Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ..!

Από το τέλος Φεβρουαρίου η πιάτσα της Κ. Ντηλ, που θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε όλο το κέντρο της πόλης. Σταδιακά υλοποιούνται 14 νέες πιάτσες, επεκτείνονται 15 και καταργούνται 6.


Από σήμερα αρχίζουν να λειτουργούν οι πρώτες πιάτσες ταξί με τη νέα μορφή τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα στην εβδομάδα όλες οι πιάτσες του κέντρου θα έχουν μπει σε λειτουργία και θα ακολουθήσουν οι εκτός κέντρου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εξαίρεση η πιάτσα – κλειδί της Καρόλου Ντηλ, η οποία δεν αναμένεται να λειτουργήσει με τη νέα μορφή της πριν από το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Η προσπάθεια να μπει τέλος στο μπάχαλο με τα ταξί που δημιουργούν ουρές και δυσκολεύουν την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αρχίζει στην πράξη από σήμερα. Χτες, από τις 6 ως τις 9 το πρωί τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης τοποθετούσαν στο κέντρο στύλους και έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου από σήμερα να αρχίσει η λειτουργία των στάσεων για τα ταξί, βάσει του συμφωνηθέντος σχεδίου ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για να λειτουργήσουν οι νέες πιάτσες και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων αναμένεται τυπικά εντός της ημέρας και η έγκριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης).

Ουσιαστικά σε όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθούν 14 νέες πιάτσες ταξί, θα επεκταθούν 15 υφιστάμενες και θα καταργηθούν έξι, τις οποίες πρότειναν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ταξί. Αυτό το σχέδιο έχει τη συμφωνία του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων.

«Σταδιακά θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και στις υπόλοιπες πιάτσες, όπως συμφωνήσαμε με τους ιδιοκτήτες ταξί και τους υπόλοιπους φορείς μέσα στις επόμενες μέρες. Αρχίσαμε από το κέντρο της πόλης, που την εορταστική περίοδο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και είναι λογικό να επιβαρύνεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η κατάσταση του κυκλοφοριακού», επισήμανε στη Voria.gr, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου, Γιώργος Δημαρέλος.

Λειτουργούν από σήμερα

Οι πρώτες πιάτσες που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από σήμερα βρίσκονται στην οδό Παύλου Μελά (από Τσιμισκή μέχρι Γρηγορίου Παλαμά), στην οδό Βενιζέλου, στην οδό Αγίας Σοφίας (από Τσιμισκή μέχρι Μητροπόλεως) και στη Μακένζι Κινγκ. Επίσης, έχει γίνει επέκταση αρκετών υφιστάμενων στάσεων που από πέντε θέσεις απέκτησαν έξι ή επτά.

Προηγήθηκε συνάντηση την προηγούμενη Παρασκευή, μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Μητροπολιτικής Ενότητας, της Τροχαίας και των Ταξί, υπό την προεδρία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Δημαρέλος, η ανοχή απέναντι στα ταξί πλέον τελειώνει και θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες. «Παρουσία του μοναδικού ελεγκτικού μηχανισμού της πόλης, της Τροχαίας, διατυπώθηκε ότι Δήμος και Μητροπολιτική Ενότητα τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και από εδώ και πέρα περιμένουμε να κάνουν το ίδιο και τα ταξί, αλλιώς θα νομιμοποιείται πλέον η Τροχαία να επιβάλει αυστηρά την τάξη στους δρόμους. Οι νέες πιάτσες θα επανεξετασθούν σε λίγο καιρό προκειμένου να δούμε αν υπάρχει τήρηση των συμφωνηθέντων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί «Ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης, δήλωσε την ικανοποίηση του κλάδου για τις αποφάσεις που εφαρμόζονται, μιλώντας στη Voria.gr: «Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειάστηκε χρόνος για να φτάσουμε σε μια συμφωνία για όλους και πλέον κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να μην τη σεβαστεί. Ο Δήμος ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματά μας και πιστεύω ότι πλέον δε θα έχουμε το φαινόμενο της κατάληψης των λεωφορειολωρίδων. Ασχέτως καθυστερήσεων και διαφωνιών, ο Δήμος έδωσε ό,τι έπρεπε. Παράπονο δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε κι εμείς να είμαστε συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις μας και θα είμαστε».

Πολύ σημαντική ελάφρυνση του κυκλοφοριακού όμως δε θα δοθεί με τις νέες πιάτσες μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και σε βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η Β. Όλγας, που δεινοπαθεί από τα σταθμευμένα ταξί όλη τη μέρα. Τα ταξί στο επόμενο διάστημα θα μπουν στις νέες πιάτσες (σε εσοχές, αριστερά του δρόμου ή σε κάθετες οδούς) και θα απελευθερωθεί ο λεωφορειόδρομος, καθώς στις πιάτσες που θα μείνουν εντός αυτού θα σταματούν μόνο τα οχήματα που χωράει η καθεμιά. Για τους παραβάτες έρχονται πρόστιμα…

Η Κ. Ντηλ και οι θεαματικές αλλαγές

Μόνη εκκρεμότητα πλέον είναι η πιάτσα στην Καρόλου Ντηλ, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν επιπρόσθετες αλλαγές, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να κατασκευαστεί.

Πρόκειται για τη βασική πιάτσα στο κέντρο της πόλης για τους ιδιοκτήτες των ταξί. Όμως, διαπιστώθηκε πως απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες, ώστε αυτή να λειτουργήσει σωστά και υπήρξε συμφωνία όλων των πλευρών στη δίμηνη παράταση, για να γίνουν οι απαιτούμενες προετοιμασίες και ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, «η Καρόλου Ντηλ θα αλλάξει φορά. Είδαμε ότι αυτό είναι το πιο σωστό. Ο Δήμος λαμβάνει την απόφαση, αλλά υπάρχει και κάποιο κόστος, το οποίο δεν περνά απαρατήρητο… Αυτό το κόστος για τις υποδομές που απαιτούνται (αλλαγές σηματοδότησης, νέα φανάρια, σήμανση κτλ.) μάλλον θα μπορέσει να το αναλάβει η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Είμαστε σε συνεννόηση και συμφωνήσαμε να δοθεί μια παράταση, ώστε να καταθέσουμε την τελική επίσημη πρόταση, συνοδεία μελέτης ως το τέλος Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες αλλαγές».

Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Καθόλου μικρές για τις συνθήκες μετακινήσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Όπως τις περιέγραψε στηVoria.gr ο κ. Γιαννακάκης, θα μονοδρομηθεί όλη η Καρόλου Ντηλ με αντίθετη φορά από τη σημερινή από τη συμβολή της με την οδό Ερμού μέχρι την παλιά παραλία!

Το γεγονός ότι η Κ. Ντηλ θα αλλάξει σε όλο το μήκος της φορά δεν είναι απλό. Θα απαιτηθεί αλλαγή σε όλους τους σηματοδότες και τοποθέτηση νέων. Συνολικά υπάρχουν πέντε φανάρια που πρέπει να αλλάξουν.

Επίσης, η πιάτσα των ταξί που θα δημιουργηθεί θα βρίσκεται επί της Κ. Ντηλ από τη συμβολή της με τη Β. Ηρακλείου μέχρι την Τσιμισκή. Εκεί η χωρητικότητα είναι 15 ταξί. «Θα είναι η… αποθήκη των ταξί στο κέντρο και από εκεί θα τροφοδοτείται η πιάτσα της Αριστοτέλους, η οποία πλέον δε θα εμφανίζει ουρές και δε θα παρεμποδίζει τη λειτουργία της λεωφορειολωρίδας», είπε ο κ. Γιαννακάκης.

Αυτές οι αλλαγές δεν είναι οι μόνες. Για να εξυπηρετηθούν τα πάρκινγκ επί της Β. Ηρακλείου και η νέα πιάτσα των ταξί, για να υπάρχει δηλαδή πρόσβαση των οχημάτων, θα αλλάξει φορά και η οδός Κομνηνών, στο πλακόστρωτο τμήμα της από την Τσιμισκή ως τη Β. Ηρακλείου. Σκέψεις υπάρχουν να καταργηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην προέκταση της Κομνηνών από τη Β. Ηρακλείου ως την Ερμού και να γίνει πεζόδρομος και ανάπλαση για να αναδειχτεί ο χαρακτήρας της οδού, που φιλοξενεί παραδοσιακές αγορές και συνδέεται με το Καπάνι, τα Λουλουδάδικα κτλ.

ΠΗΓΗ: 
http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...