Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αθήνα: Νεκρός από τα επεισόδια στο Σύνταγμα – διενεργείται εισαγγελική έρευνα (Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011)


    Βίαια επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κουκουλοφόρων και διαδηλωτών εξακολουθούν να σημειώνονται από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, την ώρα που στην περικυκλωμένη από ένα τεράστιο πλήθος Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

      Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ένα άτομο που συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», υπέκυψε από ανακοπή καρδιάς.
    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, νεκρός είναι ένας 53χρονος άντρας, ο Δημήτρης Κοτσαρίδης, οικοδόμος στο επάγγελμα. Ο άτυχος άντρας διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τελικά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, υπέκυψε. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ο άντρας δεν έφερε τραύματα, γεγονός που καταρρίπτει ισχυρισμούς ότι είχε δεχτεί τραύμα στο κεφάλι από πέτρα που εκσφενδονίστηκε στη διάρκεια των επεισοδίων. Οι γιατροί του νοσοκομείου δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι ο 53χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή είχε εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα χημικών.
    Για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του άτυχου άντρα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε προκαταρκτική εξέταση και έδωσε εντολή να μεταβεί εισαγγελέας στο νοσοκομείο. Ο εισαγγελέας μετέβη στο νοσοκομείο, προκειμένου να λάβει καταθέσεις από τους γιατρούς που προσπάθησαν να κρατήσουν στη ζωή τον 53χρονο διαδηλωτή. Καταθέσεις θα ληφθούν επίσης από αστυνομικούς που ήταν παρόντες, από τυχόν αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς του θύματος. Αναμένεται επίσης ότι θα ζητηθούν και βίντεο από την απευθείας μετάδοση τηλεοπτικών σταθμών με τα επεισόδια, ενώ αναμένεται η έκθεση του ιατροδικαστή προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του.
    Τα επεισόδια –που επιχείρησαν να αμαυρώσουν μια μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση– ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα όταν ομάδες που ανέβαιναν από την οδό Καραγιώργη Σερβίας επιτέθηκαν με πέτρες και διάφορα άλλα «πολεμοφόδια» στα μέλη του ΠΑΜΕ που περιφρουρούσαν την συγκέντρωση. Σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να ανασυνταχθεί. Οι κουκουλοφόροι εκμεταλλεύθηκαν αυτή τους την υποχώρησή και μέχρι να εμφανιστούν αστυνομικοί άρχισαν να σπάνε πεζοδρόμια και μάρμαρα για να «εξοπλιστούνε».
Μετά την ανασύνταξή τους, οι ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ αντεπιτέθηκαν και συνεπλάκησαν με τους κουκουλοφόρους. Η σύγκρουση γενικεύτηκε και οι πέτρες και τα μολότοφ άρχισαν να πέφτουν «βροχή», τόσο εναντίον της περιφρούρησης όσο και κατά των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο των επεισοδίων και έκαναν χρήση χημικών. Τα μέλη του ΠΑΜΕ κατάφεραν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους, που όμως διασκορπίστηκαν και συνέχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών που προσπαθούν να τους διώξουν από την ευρύτερη περιοχή της πλατείας.
    Πέραν του 53χρονου που έχασε τη ζωή του, υπάρχουν πληροφορίες για αρκετούς τραυματίες ακόμα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε περίπου 40 ή σε πενήντα. Πληροφορίες για έναν τραυματία με σοβαρά εγκαύματα από τη ρίψη μολότοφ, δεν έχουν επαληθευτεί.
    Αποχώρησε το ΠΑΜΕ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις
    Η ένταση και τα βίαια επεισόδια πάντως δεν «έδιωξαν» την τεράστια μάζα των διαδηλωτών, που όπως και χθες συνεχίζουν να παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας βροντερό «όχι» στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Γύρω στις 5 το απόγευμα πάντως, τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν συντεταγμένα από τον χώρο μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, παραδίδοντας ουσιαστικά το πεδίο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που «κατέλαβαν» το οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας. Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται στο χώρο μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ όμως συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις – οι κουκουλοφόροι επέστρεψαν στην λεωφόρο Αμαλίας και επιτίθενται με πέτρες κατά τις δυνάμεις της αστυνομίας, που «απαντούν» με ρίψη χημικών και προσπαθούν να απωθήσουν διαδηλωτές και ταραχοποιούς. Οι περισσότεροι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει από το χώρο μπροστά από την πλατεία Συντάγματος. Επεισόδια σημειώνονται επίσης και στη λεωφόρο Συγγρού.
    Α. Παπαρήγα: Προσχεδιασμένη επίθεση
    Προσχεδιασμένη χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για παρακρατικούς που, όπως ανέφερε, «παρασέρνουν παιδιά», και οι οποίοι ουσιαστικά είχαν προαναγγείλει την επίθεση από ιστοσελίδες του διαδικτύου. Επίσης, κατήγγειλε συγκεκριμένα ΜΜΕ που μιλούσαν «για εμφύλιο πόλεμο» και κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ ότι θεωρεί ιδιοκτησία του την πλατεία Συντάγματος. «Το Σύνταγμα δεν ανήκει σε κανέναν, όποιος θέλει μπορεί να έλθει και να διαδηλώσει», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, που πρόσθεσε ακόμα ότι «κυβέρνηση και κόμματα, όσοι φοβούνται την ταξική πάλη, νομίζουν ότι μπορούν να την καταστείλουν, είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο».
Πηγή: http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...