Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

4.954 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε 15 ημέρες: 29 για επαγγελματικά βαν, 3 για ταξί και 322 για ΙΧ επιβατικά..!

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του κοινού για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά», με στόχο την προώθηση της ηλεκτρο

κίνησης στη χώρα μας.


Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 Αυγούστου που άνοιξε η πλατφόρμα kinoumeilektrika.gov.gr έχει υποδεχθεί περί τις 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (ΙΧ, ποδηλάτου, δικύκλου/τρικύκλου).


Υποβάλλονται δηλαδή -κατά μέσο όρο- 400 αιτήσεις την ημέρα. Ως αποτέλεσμα της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται, έχουν ήδη κατανεμηθεί περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, δηλ. το 10% των διαθέσιμων πόρων σε μόλις 15 ημέρες.


Τύπος Οχήματος


Σύνολο

Ποσοστό


Δίκυκλα/Τρίκυκλα (L1ea-L7)


747 15,08%

Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 αμιγώς ηλεκτρικά)

28


0,57%


Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 υβριδικά plugin χαμηλών ρύπων)

1


0,02%


Ηλεκτρικά Ποδήλατα

3.853


77,78%


IΧ. επιβατικά Αυτοκίνητα (M1 αμιγώς ηλεκτρικά)

322


6,50%


ΤΑΞΙ (αμιγώς ηλεκτρικά)

3


0,06%


Σύνολο 4.954

100%


Το ηλεκτρικό ποδήλατο εξακολουθεί να είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, καθώς το 77% των αιτήσεων αφορούν επιδότηση αγοράς. Επίσης σημαντική είναι και η συμμετοχή του αυτοκινήτου. Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που καταχωρήθηκαν σε δύο εβδομάδες αναλογεί στο 67% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που πωλήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια.


Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω της δράσης έχουν αποσυρθεί 625 παλαιά ρυπογόνα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα), στοιχείο που υποστηρίζει την στόχευση για μείωση των ρύπων.


Πέρα από το περιβαλλοντικό, ισχυρό είναι και το αναπτυξιακό αποτύπωμα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει γίνει τζίρος στην αγορά της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.


Μάλιστα, το ποσό αυτό δεν αφορά μόνο οχήματα, αλλά και φορτιστές, καθώς έχουν υποβληθεί 120 αιτήσεις για εγκατάσταση ιδιωτικών σημείων φόρτισης. Παράλληλα “ξεδιπλώνονται” πρωτοβουλίες και για την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν φορτιστές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.


Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή των νησιών συνολικά αγγίζει το 20% των οχημάτων που επιδοτούνται μέσω της δράσης, κάτι που δικαιώνει την επιλογή του υπουργείου να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη νησιωτική χώρα.


ΠΗΓΗ: https://www.metaforespress.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...