Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ταξί: Σκληρά πρόστιμα για πειραγμένα ταξίμετρα..!

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διάταξη για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους διαθέτουν προς πώληση ή χρήση πειραγμένα ταξίμετρα. Προβλέπονται πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ.

Με διοικητικά πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ και φθάνουν έως και τις 20.000 ευρώ αλλά και με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος έως 6 μήνες απειλούνται όσοι χρησιμοποιούν, διαθέτουν προς πώληση ή χρήση πειραγμένα ταξίμετρα.
Αυτό προβλέπεται στην Aγορανομική διάταξη «Ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των ταξιμέτρων» που υπογράφει ο υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει τα εξής:

1. Μη συμμορφούμενα ταξίμετρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ούτε να διατίθενται προς πώληση ή χρήση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ταξιμέτρων με τις ως απαιτήσεις του νόμου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στον κατασκευαστή ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εισαγωγέα ή διανομέα. Ειδικά για τα ταξίμετρα που είναι ήδη εγκατεστημένα σε οχήματα (ταξί), στην περίπτωση εντοπισμού σφάλματος, πέραν του μέγιστου επιτρεπόμενου και μέχρι και το διπλάσιο αυτού, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή του οχήματος (ταξί) διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

2. Για την αποδεδειγμένη, καθ' οιονδήποτε τρόπο, αλλοίωση των δεδομένων που δέχονται τα ταξίμετρα, ή την καταδολίευση των ίδιων των ταξιμέτρων, ή την αλλοίωση των ενδείξεων των ταξιμέτρων ή την αλλοίωση των παραγομένων από τα ταξίμετρα στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται προς τα συνοδευτικά συστήματα, πέραν των λοιπών ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στους εκμεταλλευτές των οχημάτων, στα οποία αυτά είναι τοποθετημένα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση εντοπισμού σφάλματος, πέραν του διπλασίου του μέγιστου επιτρεπόμενου.

3. Η παραπάνω κύρωση επιβάλλεται και σε περιπτώσεις εντοπισμού ιχνών επέμβασης στις καλωδιώσεις, στις συνδεσμολογίες και στις διατάξεις που δύνανται να επηρεάζουν την ορθή και νόμιμη λειτουργία του ταξιμέτρου.

4. Τα ταξίμετρα και τα λοιπά μέσα καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχονται. Σε περίπτωση που, εντός διαστήματος δύο ετών από την επιβολή των κυρώσεων διαπιστωθεί εκ νέου η ίδια παράβαση αφαιρείται οριστικά η επαγγελματική άδεια χρήσης του οχήματος (ταξί), με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής, της πράξης χαρακτηριζόμενης ως σοβαρής παράβασης των όρων χορήγησης της σχετικής άδειας.
Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης η ελεγκτική αρχή αποστέλλει το φάκελο της υπόθεσης, συνοδευόμενο από σχετική εισηγητική έκθεση, στην αδειοδοτούσα αρχή, εντός 5 εργάσιμων ημερών από τη διαπίστωση της παράβασης.

5. Όποιος εμπορεύεται, παραχωρεί, κατασκευάζει ή εγκαθιστά τα μέσα για τη διάπραξη του αδικήματος τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το αδίκημα το έχει διαπράξει το εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευής και τοποθέτησης ταξιμέτρων, αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για διάστημα 6 μηνών, με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...