Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ομιλία του προέδρου της ΟΕΒΕΣΝΑ κ. Παν. Σκέντζου στην κινητοποίηση που διοργανώνεται από τους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΑΧΑΪΑΣ στις 18-02-2020..!

Κυρίες και κύριοι
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Πολίτες της Πάτρας
Εκπροσωπώντας τ
ην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της περιοχής θα ήθελα να εστιάσω στα παρακάτω σημεία:

Η κυβέρνηση αιφνίδια και χωρίς καμία διαβούλευση παίρνει απόφαση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι σκληρά ανταποδοτικό και παύει οριστικά ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, αφού καταργείται η προνοιακή μορφή των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων.

Οι εισφορές αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 20% περίπου. Για να διατηρηθεί το ύψος των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει να πάμε στην 3η κατηγορία άρα η αύξηση υπερβαίνει το 85%. Ελλοχεύει ο κίνδυνος έμμεσων αυξήσεων με τη μορφή της υποχρεωτικότητας ορισμένων κλάσεων όπως ίσχυε και στους προηγούμενους νόμους.

Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τις ευπαθείς τάξεις των συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο βάζει στο επίκεντρο τη προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή τη συμμετοχή ιδιωτών, καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιχειρείται επαναφορά του παλαιού συστήματος που οδήγησε σε ελλείμματα και υπερχρέωσε τους ασφαλισμένους, με κίνδυνο το ταμείο ΕΦΚΑ να ξαναγίνει προβληματικό λόγο αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.
Στην ουσία διατηρούνται όλα τα αρνητικά στοιχεία του Νόμου Κατρούγκαλου, ενώ καταργούνται τα θετικά και προστίθενται νέα αρνητικά στοιχεία στο νομοθέτημα του κου Βούρτση και όλα αυτά χωρίς καμία διαβούλευση και ερήμην των κοινωνικών εταίρων.

ΖΗΤΑΜΕ:

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Εγγυημένη και επαρκής χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μείωση της εισφοράς της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ύψος που είναι σήμερα η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά με βάση τον Ν. Κατρούγκαλου, δηλαδή στα 175,18€. Αφορά περίπου το 80% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Σύσταση ομάδας εργασίας με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και άλλων φορέων που θα αξιολογήσει την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού πλαισίου και θα προτείνει τροποποιήσεις ή/και συμπληρώσεις όπου θα απαιτηθεί.
Σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, χωρίς αυτό να επηρεάζει το ύψος των συντάξεων.
Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης
Τροποποίηση του καθεστώτος προσδιορισμού της ασφαλιστικής ικανότητας.
Εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων και της ΓΣΕΒΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο e-ΕΦΚΑ.
Διατήρηση της έκπτωσης στο 15% για τις περιπτώσεις εφάπαξ εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Ειδική μέριμνα για οφειλέτες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ. Καθιέρωση μιας πάγιας ρύθμισης οφειλών με δυνατότητα επιλογής καταβαλλόμενου ποσού, με ταυτόχρονη κατάργηση των πρόσθετων και των τόκων που σε μερικές φορές αγγίζουν το 70% της οφειλής.
Ουσιαστική ενεργοποίηση και διεύρυνση των παροχών που προβλέπονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς του ΟΑΕΕ (Ανεργίας κλπ) που διατηρούνται στον ΟΑΕΔ.

Συνάδελφοι,

Διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση και σε συνδυασμό με την ποδηγέτηση και στην ουσία κατάργηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, δημιουργείται ένα εκρηκτικό, αρνητικό κλίμα και για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το μόχθο μιας ζωής, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή Συνδικαλιστική βάση που θα θέσει ως προτεραιότητα την ανατροπή της πολιτικής αυτής που εφαρμόζεται και ισοπεδώνει συντάξεις και υγεία. Η αφύπνιση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Μικρομεσαίοι, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι βρισκόμαστε στην ίδια όχθη, στην ίδια πλευρά του δρόμου και μάλιστα στη φωτεινή. Μαζί πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αγκυλώσεις και πολιτικές εξαρτήσεις για να υπάρχει ελπίδα και άμυνα απέναντι σε αρνητικές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...