Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΑΣ: Ψήφισμα Σωματείου ΤΑΞΙ συγκέντρωση - πορεία 20 Μαρτίου..!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
«Ο ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» Αράτου 21, β' όροφος, γραφείο 6 , ΠΑΤΡΑ
τηλ. (2610) 223.311,   ΦΑΞ  (2610) 275.778,
 
e-mail: somatio.taxi.patras@gmail.com
Πάτρα,   20/03/2014
  
                                                        ΠΡΟΣ
                                                                   Τον Γεν. Γραμματέα της
                                                                   Αποκεντρωμένης Διοίκησης
                                                        Πελ/σου, Δυτικής Ελλαδας
                                                                   και Ιονίου
                                                                   κ. Γ. Διδασκάλου
                                                        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1)Υπουργό Οικονομικών
   κ. Γ. Στουρνάρα
2) Υπουργό Εργασίας,
   Κοινωνικής Ασφάλισης
& Πρόνοιας
   κ. Γ. Βρούτση
3) Διοικήτρια ΟΑΕΕ
   κ. Κωτίδου
   =========================

ΨΗΦΙΣΜΑ
από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας –εποχούμενη πορεία στην Πάτρα
του κλάδου Ιδιοκτητών αυτ/των ΤΑΞΙ Ν. Αχαΐας στις 20 Μαρτίου 
===============================================

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (οφειλές-κατασχέσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
·        378.000 οφειλέτες στον ΟΑΕΕ,  εκ των οποίων οι 170.000 οφείλουν ποσά από 5.000 έως 15.000 ΕΥΡΩ
·        Έχουν ξεκινήσει 5.000 κατασχέσεις  για οφειλές από 30.000 ευρώ και άνω.  Οι επόμενες κατασχέσεις θα αφορούν και μικρότερες οφειλές .

          Οι εγγεγραμμένοι–ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με καθυστερούμενες ασφαλιστικές οφειλές, απειλούνται από την κυβέρνηση με αναγκαστικές πράξεις είσπραξης, ενώ τους καταλογίζεται να πληρώσουν με υπέρογκους τόκους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην οποία δεν έχουν πρόσβαση αυτοί και οι οικογένειές τους.
          
Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει δημιουργηθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, & αυτοαπασχολούμενους αφού σε πρώτη φάση στο ΚΕΑΟ έχουν διαβιβαστεί από 1/7/2013 οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ έχουν διαβιβαστεί από 1/1/2014. Επιπλέον οι ασφαλιστικές οφειλές που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις. Έτσι επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και 20 ημέρες. Η δημιουργία του ΚΕΑΟ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας, από την υλοποίηση της οποίας θα υπάρξουν συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα!!!!!
       
Η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, που έχει βυθίσει στην ύφεση την ελληνική οικονομία, έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες στην απελπισία και τον ασφαλιστικό τους οργανισμό σε δεινή οικονομική κατάσταση. Βάσει των τεκμηριωμένων στοιχείων των συνδικαλιστικών μας φορέων σήμερα τουλάχιστον 1.000.0000 προστατευόμενοι είναι οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς προοπτική σύνταξης, ενώ πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει κατά περίπτωση συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν έχουν πλέον επαγγελματική δραστηριότητα, στερούνται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης τους λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000€ (ασφάλιστρα με προσαυξήσεις).
          
Απέναντι, στα πραγματικά μεγάλα προβλήματα των Ε.Β.Ε και του ασφαλιστικού μας φορέα τόσο η κυβέρνηση όσο και τόσο η διοίκηση του ΟΑΕΕ κατ’ εντολή της, εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική ακολουθούν πρακτική εξόντωσής μας και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μειώσεις συντάξεων και περικοπές παροχών τη στιγμή που η ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά τους μικρομεσαίους και τον ΟΑΕΕ είναι η παρακάτω:
·           
Η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχει φτάσει στα όρια της χρεωκοπίας εξαιτίας της πολιτικής της ύφεσης που και αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση ακολουθεί, απειλείται από τον ΟΑΕΕ με εκδικητικές κατασχέσεις και προσωποκρατήσεις.
·          
 Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές αποδεδειγμένα λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Ο κλάδος βρίσκεται σε δεινή θέση.
·           Το οικονομικό πρόβλημα του ΟΑΕΕ δεν προέρχεται από το ύψος των συντάξεων που καταβάλλει ή από τα έτη ασφάλισης, αλλά από την συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία των ασφαλισμένων να καταβάλουν τις εισφορές τους εξαιτίας της ύφεσης και του κλεισίματος των επιχειρήσεων, κυρίως από την κακοδιαχείριση των διορισμένων Διοικήσεων (ομόλογα κλπ.). Το έλλειμμά του φτάνει στα 600 εκατομ. ΕΥΡΩ.

Μέχρι το τέλος του 2013 η επιχορήγηση του κράτους έφτασε στο 1 δις 900 εκατ. ΕΥΡΩ.
Με το άρθρο 12 του Ν.4225/7-1-2014 βελτιώνονται κάπως  οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βέβαια  όσες τέτοιου είδους βελτιωτικές ρυθμίσεις  και να γίνουν δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα αφού δεν μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος που είναι η σώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Όταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές πως θα καταφέρει να πληρώσει τις δόσεις, τις προσαυξήσεις, τους τόκους.
Τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει η αναγκαστική είσπραξη των οφειλομένων από τον Κ.Ε.Α.Ο με πρόσβαση ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων και  με τη θεσμοθέτηση της προσωποκράτησης.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:

Ø  Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, διατήρηση δηλαδή του δημόσιου χαρακτήρα της.

Ø  Βιώνοντας καθημερινά την κλιμάκωση της οικονομικής- κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, και το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προτείνουμε τη δυνατότητα καταβολής μίας (1) τουλάχιστον εισφοράς ανά 6μηνο από τον ασφαλισμένο, ώστε να χαρακτηρίζεται ασφαλιστικά ενήμερος, όπως στο ΙΚΑ. Βέβαια σήμερα, η οικονομική δυσπραγία είναι τέτοια, ώστε είναι επιβεβλημένη η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016.

Ø  «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών,  και απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2016.

Ø  Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον μέχρι 31-12-2016, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, σύμφωνα με μελέτες θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μισών οφειλετών  του Οργανισμού(περίπου 200.000), και υπολογίζεται  ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ  περίπου 500 εκατ.  €/ έτος.

Ø  Έναρξη από 1/1/2016 αποπληρωμής των οφειλών σε πολλές δόσεις, συναρτήσει του εισοδήματος επιχειρηματικού ή προσωπικού) του οφειλέτη, χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Ø  Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € (= 30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού + προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 €, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.

Ø  Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, άνω των 67 ετών, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να έχουν δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτές οι περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις 100 σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ό,τι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλα ταμεία, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση για τις περιπτώσεις αδυναμίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ø  Na εφαρμοστεί απόλυτα η απόδοση σ’ ότι αφορά το ταμείο ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και να αποδοθούν τα 150 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό και  τα οποία διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.

Ø  Οι αυτοκινητιστές που έχουν ως έδρα πόλη κάτω των 3.000 κατοίκων να ασφαλίζονται στον 
ΟΓΑ όπως οι άλλοι επιχειρηματίες.

Ø  Να καθιερωθεί επιβολή πάγιας ενίσχυσης που θα ανέρχεται στο 1%ο των ακαθάριστων εσόδων.

Ø  Μεταβίβαση των ταξί χωρίς Ασφαλιστική ενημερότητα, όπως άλλες επιχειρήσεις.

Ø  Κατάργηση της αναγκαστικής είσπραξης και προσωποκράτησης.

1ον: Να θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας και να χορηγούνται βεβαιώσεις σε ασφαλισμένους που αδυνατούν να εξοφλήσουν οφειλόμενες εισφορές του κλάδου υγείας .
 Σύμφωνα με  σχετική  γνωμοδότηση των  έγκριτων επιστημόνων καθηγητών κ.Α. Μανιτάκη (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου) και κ. Καΐδατζή Ακρίτα (λέκτορα Νομικής)  ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ στο συνταγματικά κατοχυρωμένο υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης ρυθμίσεις , οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα  πρόσωπα τα οποία  ασκούν ασφαλιστέα δραστηριότητα και επομένως δεν έχει λήξει η  ασφαλιστική τους σχέση με τον φορέα (τον ΟΑΕΕ) , παρόλα αυτά να αποστερούνται  για οποιοδήποτε λόγο και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα  κατά τη λειτουργία της εν λόγω σχέσης , την ασφαλιστική  κάλυψη βασικών κινδύνων (ασθένεια-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Με απλά λόγια  δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα διαχωρισμού των εισφορών του κλάδου Σύνταξης από τις εισφορές του κλάδου υγείας έτσι ώστε με την καταβολή των εισφορών υγείας να παρέχεται το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους.
Την ίδια αυτή γνώμη και άποψη διετύπωσε και η ανεξάρτητη αρχή ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ  ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ στον οποίο προσέφυγε η ΓΣΕΒΕΕ .

2ον: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να καθοριστούν μεσοσταθμικά στο 13%  του καθαρού εισοδήματος των ΕΒΕ . Αυτή τη στιγμή και μέσα στην περίοδο 2008-2013 της βαθιάς οικονομικής κρίσης  με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά μέσο όρο 40%  οι καταβλητέες εισφορές έχουν φτάσει σε ορισμένες κατηγορίες στο 70 % του εισοδήματος. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και πρέπει το ύψος των εισφορών να αναπροσαρμοστεί ανάλογα προς τα κάτω.

B.ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.
 Βασικά αιτήματα μένουν η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26% αφού δεν μπορεί να επιβάλλεται φόρος σε πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ακόμα και μηδενικά μέσω των τεκμηρίων, ενώ ο φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και επομένως τόνωσης της απασχόλησης.
Καθιερώνεται νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους αποτελούμενη από τρία (3) κλιμάκια (από 8) με ανώτερο συντελεστή 42% πάνω από 42.000 ευρώ (από 45% πάνω από 100.000 ευρώ).

Καθιερώνεται νέα κλίμακα μη μισθωτών για εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση εκτός γεωργικής και ελευθέριο επάγγελμα που υποβάλλεται σε φόρο.

Σημειώνεται ότι για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ εισόδημα. 
Επιπλέον όσον αφορά τα πρόστιμα του νέου ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξοντωτικά.
Στον αντίποδα οι αναβολές καταβολής υποχρεώσεων κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις όπως :

ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ προς ΙΔΙΩΤΕΣ : 7 δις ΕΥΡΩ!!!

1)Επιστροφή ΦΠΑ

2)Καταβολή οφειλών Δημοσίου προς ιδιώτες,

3)Επιστροφή  φόρου από φορολογικές δηλώσεις 2012 λόγω ελέγχου.
Αίτημά μας είναι να γίνονται άμεσα οι επιστροφές αυτές ή να γίνεται συμψηφισμός αυτών με τις οφειλές.

Όσο η πολιτική της λιτότητας και της φοροεπιδρομής συνεχίζεται θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, τη συνεχή αύξηση της ανεργίας και θα οδηγήσει στην εξαθλίωση επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών και στην περαιτέρω φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Για το Δ.Σ.
               Ο                                                                     Ο
         ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Σκέντζος  Παναγιώτης                                                    Σίδερης Γεώργιος

ΠΗΓΗ:http://taxipatra.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...