Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή..!

Τι μήνυμα στέλνει στην ευρωζώνη το «όχι» της κυπριακής βουλής στο «σχέδιο διάσωσης» που αφορά το «κούρεμα» των καταθέσεων;
Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, η
όποιες αντιδράσεις  κατανοητές. Το πρόβλημα όμως πρέπει να λυθεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στην Κύπρο μεταξύ όλων των πλευρών για να βρεθεί μία βιώσιμη και παραδεκτή λύση στο πρόβλημα, που θα αποτρέψει τα χειρότερα. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλοι την προσοχή μας για να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόϊκα, κύριε Υπουργέ; Να κλείσει γρήγορα το πακέτο;
Το πλοίο της Ελλάδας ταξιδεύει μέσα σε μεγάλη φουρτούνα εδώ και πολύ καιρό. Αλλά πρέπει να φτάσει στον προορισμό του. Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Τώρα είναι η ώρα με την ίδια αποφασιστικότητα και με εθνική ενότητα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι. Δεν έχουμε δικαίωμα να πετάξουμε στο κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Γιατί, αν τα καταφέρουμε, δεν θα είναι κέρδος για την κυβέρνηση, θα είναι κέρδος για τον τόπο και τον ελληνικό λαό! Με δικαιοσύνη και με σταθερότητα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια και να κάνουμε μία καινούργια αρχή για την πατρίδα μας.
Πάντως,  εντείνεται η κριτική στην τριτοκομματική κυβέρνηση ότι λέει εύκολα «ναι» στην τρόικα…
Τα εύκολα «ναι» και τα δύσκολα «όχι» είναι μία προσέγγιση που δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των στιγμών. Ας μην παρασυρόμαστε από τον συναισθηματισμό. Τα θέματα είναι σύνθετα, τα προβλήματα μεγάλα και οι συνέπειες τεράστιες για όλους μας και κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Θα εφαρμοστεί τελικά το χαράτσι και το 2013, όπως θέλει η τρόικα;
Ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς στην τοποθέτησή του στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως σαφής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα πάνω σε αυτό.
Απολύσεις θα υπάρξουν στο δημόσιο;
Και πάλι ήταν σαφής η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Θυμίζω την τοποθέτησή του για την ανάγκη εξυγίανσης και ανανέωσης του Δημοσίου, αλλά και την ανάγκη αντιμετώπιση του προβλήματος των επίορκων και των «κοπανατζήδων».
Ήταν μια «άθλια» και «τιμωρητική» απόφαση για την Κύπρο, όπως έγραψαν πολλά διεθνή ΜΜΕ και επισήμαναν κορυφαίοι αξιωματούχοι;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξορισμού μία κοινότητα αλληλεγγύης. Από την άλλη πλευρά όπως κάθε  ένωση λειτουργεί με κανόνες. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των κανόνων και στην αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα.  Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία και σύνεση από όλους μας. Διακυβεύονται πολλά και είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπλοφάρει.
Είναι το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου;
Όλοι δουλεύουμε για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλοι αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Θα επικρατήσει η ψυχραιμία και η αλληλεγγύη.
Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο ακόμη και σε μια απόφαση της να βρεθεί εκτός ευρώ;
Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στις επιλογές της. Και σταθερή επιλογή της Κύπρου είναι λύση μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιταλία ή την Ισπανία, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το τραπεζικό τους σύστημα;
Αυτό που έγινε στη Κύπρο ήταν η εξαίρεση. Αποφασίστηκε να γίνει λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις εξελίξεις στην Κύπρο με τα προβλήματα των υπόλοιπων χωρών. Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις. Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, με όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από την ελληνική κυβέρνηση: με την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με την στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησής του, με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για να περάσουμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Αυτή την πορεία σταθερότητας πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία.
Έγιναν λάθος χειρισμοί εκ μέρους της πλευράς Αναστασιάδη;
Στην πολιτική έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε υπαρκτές επιλογές και όχι ανάμεσα σε επιθυμητά σενάρια. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, έκανε και κάνει το καλύτερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή είναι μία στιγμή μάχης. Ολοι οι Έλληνες είμαστε δίπλα του.
Για πόσο θα μπορούν ακόμη να είναι κλειστές οι κυπριακές τράπεζες;
Η Κύπρος κλείνει μία εβδομάδα με το τραπεζικό της σύστημα εκτός λειτουργίας. Καμία οικονομία και καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στόχος όλων είναι να επιτευχθεί  συμφωνία στήριξης της κυπριακής οικονομίας και να ανοίξουν οι τράπεζες το συντομότερο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και να αποκατασταθεί η οικονομική ζωή του τόπου.

Ο κ. Στουρνάρας δέχεται την κριτική ότι, επειδή δεν αντιστέκεται στην τρόικα, δεν επιχείρησε να καταθέσει μια διαφορετική άποψη στο Eurogroup
Ο κ. Στουρνάρας είναι ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας και κάνει μία πολύ δύσκολη προσπάθεια. Να σας θυμίσω δύο πράγματα: σε όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τις επιλογές της Κύπρου. Και, επίσης, η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup ήταν ομόφωνη και είχε την αποδοχή και της κυπριακής πλευράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε αντιπροσωπεία στο νησί, ο Λαφαζάνης είπε ότι οι Κύπριοι άνοιξαν το δρόμο της διαπραγμάτευσης…
Να σας θυμίσω τις παλαιότερες προτάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των  καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες που είναι αντίστοιχες με τις προτάσεις του Eurogroup που τώρα καταγγέλλει…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...