Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ιταλία: «Κήρυξη πολέμου» η απελευθέρωση των ταξί (Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012)

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζονται αύριο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Μετά την πρώτη δέσμη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και προέβλεπαν μεταξύ άλλων μείωση των συντάξεων, η κυβέρνηση προωθεί τώρα το δεύτερο πακέτο «για την "ανάταξη" της οικονομίας».

Το προσχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση περιορισμών για την αδειοδότηση των ταξί ενώ προωθεί και τη δημιουργία εταιρειών στο επάγγελμα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι μεταρρυθμίσεις για άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι οδηγοί δημοσίων μεταφορών, οι φαρμακοποιοί και συμβολαιογράφοι. Επίσης, καταργούνται οι περίοδοι εκπτώσεων στο λιανικό εμπόριο επιτρέποντας στους καταστηματάρχες να προχωρούν σε προσφορές όλον τον χρόνο.

Η (απο)ρύθμιση του επαγγέλματος αποτελεί «κόκκινο πανί» ειδικά για τους ιδιοκτήτες ταξί που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνουν την αξία τους λόγω του «υπερπληθωρισμού» αδειοδοτήσεων. Εναλλακτικά προτείνεται η παροχή δεύτερης άδειας σε κάθε ιδιοκτήτη, όμως και σε αυτή την περίπτωση οι επαγγελματίες οδηγοί εκτιμούν ότι το επάγγελμα απαξιώνεται. Χθες οι ταξιτζήδες της Ρώμης απέκλεισαν τον δρόμο γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Fiumicino ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν σχηματίσει κλοιό έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση των μέτρων από την κυβέρνηση θα σημάνει «κήρυξη πολέμου» προς το επάγγελμα. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί απεργία στον κλάδο ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει ο διάλογος της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο Μόντι είχε αποκαλύψει από την αρχή της θητείας του, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η κατάργηση των περιορισμών «σε ορισμένα επαγγέλματα που είναι ιδιαίτερα προστατευμένα» θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής προκειμένου να προσδώσουν στην ιταλική οικονομία την «απαραίτητη ευελιξία».
Στο ίδιο πλάνο «ελαστικότητας με ασφάλεια» εντάσσονται και τα σχέδια για τη δραστική μείωση των διαφορετικών μορφών απασχόλησης αλλά και την τροποποίηση των όρων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...