Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Μεταφορά μαθητών: Χρέη 7 εκ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί της ΑΜ-Θράκης..!

Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς,
ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών

«Σχολικά δρομολόγια ακόμα από το 2011 παραμένουν
απλήρωτα, όπως και το 2012, αλλά δόθηκε η υπόσχεση
από τον περιφερειάρχη ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Νίκος Αδρασκέλας μετά τη συνάντηση

Στο νομό Ροδόπης περίπου 30 αγοραία και ταξί της Κομοτηνής απασχολούνται
με μεταφορά μαθητών



Η μεταφορά των μαθητών από τους ιδιοκτήτες ταξί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής πολύωρης συνάντησης με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη στην Κομοτηνή, από όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις, αφού οι επαγγελματίες έχουν ακόμα να λαμβάνουν δεδουλευμένα περασμένων ετών. Όπως είναι γνωστό η λύση για τη μεταφορά των μαθητών δόθηκε στην κυριολεξία στο παρά πέντε. Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά μόνον οι 30 από τους 210 Δήμους κατάφεραν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς του έργου της μεταφοράς 200.000 μαθητών. Γι’ αυτό άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους δεκατρείς περιφερειάρχες, ζήτησε να ξαναπάρουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία - σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» - ασκείται από τους δήμους. Οι περιφερειάρχες είπαν το «ναι», ζήτησαν όμως συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα ζήτησαν το υπουργείο να αποπληρώσει τους μεταφορείς για όσα χρωστά μέχρι σήμερα, αλλιώς δεν μπορούν να αναλάβουν καμία ευθύνη για το έργο της μεταφοράς των μαθητών.
140 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Η συμβολή της πολιτείας στη μεταφορά των μαθητών που διαμένουν μακριά από τις σχολικές μονάδες που φοιτούν αφορά σήμερα περίπου 200.000 μαθητές και το κόστος της έχει προϋπολογιστεί για το 2011 στο ποσό των 140.000.000 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά έχουν να λαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες ταξί της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 

Οι μεταφορείς ζήτησαν την άμεση καταβολή των οφειλομένων, ποσό που φτάνει τα 7 εκ. ευρώ σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τη φετινή χρονιά και λίγες μέρες πριν αρχίσει το νέο σχολικό έτος έγινε φανερή η αδυναμία των Δήμων να διαχειριστούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Συγκεκριμένα από στοιχεία που περιήλθαν στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από έγγραφα φορέων που εμπλέκονται, ή έχουν ενδιαφέρον για τη μεταφορά μαθητών, προκύπτει ότι στις  περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι δεν μπόρεσαν εγκαίρως, λόγω καθυστέρησης της διενέργειας των διαγωνισμών αλλά και λόγω των διαγωνισμών οι οποίοι κατέληξαν άγονοι χωρίς δική τους ευθύνη, να έχουν την απαραίτητη ετοιμότητα ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013. Συγκεκριμένα, από τους 210 Δήμους που εμπλέκονται στη μεταφορά κανένας δεν είχε αναδείξει ανάδοχο και μόλις 30-40 είχαν ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Συνεπώς κρίθηκε απαραίτητο ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις αδυναμίας μεταφοράς μαθητών να παραταθούν για τελευταία φορά οι υφιστάμενες συμβάσεις των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που έχουν περιέλθει στις περιφέρειες καθώς και οι τυχόν συμβάσεις που έχουν συναφθεί από τις περιφέρειες. 
ΣΥΜΦΩΣΑΝ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ

Η παράταση των συμβάσεων αφορούσε και τους ιδιοκτήτες ταξί που εμπλέκονται στην μεταφορά των μαθητών. Άξιο σημείο αναφοράς είναι ότι η παράταση αυτή έγινε με κόστος δρομολογίου απομειωμένο τουλάχιστον σε ποσοστό 17% σε σχέση με το κόστος που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του  σχολικού έτους 2011-2012. Στη μείωση αυτή συμφώνησε αρχικά το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων. Μάλιστα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Με τον κ. Στυλιανίδη συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς μαθητών ενώ κατατέθηκαν και γραπτώς οι προτάσεις των ιδιοκτητών ταξί για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Στη μείωση κατά 17% συμφώνησαν και οι ιδιοκτήτες ταξί Αν. Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Χ» ο Νίκος Αδρασκέλας πρόεδρος του σωματείου ταξί στην Κομοτηνή. Επισήμανε βέβαια ότι, «σχολικά δρομολόγια ακόμα από το 2011 παραμένουν απλήρωτα, όπως και το 2012, αλλά δόθηκε η υπόσχεση από τον περιφερειάρχη ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους». Στο νομό Ροδόπης περίπου 30 αγοραία και ταξί της Κομοτηνής απασχολούνται με μεταφορά μαθητών.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η διαδικασία μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά 2012-2013 ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών φρόντισε να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες ώστε η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει ομάδα. Αναλυτικά: Κατάθεση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς ως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ευρώ. Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις Περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας. 

Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ ΥΠΕΣ, υπ. Παιδείας, υπ. Οικονομικών, Μεταφορέων, και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ ως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς. 

Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Πάντως οι Δήμοι αποφεύγουν μόνο προσωρινά το θέμα των μαθητών, αφού η οριστική μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες, αναμένεται να γίνει με αφετηρία το σχολικό έτος 2013-2014. 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...