Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας με το… χιλιόμετρο..!

Του Γιάννη Παχουλάκη
«Ριψοκίνδυνα» παιχνίδια με την τσέπη εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων ΙΧ παίζει η Κυβέρνηση, με τον σχεδιασμό
της για το νέο καθεστώς στα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

Αυτός προβλέπει μεν μειώσεις των τελών έως και 50%, αλλά με επιβολή φόρου στα καύσιμα ως ισοδύναμης απόδοσης μέτρο.
Ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να επέλθει«επιβάρυνση στην χρήση και όχι στην κτήση», γι΄ αυτό εξετάζεται ο ιδιοκτήτης ΙΧ να πληρώνει χαμηλά τέλη κυκλοφορίας και να επιβαρύνεται ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα θα κάνει, μέσω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 3 λεπτά ανά λίτρο.
Μόνο που έτσι, λένε οι πρατηριούχοι, η αύξηση στην τελική τιμή της βενζίνης θα είναι πολύ μεγαλύτερη, από 10 έως 15 λεπτά το λίτρο και οι δαπάνες για καύσιμα θα αυξηθούν έως και 250 ευρώ το χρόνο για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος για καύσιμα θα επέλθει για όσους κάνουν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο, ενώ ωφελημένοι θα είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού που κάνουν λιγότερα από 10.000 χιλιόμετρα ετησίως.
Μέσω του νέου καθεστώτος, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πείσει τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, να τα θέσουν ξανά στην κυκλοφορία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θα δημιουργηθεί για μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, όπως ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών, αλλά και οι αγρότες, για τους οποίους, όπως λένε, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που να τους εξαιρεί.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι πρατηριούχοι προειδοποιούν και για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, κάτι που θα μειώσει τα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα, παρόλο μάλιστα που εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ θα έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μετακίνησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...