Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιες ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΟΑΕΕ φέρνει το 3ο Μνημόνιο (Δείτε αναλυτικά)..!

Ολες τις παθογένειες, τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος, που βουλιάζει στα ελλείμματα, με εισφορές
που καλύπτουν στην καλύτερη περίπτωση το 50% των παροχών και συνεχή αύξηση των οφειλετών παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ο ΟΑΕΕ με τους περίπου 750.000 ασφαλισμένους και τους 365.000 συνταξιούχους.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το 3ο Μνημόνιο επιφυλάσσει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου, εντός της επόμενης τριετίας, όπως μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και υπολογισμό των εισφορών με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων – ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», ο ΟΑΕΕ που έχει ήδη καταναλώσει πάνω από το 85% της κρατικής χρηματοδότησης των 834 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί τελικά πάνω από 954 εκατ. ευρώ.
Τα επιπλέον 120 εκατ. ευρώ θα τα λάβει από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τον ασφαλιστικό κουμπαρά που παρότι δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση των Ταμείων μετά το 2018, τελικά, πριμοδοτεί όλα τα ελλειμματικά ταμεία, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με μόνο στόχο την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων.
Δεν αποκλείεται βέβαια, μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, το Ταμείο να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, τα οποία θα καταβληθούν είτε από το ΑΚΑΓΕ, είτε από τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Κάθε δίμηνο, εισπράττονται περίπου 220-250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προϋπολογιστεί 470 εκατ. ευρώ. Καλύτερο θεωρείται το τρίτο δίμηνο που οι εισπράξεις -πιθανότατα εξαιτίας των capital controls- ανήλθαν σε 273 εκατ. ευρώ.
Αν και η μέση σύνταξη γήρατος του ΟΑΕΕ για τους παλαιούς συνταξιούχους δεν ξεπερνά τα 944 ευρώ και για τους νέους τα 1.059 ευρώ τον μήνα (μεικτά), το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ταμείου είναι τα συνεχή ελλείμματα, εξαιτίας της αδυναμίας σχεδόν ενός στους δύο ασφαλισμένους να καταβάλλει τις εισφορές του, με τη μέση εισφορά των κλάδων σύνταξης και ασθένειας να ανέρχεται σε 323 ευρώ.
Το 3ο Μνημόνιο ειδικά για τον ΟΑΕΕ προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση όλων των επιπλέον κρατικών χρηματοδοτήσεων. Προβλέπει επίσης, αλλαγή στις εισφορές και τον υπολογισμό τους βάσει του πραγματικού εισοδήματος.
Υπέρ μιας δομικής αλλαγής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, τάσσεται ο διοικητής του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμι¨οπωςση δεν μπορεί να αφήνει πολίτες χωρίς τη στήριξη των αναγκών υγείας.
Δεν αποκλείει μάλιστα, ακόμη και να συνδεθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με τον ετήσιο τζίρο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης και η αλληλεγγύη των γενεών.
Είναι αδιανόητο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κ. Πετρόπουλος, ο ΟΑΕΕ να αναζητεί εισφορές από τους ασφαλισμένους – αυτοκινητιστές που είδαν τα φορτηγά τους να καίγονται στο δυστύχημα του Norman Atlantic, του μοιραίου πλοίου στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά ανοικτά της Κέρκυρας, στις αρχές του Ιανουαρίου 2015.
Οπως αντίστοιχα, πρέπει να βρεθεί λύση και στο θέμα της εποχικής δραστηριότητας συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία στα σχολεία, ή τα καφενεία στα μικρά νησιά κ.ά.
Ο κ. Πετρόπουλος δεν αποκλείει ακόμη και την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της κατώτατης σύνταξης, για μια συγκεκριμένη περίοδο προσαρμογής, αρκεί οι αλλαγές να γίνουν με δίκαιο τρόπο και με αδιαπραγμάτευτη την υποχρέωση του κράτους να μην αφήνει τους πολίτες εκτεθειμένους.
«Ξεκαθάρισμα» οφειλετών
Χρέη της τάξης των 2 δισ. ευρώ έσπευσαν να ρυθμίσουν 140.246 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, με το Ταμείο να έχει ήδη εισπράξει σχεδόν 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, κυρίως των εκπροσώπων της τρόικας, μόλις 1.420 οφειλέτες με συνολικά χρέη 25,5 εκατ. ευρώ βγήκαν από αυτή, καθώς δεν κατέβαλαν κάποια από τις προβλεπόμενες δόσεις.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», σε ρυθμίσεις προηγούμενων ετών που εξυπηρετούνται ακόμη είναι ενταγμένοι 37.815 οφειλέτες, με χρέη άνω των 250 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, και παρά τη σημαντική συμμετοχή στη ρύθμιση, μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικά και πολιτικά περιβάλλον, η αδυναμία καταβολής εισφορών προς το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών-μικρομεσαίων παραμένει το νούμερο 1 πρόβλημα που μεγέθυνε η κρίση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα συνολικά 544.347 οφειλέτες να χρωστούν στο Ταμείο 10,3 δισ. ευρώ.
Από αυτούς, ενεργοί οφειλέτες είναι οι 316.568, με συνολικά χρέη άνω των 8 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, δε, και 227.779, με χρέη κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ, που έχουν διακόψει και έχουν απομακρυνθεί από την επαγγελματική δραστηριότητα. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο διοικητής του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρόπουλος, θα πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς θα πρέπει και το Ταμείο να «ξεσκαρτάρει το παθητικό του».
Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος τάσσεται υπέρ ενός συστήματος που θα διαπιστώνει μεταξύ των ενεργών οφειλετών ποιοι αδυνατούν πραγματικά να ανταποκριθούν στην καταβολή εισφορών, καθώς θεωρεί αντίθετη με τη φύση της κοινωνικής ασφάλισης την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων στις περιπτώσεις αυτές.
Το βάρος πέφτει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτιμά ότι, μέσω της πραγματικής αποτίμησης της περιουσίας κάθε πολίτη, θα δοθεί η δυνατότητα και στα ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ να ασκήσουν εκεί που χρειάζεται πολιτικές κοινωνικής μέριμνας. Οπου όμως δεν είναι έτσι, δεν θα υπάρχει καμία επιείκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...