Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ - Νομική ερμηνεία των όρων «στάση» και «στάθμευση» ΤΑΞΙ...!

Οι όροι «στάση» και «στάθμευση» όσον αφορά στα αστικά ταξί, αναλύθηκε επισταμένα από τη δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Μαριλένα Μηλιώτου, στην απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση αρ.: 14872/2014, ημερ. 6 Αυγούστου 2015. 

Ενώπιον του Δικαστηρίου εκδικαζόταν γυναίκα οδηγός ταξί που είχε καταγγελθεί για παράνομη στάθμευση του οχήματός της σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων από στάση λεωφορείου παρά την πλατεία Διονύσιου Σολωμού στη Λευκωσία. Επίσης η κατηγορούμενη αντιμετώπιζε και δεύτερη κατηγορία για το ότι στάθμευσε το όχημά της σε μη εγκεκριμένο χώρο. 

Κρίνοντας την κατηγορούμενη ένοχη, η δικαστής Μηλιώτου τόνισε ότι δεν υπάρχει ερμηνεία των όρων στάση και στάθμευση είτε στον Νόμο είτε στην Κ.Δ.Π. 505/64 είτε στο Ν. 86/72 είτε στους περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμούς του 1984, Κ.Δ.Π. 66.84, όπως τροποποιήθηκαν. 

Επικαλούμενη το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, Α' έκδοση, η «στάση» ερμηνεύεται μεταξύ άλλων «το να σταθεί για λίγο όχημα κάπου, χωρίς να βγει ο οδηγός, κυρίως για να επιβιβαστεί ή να αποβιβαστεί κάποιος». Επίσης  είναι «ο τόπος στον οποίο σταματά διερχόμενο λεωφορείο, τρόλεϊ, ή μετρό, για να επιβιβαστούν ή αποβιβαστούν επιβάτες». 

Από την άλλη, η «στάθμευση» όσον αφορά οχήματα, είναι «η διακοπή της κίνησης για ορισμένο χρονικό διάστημα και η προσωρινή παραμονή σε συγκεκριμένο σημείο». Σύμφωνα λοιπόν με τη συνήθη σημασία των λέξεων, επισημαίνει η δικαστής, η στάση είναι η ακινητοποίηση ενός οχήματος για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία γίνεται κυρίως με σκοπό την αποβίβαση ή επιβίβαση κάποιου επιβάτη. 

Δηλαδή ο επιβάτης πρέπει να βρίσκεται στον χώρο στάσης, ώστε το όχημα να μην χρειάζεται να αναμένει τούτον, εφόσον σκοπός της στάσης είναι η αποβίβαση ή επιβίβαση επιβατών και όχι η αναμονή τούτων. (Σημείωση: η κατηγορούμενη ανέμενε επιβάτες). Όταν, όμως, ο επιβάτης δεν βρίσκεται στον χώρο, αναγκάζοντας έτσι το όχημα να τον αναμένει να μεταβεί εκεί, τότε η εν λόγω διακοπή της κίνησης του οχήματος συνιστά στάθμευση. 

Μεταξύ των παραγόντων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι το κατά πόσον ο οδηγός βρίσκεται εντός ή εκτός του οχήματος, το κατά πόσον η μηχανή αυτού είναι σβηστή ή όχι, ο χρόνος της ακινητοποίησης, καθώς και ο σκοπός αυτής. Όλα τα περιστατικά μιας υπόθεσης, αναφέρει τέλος η κ. Μηλιώτου, πρέπει βεβαίως να λαμβάνονται υπόψη για να αποφασιστεί κατά πόσον η υπό εξέταση συμπεριφορά αποτελεί στάση ή στάθμευση.
ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...