Σε καθολικό φακέλωμα των φορολογουμένων προχωρά η εφορία, με το επιχείρημα της δραστικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών με απόφασή του ζητά «σχεδόν τα πάντα» από πληροφορίες, προκειμένου να υπολογίζει με απόλυτη
ακρίβεια το καθολικό "πόθεν έσχες", όταν και όποτε εφαρμοσθεί.
ακρίβεια το καθολικό "πόθεν έσχες", όταν και όποτε εφαρμοσθεί.
Για παράδειγμα ,οι τράπεζες καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών θα διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:
α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εκεί, καθώς ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να παρέχει στο υπουργείο πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων (όπως για παράδειγμα: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ.), θυρίδων ,αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα θεραπευτήρια κλπ.
Επιπλέον, μετά την καταγραφή όλων των οι συναλλαγών που έχουν γίνει το 2011 (κίνηση χρημάτων, πληρωμές κινητής τηλεφωνίας, ρεύματος, νερού, νοσοκομείων, ασφαλιστικών εταιρειών κτλ) θα διασταυρώνονται τα στοιχεία και θα γίνεται έλεγχος.
Στόχος είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα των περιουσιακών στοιχείων του κάθε φορολογούμενου. Τα στοιχεία θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να έχουν σταλεί σε ηλεκτρονική μορφή στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο μικροσκόπιο οι λάτρεις του πλαστικού χρήματος
Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνουν φορολογούμενοι που διαμένουν στην Ελλάδα και ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες του εξωτερικού.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι, κάτοχοι πιστωτικών καρτών, που έχουν εκδοθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κληθούν σε έλεγχο «πόθεν έσχες».
Οι φορολογούμενοι θα ελεγχθούν από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταναλώνουν βάσει του εισοδήματός τους ή αποκρύπτουν εισοδήματα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, κάποιοι από αυτούς τους φορολογούμενους εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε χώρες όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο και χρησιμοποιούν τις συνδεδεμένες με τις καταθέσεις τους κάρτες για να κάνουν αγορές στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...