Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Διάρκειας μιας ημέρας οι εγκύκλιοι για τη διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ..!

ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗ
Με καθυστέρηση μηνών, το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ διευκρίνισαν με εγκύκλιο τα όρια ηλικίας που απαιτούνται για τη διαβίβαση των απορριπτικών αιτημάτων
σύνταξης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ύστερα από την ισχύ του ν. 4093/2012. Πρόκειται για την εγκύκλιο με αρ. 28/29/5/2013. Ωστόσο, και για άγνωστους λόγους, το υπουργείο με φαξ προς τον ΟΑΕΕ ανέστειλε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο μέχρι νεωτέρας την επόμενη μέρα.
Ας δούμε όμως πώς ένα ταμείο -στην περίπτωσή μας ο ΟΑΕΕ- αντιμετωπίζει τα απορριπτικά αιτήματα των ασφαλισμένων του μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα ασφάλισής του. Στην περίπτωση που ο τελευταίος φορέας είναι ο ΟΑΕΕ, θα εξετάσει με σειρά τις προϋποθέσεις.
α) Την προϋπόθεση για την κρίση της αρμοδιότητας: θα εξετάσει δηλαδή αν ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλισή του πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης.
β) Αν υπάρχει η αρμοδιότητα, στη συνέχεια θα εξετάσει τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακών και χρονικών) για τη χορήγηση της σύνταξης.
Στις περιπτώσεις μη συμπλήρωσης της υπό α) ή β) προϋπόθεσης, ο ΟΑΕΕ απορρίπτει το συνταξιοδοτικό αίτημα και το διαβιβάζει στον προηγούμενο φορέα (π.χ. ΙΚΑ) για να κριθεί από αυτόν. Στο σημείο αυτό προκύπτει το ζήτημα σε ποια ηλικία ύστερα από την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, θα διαβιβάσει ο ΟΑΕΕ την απορριπτική απόφαση για να κριθεί από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα το συνταξιοδοτικό αίτημα ασφαλισμένου, ο οποίος μπορεί να μην έχει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ μπορεί όμως να έχει από άλλο ταμείο (π.χ. ΙΚΑ).
Χιλιάδες ασφαλισμένοι με τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ περιμένουν μήνες τώρα να αποσαφηνιστεί το ζήτημα αυτό για να δρομολογήσουν τις ενέργειές τους για τη διεκδίκηση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Θα αναφέρουμε με ποιο τρόπο ρύθμιζε η εγκύκλιος που ανεστάλη τα σχετικά ζητήματα.
Με την εγκύκλιο αρ. 28/29/5/2013, ο ΟΑΕΕ, ύστερα από σχετικές οδηγίες του υπουργείου, διευκρίνιζε ότι, για να γίνει διαβίβαση του συνταξιοδοτικού αιτήματος, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του ΟΑΕΕ και συνεπώς ως όριο διαβίβασης καθόριζε από 1/1/2013 το 62ο έτος, σύμφωνα με το ν. 4093/2012.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ασφαλισμένος με έτος γέννησης το 1953, έχει 2 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 15 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ που είναι τελευταίος φορέας, δηλαδή έχει σύνολο χρόνου ασφάλισης 17 έτη. Υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα στον ΟΑΕΕ λόγω γήρατος το 2013 με συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας του με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του ΙΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Επειδή από 1/1/2013 καθορίστηκε το 62ο έτος ως όριο ηλικίας διαβίβασης, το αίτημα θα απορριφθεί και δε θα διαβιβαστεί στο ΙΚΑ για κρίση. Εξαίρεση από το 62ο έτος της ηλικίας ως όριο διαβίβασης όριζε η εγκύκλιος τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Α) Ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, δηλαδή μέχρι 31/12/2012. Διατηρείται το 60ό έτος ως όριο ηλικίας διαβίβασης ακόμη και αν δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης γήρατος κατά το 60ό.
Παράδειγμα: ασφαλισμένος με έτος γεννήσεως το 1952, έχει 2 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 15 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ που είναι ο τελευταίος φορέας, δηλαδή έχει σύνολο χρόνου ασφάλισης 17 έτη. Υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα στον ΟΑΕΕ λόγω γήρατος το 2013 με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του ΙΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος δεν έχει τις χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ κατά το 60ό έτος της ηλικίας του. Επειδή όμως έχει συμπληρώσει το 60ό έτος μέχρι το τέλος του 2012, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, το αίτημά του θα απορριφθεί και θα διαβιβαστεί στο ΙΚΑ για κρίση χωρίς να επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας.
Β) Ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010, 36 χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2011, 37 χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, έχουν δηλαδή κατοχυρώσει δικαίωμα μέχρι 31/12/2012 το οποίο, βάσει της παρ. 4 του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012, δε θίγεται και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Για τους ασφαλισμένους αυτούς διατηρείται το 60ό έτος ως όριο διαβίβασης.
Παράδειγμα: ασφαλισμένη με έτος γεννήσεως το 1953, έχει 33 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 3 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ που είναι ο τελευταίος φορέας, δηλαδή σύνολο χρόνου ασφάλισης 36 έτη μέχρι το τέλος του 2011. Εχει δηλαδή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 το οποίο μπορεί να ασκηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της. Υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα το 2013 με τη συμπλήρωση του 60ού έτους με συνυπολογισμό του χρόνου του ΙΚΑ βάσει των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης. Ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του αιτήματος γιατί η ασφαλισμένη δεν έχει τις 1.500 ημέρες εργασίας. Συνεπώς το αίτημα θα διαβιβαστεί για κρίση στο ΙΚΑ με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.
Νομίζουμε ότι η αναστολή των παραπάνω οδηγιών της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ με παρέμβαση του υπουργείου σκοπό έχει τον περαιτέρω περιορισμό της δυνατότητας των ασφαλισμένων να λάβουν σύνταξη όταν έχουν δύο ταμεία ασφάλισης, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Αλλωστε, είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο αποσύρει εγκύκλιο που έχει εκδοθεί σχετικά με θέματα διαδοχικής ασφάλισης. Σας υπενθυμίζουμε την εγκύκλιο αρ. 27/23/4/2013 που εκδόθηκε από το ΙΚΑ για να ανακληθεί σε λίγες μόνον ώρες και ρύθμιζε και αυτή θέματα διαδοχικής ασφάλισης. Η εγκύκλιος ανακλήθηκε, δεν εκδόθηκε νεότερη, οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης παραμένουν στο ΙΚΑ σε εκκρεμότητα και οι ασφαλισμένοι τους οποίους αφορά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν περιμένοντας τις σχετικές οδηγίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο, όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης που ισχύουν, αφού σκέφτεται μέχρι και να σταματήσει τη διαβίβαση των απορριπτικών αιτημάτων του ΟΑΕΕ προς το ΙΚΑ ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 2012 παρόλο που αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012. Δυστυχώς η ρύθμιση όλων των σχετικών ζητημάτων είναι πάλι στον αέρα, το αλαλούμ με τις σχετικές εγκυκλίους συνεχίζεται, ενώ οι ασφαλισμένοι που έτυχε να μην έχουν ένα φορέα ασφάλισης στον εργασιακό τους βίο αναμένουν με υπομονή και βιώνουν για πολλοστή φορά την αναξιοπιστία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας που μόνον ασφάλεια δεν παρέχει στους αποδέκτες του.

ΠΗΓΗ:http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...