Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στην Ευρωβουλή το πρόβλημα των ανασφάλιστων ΟΑΕΕ..!

Συγκεκριμένα, επιστολές προς  όλους τους Ευρωβουλευτές,  όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στους Επιτρόπους), αλλά και το γραφείο του Χορστ Ραιχενμπαχ
εδώ στην Ελλάδα αποστέλλουν μεμονωμένα, μέλη της Ομάδας Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ. Τις ίδιες επιστολές έχουν αποστείλει βέβαια και σε όλους  τους Έλληνες Βουλευτές, χωρίς όμως ακόμη κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.  

Μία τέτοια επιστολή, του Γιώργου Φλωρά, που υπογράφει ως ένας  από τους 380.000 ασφαλισμένους-ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ, παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr.  
 
"ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 
Αξιότιμες κυρίες και κύριο Ευρωβουλευτές, Αξιότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  
Είμαστε 1000 από τους 380.000 έλληνες και ελληνίδες ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον αδυνατούμε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ είναι 750.000.

Συγκεντρωθήκαμε σε μια ομάδα ώστε να μπορέσουμε να ακουστούμε γιατί εκτιμούμε ότι η πλειοψηφία αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις στην Ελλάδα και για την Ελλάδα αγνοούν σημαντικά σημεία του προβλήματος.

Επικοινωνούμε με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων Πολιτών διότι οι αποφάσεις στην Ελλάδα λαμβάνονται κατόπιν της εγκρίσεως της Τρόικα, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ζητάμε την κατανόησή σας και την βοήθειά σας.

1. Ο ΜΥΘΟΣ
 
Όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλαδή οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ) φοροδιαφεύγουν, έχουν τεράστια «μαύρα» εισοδήματα και δεν τους έχει αγγίξει η κρίση.
 
1. Η ΑΛΗΘΕΙΑ
 
Από τους 750.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 380.000 αδυνατούν να καταβάλουν κάθε μήνα τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται με τεράστιους τόκους (100%) της οφειλής, στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτοί και οι οικογένειές τους, δεν μπορούν να θεωρήσουν τα φορολογικά τους έγγραφα και διώκονται ποινικά για τα χρέη τους στο δικό τους ασφαλιστικό Ταμείο.
Ποιος λογικός άνθρωπος θα επέλεγε τα παραπάνω αν μπορούσε να πληρώνει τις εισφορές του κάθε μήνα?
 
2. Ο ΜΥΘΟΣ
 
Η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα έχουν προτείνει την δυνατότητα να διακανονιστούν τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ αλλά οι οφειλέτες δεν επιθυμούν να πληρώσουν. Για όσους δεν πληρώνουν θα χρησιμοποιήσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεις για να εισπράξουν.
 
2. Η ΑΛΗΘΕΙΑ
 
Οι Έλληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν στον ΟΑΕΕ επιθυμούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τις δυσμενείς συνέπειες. Για να μην έχουν τεράστιους τόκους, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να μην οφείλουν. Όμως τα εισοδήματα των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια κατά τουλάχιστον 50% και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάνε το 80%. Είναι αδύνατον να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με τους όρους που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τρόικα.

Έχουμε προτείνει ρεαλιστικούς όρους αποπληρωμής όμως κανείς δεν το συζητάει. Γιατί? Εμείς θέλουμε να αποπληρώσουμε αλλά δεν μπορούμε. Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει την αποπληρωμή σε πάρα πολλές δόσεις. Αλλιώς απλά δεν θα πληρωθούν ποτέ οι οφειλές.
Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και οι κατασχέσεις δεν θα αποδώσουν αφού δεν μπορείς να εισπράξεις από κάποιον που πραγματικά δεν έχει να σου πληρώσει.
 
3. Ο ΜΥΘΟΣ
 
Η μηναία εισφορά για τον ΟΑΕΕ είναι περίπου 400-450 ευρώ για έναν τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων, ιδίως αυτών που οφείλουν. Το ποσό της εισφοράς στην Ελλάδα δεν ορίζεται ποσοστιαία με βάση το εισόδημα αλλά το αποφασίζει ο Υπουργός Εργασίας. Με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα η εισφορά για ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%-20% του μηνιαίου εισοδήματος του ασφαλισμένου. Δηλαδή η εισφορά σήμερα αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 2.000€-2.250€
 
3. Η ΑΛΗΘΕΙΑ
 
Το μέσο εισόδημα σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που οφείλουν χρήματα στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνάει τα 1.000€. Δηλαδή οι μηνιαίες εισφορές αντιστοιχούν στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος. Πως είναι δυνατόν να πληρωθούν αυτές οι εισφορές?
Όλοι οι φορείς που μας εκπροσωπούν έχουν ζητήσει να επιλέγουμε ελεύθερα σε ποια κλίμακα ασφάλισης θα είμαστε, ώστε να μπορούμε να την πληρώνουμε. Ο ΟΑΕΕ επιμένει και αποφασίζει την κλίμακα που θα πληρώνουμε με βάση τα χρόνια ασφάλισης.
 
4. Ο ΜΥΘΟΣ
 
Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και σε λίγο καιρό θα μπει στην Ανάπτυξη και θα αρχίσουν να βρίσκουν δουλειά οι 1.500.000 άνεργοι (ποσοστό ανεργίας περίπου 30%). Αφού η Ελλάδα θα μπει στην Ανάπτυξη οι δανειστές της θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα δάνειά τους.
 
4. Η ΑΛΗΘΕΙΑ
 
Το 98% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, παραδοσιακά, το έδιναν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι μικρομεσαίοι εργοδότες. Σήμερα η πλειοψηφία αυτών είναι αδύνατο να επιχειρήσει, είναι αδύνατο να ανοίξει νέα επιχείρηση ή να επεκτείνει την υπάρχουσα αφού επειδή οφείλει ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας στον ΟΑΕΕ δεν μπορεί να πάρει άδεια να λειτουργήσει φορολογικά την επιχείρησή του. Στις αρχές του 2014 μερικές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν επειδή ο επιχειρηματίας οφείλει στον ΟΑΕΕ και δεν θα πάρει το απαραίτητο χαρτί για να θεωρήσει τα φορολογικά του βιβλία, οπότε θα κλείσει αυτόματα. Άρα η ανεργία θα αυξηθεί.
 
5. Ο ΜΥΘΟΣ
 
Οι 380.000 Έλληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ.
 
5. Η ΑΛΗΘΕΙΑ
 
Ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα χρεώνει όλους αυτούς τους 350.000 ασφαλισμένους με το ποσό των 92,5€ για την παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όμως επειδή οφείλουμε τις εισφορές δεν μας την παρέχει. Και αναρωτιόμαστε, αφού δεν την πληρώνουμε γιατί μας την χρεώνει? Αφού η εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι άμεσα ανταποδοτική, δηλαδή πληρώνουμε αυτόν τον μήνα για να έχουμε τώρα περίθαλψη, γιατί μας χρεώνει χωρίς να μας την παρέχει?
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνει σημαντικά το χρέος μας στον ΟΑΕΕ για κάτι που δεν μας παρέχει. Και όμως ο ΟΑΕΕ προχωράει σε ποινική δίωξη και κατασχέσεις για τα ποσά αυτά, τα οποία όμως δεν μας παρέχει.
 
Η ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
 
Όσο και αν ακούγεται άρρωστο η παρακάτω ανάλυση έγινε από τους εκπροσώπους της Τρόικας σε συνάντηση με το επιτελείο του Υπουργού Εργασίας. Όταν συζητήθηκε το θέμα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που δεν έχουν σήμερα ιατροφαρμακευτική κάλυψη, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ανέλυσαν το τι σημαίνει να πεθάνουν 10.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (προ σύνταξης) επειδή δεν τους παρέχει ο ΟΑΕΕ ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ την έχουν ανάγκη λόγω προβλημάτων υγείας.

Υπολόγισαν την ετήσια σύνταξη επί 20 χρόνια καθώς και το ετήσιο κόστος περίθαλψης (αφού η υγεία τους ήδη είναι προβληματική) και εμφάνισαν ένα κονδύλι της τάξεως των 3-4 δις ευρώ ως μελλοντικό όφελος του ΟΑΕΕ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα εξυγιανθούν τα οικονομικά του ΟΑΕΕ!!! Με τον θάνατο χιλιάδων ασφαλισμένων που δεν θα αντέξουν!!!!
 
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές
 
Εμείς θέλουμε να μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και να μην οφείλουμε. Θέλουμε να μπορούν οι οικογένειες μας και εμείς να έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν διαφορετική άποψη.
Αν ήμασταν οι «πονηροί», με τα κρυφά και αδήλωτα στην εφορία εισοδήματα, δεν θα μας ενδιέφερε, θα είχαμε χρήματα και θα πληρώναμε. Δεν είμαστε όμως.
 
Ελπίζουμε να ενημερώσετε σχετικά τις Κυβερνήσεις σας ώστε να μας αντιμετωπίσει διαφορετικά η Τρόικα.
 
Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Ένας από τους 380.000 ασφαλισμένους-ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ και για λογαριασμό 1000 συναδέλφων που συγκεντρωθήκαμε για να σας ενημερώσουμε
Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564
Τηλ. 00302105232621
Email george.floras@floras.gr"



ΠΗΓΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...