Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: ζητά στήριξη από ΠαΣοΚ - ΝΔ για να μην χαθεί χρόνος (Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011)

Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό, για τον προϋπολογισμό
 Ο προϋπολογισμός του 2012 θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να τονίσει ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην υλοποίηση
του κυβερνητικού έργου.

Αλλωστε, τη διαφύλαξη της συνοχής της κυβέρνησης και την έμπρακτη παροχή στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου της, συζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, με τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά, σε διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου, έγινε μία αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις επαφές που είχε το προηγούμενο διήμερο ο κ. Παπαδήμος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ενωσης, με θέμα το ελληνικό πρόβλημα και την αναζήτηση μίας ευρωπαϊκής λύσης στη γενική κρίση χρέους.

Διασφάλιση συνοχής
Η συζήτηση αυτή προηγείται του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά και με σοσιαλιστές ηγέτες, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την ερχόμενη Παρασκευή.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης όμως ήταν η διασφάλιση της συνοχής της κυβέρνησης και της ομαλής ολοκλήρωσης του έργου της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών του ΠαΣοΚ, η πορεία αυτή συνδέεται στενά και με τις εξελίξεις στο κόμμα. Υπό την έννοια αυτή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η δρομολόγηση εσωκομματικών διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ θα ενέπλεκε μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα έθεταν το κυβερνητικό έργο σε δεύτερη μοίρα ή πιθανώς θα οδηγούσαν και την ίδια την κυβέρνηση σε διάλυση.

Χαλαρώνουν οι δεσμεύσεις για το χρόνο των εκλογών;
Κατόπιν αυτών, αλλά και σε συνδυασμό με τη χθεσινή επιστολή του κ. Σαμαρά προς την ηγεσία της ΕΕ, δημιουργούνται προϋποθέσεις απεμπλοκής των διαδικασιών για την έκτη δόση, αλλά παράλληλα αρχίζει να διαφαίνεται και η πιθανότητα αποδέσμευσης της κυβέρνησης από το στενό χρονικό πλαίσιο, με βάση το οποίο οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Παπαδήμου - Παπανδρέου τέθηκαν επί τάπητος και μία σειρά νομοθετικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, οι οποίες θα πρέπει να τρέξουν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν ης δρομολογημένης διαδικασίας για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. ταξί), στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου συγκαταλέγονται και νομοσχέδια που δεν πρόλαβε να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνησή του τους προηγούμενους μήνες (πχ. Αλλαγές στη νομοθεσία για τη χρήση ναρκωτικών) και τα οποία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα επιθυμούσε να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

Στήριξη κυβερνητικού έργου από τη ΝΔ
Αντίστοιχο περιεχόμενο είχε σύμφωνα με πληροφορίες και η συζήτηση του κ. Λ. Παπαδήμου με κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία έγινε λίγες ώρες έπειτα από την αποστολή του κειμένου του προέδρου της ΝΔ προς τα όργανα της ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή, στην οποία κάποιοι επιμένουν ότι καθοριστική ήταν η συμβολή και η διαμεσολάβηση του κ. Παπαδήμου, δημιούργησε νέα δεδομένα, και υπό το πρίσμα αυτό ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Σαμαρά το θέμα στήριξης του κυβερνητικού έργου από τη ΝΔ και συμβολής του κόμματος στην προώθηση νομοσχεδίων, αλλά και όλων των αποφάσεων που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης - 27ης Οκτωβρίου.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...