Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Καταργούν και τους μειωμένους ΦΠΑ..!

Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προωθούν από κοινού η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα. Όλο το σχέδιο


Σύμφωνα με σχέδιο το οποίο καταρτίζεται μεθοδικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τους ξένους και Έλληνες τεχνοκράτες συμβούλους του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά καθώς και οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 13% που επιβάλλονται σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης, όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα, και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, οι μεταφορές και οι επισκευές παλαιών κατοικιών, θα πάψουν να ισχύουν και θα αντικατασταθούν από έναν ενιαίο συντελεστή 19% ή 21%.
Την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αναλυτική έκθεση που έχουν υποβάλει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του οργανισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή για την πλήρη απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ πρέπει να εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα:
1)Αύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σημάνει την αυτόματη ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων κατά 11,7% έως 13,6%!
2) Αύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών που παρέχονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και λοιπούς επιτηδευματίες εμπλεκόμενους με την εκτέλεση εργασιών σε οικοδομές, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων (τα εισιτήρια για την είσοδο σε κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις).
Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%!
3) Μείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές πωλήσεις αγαθών και όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τις ακόλουθες συναλλαγές:
- Πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης.
- Παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.
- Πωλήσεις επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης.
- Πωλήσεις νεόδμητων οικοδομών (πλην α’ κατοικίας).
- Πωλήσεις οικοδομικών υλικών.
- Πωλήσεις αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λοιπών οχημάτων.
- Πωλήσεις καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
- Πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χημικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ει¬δών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών κ.λπ.
- Κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης.
- Επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων.
- Υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων.
- Παροχή υπηρεσιών από κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια.
- Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς και οικονομολόγους.
- Παροχή υπηρεσιών εστίασης, με την πώληση έτοιμου φαγητού σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ψησταριές, ουζερί, οινομαγειρεία, φαστ φουντ κ.λπ. (προσωρινά, μέχρι τις 31-12-2013 οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 13%).
- Πώληση ροφημάτων σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία.
Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντωνκαι υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%.
Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει την εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.
4) Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα σημαίνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19% ή 21% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά και από 9% σε 19% ή 21% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Σημαίνει επίσης αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...