Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Βάζουν… τάξη στο αχανές τοπίο οι Χιώτες οδηγοί ταξί..!

Επιδιώκουν τη σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου για όσους επαγγελματίες οδηγούς αισχροκερδούν σε βάρος των επιβατών ή παρανομούν.


Ο κλάδος των οδηγών Ταξί ουκ ολίγες φορές έχει μπει στο στόχαστρο επιβατών ή της δημοσιογραφικής έρευνας με αφορμή σχόλια, παρατηρήσεις ή καταγγελίες. Τελευταία αφορμή στάθηκε ανώνυμη καταγγελία που έφθασε στον «π», σύμφωνα με την οποία οδηγοί φέρονται να έχουν χρεώσει επιβάτες 15 ευρώ για την απόσταση από το λιμάνι μέχρι το Στρατόπεδο Γκιάλα. Συγκεκριμένα νεοσύλλεκτοι και γονείς τους διαμαρτυρήθηκαν ότι όσα taxi βρέθηκαν στο Στρατόπεδο για την τελετή ορκωμοσίας είχαν δημιουργήσει καρτέλ στην τιμή μεταφοράς, στα 15 ευρώ. Μάλιστα, ένας οδηγός που έδωσε ως τιμή τα 12 ευρώ δέχθηκε … επίπληξη από τους υπόλοιπους συναδέλφους του ότι … χαλάει την πιάτσα.
«Ζητάτε απόδειξη, ενημερώνετε την Τροχαία»
Ο «π» απευθύνθηκε τόσο στον πρόεδρο του Ραδιοταξί, Σ. Τσικολή, όσο και στον πρόεδρο των επαγγελματικών οδηγών ΤΑΞΙ της Χίου Γ. Βενέτο, ζητώντας τη δική τους γνώμη σχετικά με την καταγγελία. Σημειώνοντας εξ’ αρχής ότι μία καταγγελία δεν έχει καμία ουσία αν αυτή δεν συνοδεύεται από αναφορά στην Αστυνομία ή δεν είναι επώνυμη, επεσήμαναν ότι ο επιβάτης έχει μία σειρά διαθέσιμων μέσων για να προστατευτεί  από τον οδηγό που πιθανά να θελήσει να αισχροκερδίσει σε βάρος του.
«Αρχικά το αντίτιμο για μία τέτοια διαδρομή είναι από 3,5 έως 5 ευρώ, ανάλογα με το αν κλήθηκε taxi ή αν ο επιβάτης το πήρε από τον δρόμο. Συνεπώς τα 15 ευρώ είναι ένα υπέρογκο ποσό σε κάθε περίπτωση. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε στους επιβάτες είναι ότι θα πρέπει, μπαίνοντας στο taxi, να ζητάνε να γράφει το ταξίμετρο και στη συνέχεια να ζητούν απόδειξη. Αν ο οδηγός του οχήματος αρνηθεί να κόψει απόδειξη, τότε και ο επιβάτης θα πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει. Επιπλέον, εάν υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια ότι η χρέωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν την Τροχαία Χίου», επεσήμανε ο κ. Τσικολής.  
Οι προσπάθειες για σύσταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο πρόεδρος των επαγγελματιών οδηγών ΤAXI, Γ. Βενέτος, αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στη Χίο και αφορά στη μη ύπαρξη Πειθαρχικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλονται ποινές αφενός στους οδηγούς που φέρονται αντιεπαγγελματικά, αφετέρου σε όσους παρανομούν σε βάρος των νομίμων οδηγών.
«Αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν διαπιστωθεί κάποια παράβαση από κάποιον επαγγελματία οδηγό taxi, το μόνο το οποίο μπορώ να κάνω είναι μία απλή σύσταση. Η ύπαρξη πειθαρχικού είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και 2 χρόνια, γιατί, αν υπήρχε ,τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά για όλους μας», εξήγησε ο κ. Βενέτος.
Το Πειθαρχικό, που κανονικά απαρτίζεται από εκπρόσωπο των οδηγών, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Περιφέρειας έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει διάφορες ποινές αλλά και χρηματικά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν κατ’ ελάχιστο από τα 300 ευρώ.
Όπως σημειώνει ο κ. Βενέτος, η σύσταση του θα επιλύσει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, που, εκτός των άλλων, αφορούν και όσους επιμένουν να δουλεύουν παράνομα σε βάρος των πραγματικών επαγγελματιών οδηγών.
«Τελευταία έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο φαινόμενο, αυτό με τα διάφορα ιδιωτικά βανάκια, που με ανασφάλιστους οδηγούς παίρνουν κόσμο από το αεροδρόμιο και το λιμάνι και τους μεταφέρουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Άρα η σύσταση του Πειθαρχικού, που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό παρά τις πιέσεις μας, δεν θα προστατεύσει μόνο τους επιβάτες αλλά κι εμάς τους ίδιους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα βγούμε κερδισμένοι από αυτό κι εμείς θα γίνουμε καλύτεροι», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...