Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πρόστιμο 150.000 στην Uber France από το Εφετείο του Παρισιού..!

Πρόστιμο 150.000 ευρώ επέβαλε το Εφετείο του Παρισιού στη γαλλική θυγατρική της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών μεταφορών Uber, για αθέμιτο ανταγωνισμό των επαγγελματιών αυτοκινητιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εφετείο επιδίκασε βαρύτερη χρηματική ποινή από εκείνη των 100.000 ευρώ την οποία είχε επιβάλει πρωτοδίκως στην Uber France Δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, η Uber France είχε κατατάξει στην κατηγορία του «συνεπιβατισμού» (covoiturage στα γαλλικά ή carpooling στα αγγλικά) την επ' αμοιβή μεταφορά επιβατών με αυτοκίνητα της εταιρείας, την οποία είχε ονομάσει UberPop. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα Ελιζαμπέτ Ονορά«ο συνεπιβατισμός δεν αποτελεί πρακτική που έχει ως σκοπό το κέρδος».

Τη διευκρίνιση αυτή είχε κάνει ήδη από τις 22 Σεπτεμβρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ερμηνεύοντας τον όρο «συνεπιβατισμός» που περιελήφθη για πρώτη φορά στο νόμο Τεβενού περί δημοσίων μεταφορών.

Το UberPop είναι μια μεταφορική υπηρεσία με αυτοκίνητο του οποίου ο οδηγός είναι ένας απλός ιδιώτης, με τον οποίο μπορεί να έλθει σε επαφή κάποιος πελάτης μέσω εφαρμογής στο έξυπνο κινητό του. Ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν θεωρείται αυτοκινητιστής, καθώς η υπηρεσία που προσφέρει δεν υπόκειται σε καμιά αρχή. Ο οδηγός, άλλωστε, δεν είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο επαγγελματικό όμιλο ή σωματείο και δεν καταβάλλει εισφορές ούτε βέβαια και φόρους.

Επίσης ο οδηγός δεν έχει περάσει καμία εκπαίδευση για την απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος και οι μεταφορικές υπηρεσίες που προσφέρει είναι φθηνότερες από εκείνες των οδηγών ταξί. Συνήθως, όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι απασχολούμενοι στην Uber France είναι ιδιώτες που θέλουν ένα επιπλέον εισόδημα.

«Αν η γαλλική Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι μπορούμε να εργαζόμαστε δίχως να πληρώνουμε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές και δίχως να σεβόμαστε τον Εργατικό Κώδικα, το τέλος του συστήματος κοινωνικής προστασίας της Γαλλίας θα έλθει πολύ σύντομα»
, δήλωσε στην εφημερίδα «Journal du Dimanche» ο πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης οδηγών ταξί Αλέν Γκριζέ.

Εκτός από τη Γαλλία, η αμερικανική Uber έχει δημιουργήσει θυγατρικές στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα εκτός ΗΠΑ στην οποία η υπηρεσία Uber έχει τεθεί (από τον περασμένο Ιούλιο) υπό απαγόρευση, μετά την πρωτόδικη απόφαση. Οι γαλλικές αρχές απειλούν με προσωπική σύλληψη και με κατάσχεση των οχημάτων τους όσους μεταφέρουν παράνομα επιβάτες μέσω της πλατφόρμας υπηρεσιών Uber.

3 σχόλια:

Γράψε την άποψή σου...