώς ότι ισχύσει για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισχύσει και για την Ελλάδα. Προφανώς εμείς σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται από την άλλη πλευρά και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, οι διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας ή οι διεθνείς οικονομικές της σχέσεις.
                        Νομίζω ότι δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός να το απαντήσω αυτό. Αρμόδια είναι η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, οι συνολικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που θα ληφθούν περαιτέρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο των Ηγετών.
                        Συνεπώς ας μην προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και ας είμαστε ήρεμοι, αυτό που έχει σημασία για μας, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τη γειτονιά μας ολόκληρη, είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Η ειρήνη και η σταθερότητα, γιατί έχουμε πληρώσει πανάκριβα το τίμημα της αστάθειας για πολλά χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις, μιας και ζούμε σε μια περιοχή ιδιαίτερα θερμή από πλευράς κινητικότητας και γεγονότων.
Ας μην προτρέξουμε λοιπόν, δεν είναι ζήτημα το οποίο μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας απασχολεί είναι από τη μια πλευρά η ειρήνη και σταθερότητα και από την άλλη η εσωτερική μας πολιτική, η   κοινωνική σταθερότητα, η ανάκαμψη της οικονομίας, που ήδη άρχισε να εμφανίζεται, κάτι που είναι ορατό, είναι πραγματικό και θα δούμε περαιτέρω τα αποτελέσματα να επεκτείνονται στην πραγματική οικονομία και στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...