Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤEΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Της Μαριάννας Τζάννε
Mέχρι τα τέλη Ιουλίου θα διασχίζουν τα 196 χλμ συνεχούς αυτοκινητοδρόμου οι οδ
ηγοί της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Γιάννενα), μειώνοντας στην 1.30 ώρα την διάρκεια του ταξιδιού.
Τα δύο εκκρεμή τμήματα από Αμφιλοχία - Σελλάδες Άρτας μήκους 27 χλμ. που είχε εμποδίσει η καθυστέρηση στην παράδοση της γης στην περιοχή του Κρίκελλου καθώς και το τελευταίο κομμάτι "Πέρδικα Ιωαννίνων – Εγνατία" μήκους 14 χιλιομέτρων που έμεινε πίσω λόγω απαλλοτριώσεων στην περιοχή του Αβγού, θα παραδοθούν με διαφορά λίγων ημερών. Για τις 20 Ιουλίου προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα και το δεύτερο θα δοθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο λόγος είναι η καθυστέρηση στην ανισόπεδη διάβαση στην θέση Αυγό, η οποία άργησε να θεμελιωθεί καθώς απαιτήθηκαν προφορτήσεις 12 μηνών.
Μολονότι είναι άγνωστη η βούληση του υπουργείου για τον τρόπο που θα «επικοινωνήσει» την ολοκλήρωση του έργου, είναι σαφές ότι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου θέτει νέα δεδομένα στο κόστος μετακίνησης. Όπως προβλέπει η σύμβαση με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου (Τ1) θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον τρεις σταθμοί διοδίων που είναι τα διόδια της Κλόκοβας, Τερόβου και Μενιδίου. Από τον περασμένο Απρίλιο λειτουργούν τα μετωπικά διόδια Αγγελλοκάστρου. Το τελικό κόστος για τους οδηγούς ΙΧ θα ανέρχεται σε 24,90 και για τις δύο διαδρομές.
Σήμερα, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων, διαρκεί σχεδόν 2 ώρες, αντί 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού.
Πριν ένα μήνα παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και τα 6,5 χιλιόμετρα που απέμεναν για την ένωση της Ιόνιας Οδού με την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τον Ανισόπεδο Κόμβο Αντιρρίου και τη σήραγγα της Μακύνειας, μια σήραγγα διπλού κλάδου, συνολικού μήκους 500 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Με την παράδοσή τους σε κυκλοφορία και την ένωση με τη Γέφυρα, ολοκληρώθηκε πλήρως το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.
Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει για το έργο, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα διόδια που προβλέπει η σύμβαση στο δεύτερος σκέλος της παραχώρησης που είναι το Μεταμόρφωση –Σκάρφεια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δια του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου ότι θα υπέγραφε την σχετική ΜΠΕ που έχει υποβληθεί από καιρό στο ΥΠΕΝ. Ωστόσο οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που ζητούν να μην εγκατασταθούν διόδια στον Άγιο Στέφανο και την Βαρυμπόμπη έχουν φρενάρει τις διαδικασίες. Μέχρι να ξεκαθαρίσει πως θα επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός το υπουργείο Υποδομών θα συνεχίσει να καταβάλλει ετησίως στην κοινοπραξία 14 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...