Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πως και πόσο αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από τον Ιανουάριο..!

Νέο τοπίο διαμορφώνεται το νέο έτος για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότ
ες, καθώς τροποποιείται και αυξάνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών, με αποτέλεσμα να είναι υψηλότερα και τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Ειδικοί υπολογίζουν πως η αύξηση κυμαίνεται στα επίπεδα του 10%-20% και αφορά κατά κύριο λόγο αυτούς με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Πλέον η βάση υπολογισμού θα είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορέςπου καταβλήθηκαν για το προηγούμενο κάθε φορά φορολογικό έτος. Δηλαδή οι εισφορές ενός έτους δεν εξαιρούνται από τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του επόμενου.

Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για το 2018, ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται κανονικά χωρίς την έκπτωση του 15%. Αυτό σημαίνει πως τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ για τις εισφορές Ιανουαρίου 2018, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους δικαιούχους -εκτός απροόπτου- προς τα μέσα Φεβρουαρίου για να είναι πληρωτέα τέλη Φλεβάρη, θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Όπως και φέτος, αρχικά ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2016, αλλά και τις εισφορές που πληρώθηκαν για το 2016 σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν συμψηφισμοί με βάση τα εισοδήματα του 2017 και τις ενιαίες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Βάσει του προϋπολογισμού, η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους το 2018 θα είναι 59 εκατ. ευρώ, ποσό που όμως θα ανέβει στα 124 εκατ. ευρώ το 2019. Να σημειωθεί ότι το νέο έτος θα ολοκληρωθεί τελικά και ο συμψηφισμός των εισφορών που πλήρωσαν το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, ενώ από τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο αναμένεται η διπλή πληρωμή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ.

Από τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα εφαρμόζονται και οι εισφορές 26,95% στις αποδείξεις δαπάνης, που επίσης αναμένεται να επιβαρύνουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...