Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Τα αυτόνομα ταξί θα φέρουν το τέλος των μεταφορών όπως τις γνωρίζουμε;

Στο μέλλον, οι άνθρωποι θα μπορούν να καλούν μέσω του κινητού τους αυτόνομα ταξί που θα τροφοδοτούνται από η
λεκτρική, ηλιακή ή αιολική ενέργεια.
Αυτό τουλάχιστον είναι ένα από τα σενάρια τα οποία αναφέρει η συμβουλευτική Bain & Company. Τα αυτόνομα αυτά οχήματα μηδενικών ρύπων θα παραλαμβάνουν τους επιβάτες από το σπίτι τους και θα τους μεταφέρουν στον κοντινότερο σταθμό μετρό ή ηλεκτρικού σιδηροδρόμου προκειμένου να πάρουν το τρένο αν δουλεύουν στο κέντρο. Το σενάριο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων το πρόβλημα του «τελευταίου χιλιομέτρου».
Μάλιστα, το σενάρια είναι αρκετά αισιόδοξο καθώς η Bain θεωρεί ότι στην επόμενη πενταετία οι πόλεις θα ξεκινήσουν τη μεταμόρφωση του συστήματος μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την κλιματική αλλαγή.
nissan self driving taxi
Οι πόλεις με τη χρήση των αυτόνομων ταξί μπορούν να βελτιστοποιήσουν στο έπακρο τη χρήση του και ταυτόχρονα να μειώσουν τα οχήματα στους δρόμους κατά 40%. Αν οι επιβάτες επιλέγουν τα αυτόνομα ταξί, σε πόλεις σαν το Βερολίνο, τα ρομποτικά αυτά αυτοκίνητα θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και το 60% των επιβατών.
Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο θέλει τα αυτόνομα οχήματα να αποτελούν το 2% των νέων πωλήσεων παγκοσμίως μέχρι το 2025. Το 2030 το νούμερο αυτό θα ανέρχεται σε 8%. Αν φυσικά το κόστος των αυτόνομων οχημάτων μειωθεί δεν αποκλείεται να κατέχουν το 30% μέχρι το 2030.
Την ίδια στιγμή, για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια θα πρέπει να υπάρχουν εκτός από τις κατάλληλες υποδομές και η κατάλληλη νομοθεσία. Ήδη σε αρκετές χώρες οι νομοθέτες σχεδιάζουν διατάξεις για την «επέλαση» των αυτόνομων οχημάτων και για τη μείωση των βενζινοκίνητων.
Ταυτόχρονα και οι κατασκευάστριες αυτοκινήτων αλλά και οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν μπει στο παιχνίδι για να προλάβουν την κούρσα της αυτόνομη οδήγησης. Όπως και να έχει, το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...