Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

«Πεθαίνουν» τα ταξί στην Ξάνθη..!

Ολοένα και χειρότερα είναι τα πράγματα αναφορικά με τον κλάδο των ταξιτζήδων στην Ξάνθη, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φύγουν με το μεροκάματο από…τρεις κούρσες μόλις, σε σχέση με άλλες εποχές που από ένα ταξί (όταν υπήρχαν δύο συνέταιροι) ζούσαν όχι μια αλλά δύο οικογένειες.

Το… κερασάκι στην «τούρτα» όμως, που έρχεται να «γονατίσει» τους επαγγελματίες, θα είναι η τοποθέτηση POS στα οχήματα και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι… δεσμευμένοι λογαριασμοί των οδηγών. Συνεπώς ο,τι μπαίνει στο… POS θα δεσμεύεται και από την τράπεζα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί Ξάνθης κ. Στέλιος Γουναρίδης.

«Κάποιοι έφυγαν από το επάγγελμα και κάνουν άλλες δουλειές…»

Ειδικότερα ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, αναφέρει ότι «ενώ παλαιότερα τα Σαββατοκύριακα (όταν πρωτοβγήκα στο επάγγελμα) και λόγω του παζαριού είχε αρκετή δουλειά, πλέον οι καθημερινές είναι καλύτερες αναφορικά με την κίνηση τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν μέρες που οι οδηγοί φεύγουν στο σπίτι τους με μια, δυο κούρσες. Δηλαδή με 7- 10 ευρώ. Υπάρχουν μέρες που φεύγουμε και με δύο και με τρεις κούρσες. Από πέρυσι ο τζίρος είναι πολύ πεσμένος. 
Είναι πεσμένος 5% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Αν καθίσεις ένα οκτάωρο μπορεί να κάνεις τζίρο 20 ευρώ, αλλά μπορεί και 10. Αναλόγως με την κίνηση, αναλόγως με την μέρα, αναλόγως με τον κόσμο και τις πληρωμές. Όταν για παράδειγμα πληρώνονται οι συνταξιούχοι, είναι ανοιχτές και οι υπηρεσίες, τότε λίγο κινούμαστε. Τις υπόλοιπες μέρες τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα. Παλαιότερα το ταξί ήταν μια πολύ καλή δουλειά. Μέσα από ένα ταξί ζούσαν δύο οικογένειες όταν το είχαν δύο συνέταιροι, ή δυο αδέρφια, ή πατέρας και υιός. Τώρα δεν μπορεί να ζήσει ούτε η μια οικογένεια όσο περνά ο καιρός και πάμε στο ίδιο «μοτίβο». Μπαίνουμε συνέχεια μέσα. Άνθρωποι έχουν φύγει από το επάγγελμα, κάνουν άλλες δουλειές».

«Αν βάλουμε POS θα καταστραφούμε…»

Για το…κερασάκι στην τούρτα που ήρθε πλέον να γονατίσει περισσότερο τον επαγγελματία οδηγό ταξί, ο κ. Γουναρίδης σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να βάλουμε POS στα ταξί.  Ενώ είχαμε εξαιρεθεί εμείς, τώρα η Κυβέρνηση λέει ότι το ζητούν οι δανειστές και πρέπει να βάλουμε μηχανήματα POS και εμείς. Αν βάλουμε και αυτά μέσα στο ταξί, με απλά μαθηματικά, θα τα παρατήσει όχι το 5% αλλά το 80 -90%. 
Οι πιο πολλοί χρωστούν, έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς, το POS χρειάζεται λογαριασμό και ο,τι μπαίνει μέσα θα το… «τραβάει» η τράπεζα. Έτσι ο καημένος ο επαγγελματίας, αν για αυτές τις δυο –τρεις κούρσες που θα κάνει την ημέρα, οι πελάτες πληρώσουν με POS, δηλαδή με κάρτα, θα του τα κρατήσει η τράπεζα. Τι θα πάει στο σπίτι για να φάνε τα παιδιά του; Με τι χρήματα θα βάλει πετρέλαιο στο αυτοκίνητό του; Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν χρωστά αυτήν την στιγμή;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...