Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Σύρος - Ερμούπολη - Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 Μετέωρη ακόμη η πιάτσα των ταξί..!

του Θεοδόση Δανάμπαση
Με μόνη εξαίρεση τις εντονότατες διαφωνίες που διατύπωσε ο κλάδος των ταξί,
ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής με τους φορείς για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρόκειται να ισχύσουν για το καλοκαίρι.
Πιο ήπιες οι ρυθμίσεις
Όπως ήταν φυσικό, τον λόγο πρώτος πήρα ο δήμαρχος για να τονίσει ότι ο φετινός σχεδιασμός των μέτρων πήρε υπόψιν του τα θετικά σημεία και τα λάθη του περσινού σχεδίου, χαρακτηρίζοντας πολύ πιο ήπιες τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για το καλοκαίρι.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Γουσγουνέλλης, ο οποίος και έκανε μία περίληψη των βασικότερων σημείων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας τα εξής;
1) Ο χρόνος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα ισχύσει περίπου από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
2) Πλέον θα πεζοδρομηθεί το κομμάτι από την οδό Ερμού (Ελ. Βενιζέλου) έως το θέατρο "Απόλλων". Σε αυτό το κομμάτι δεν θα κυκλοφορούν πλέον ούτε ταξί, ούτε mini bus, ούτε τα delivery.
3) Οι ώρες κατά τις οποίες θα ισχύει η δέσμη των ρυθμίσεων αλλάζει και γίνεται τελικά από τις 10 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα.
4) Η παραλία παραμένει ανοιχτή και διπλής κυκλοφορίας και παραμένουν πεζόδρομοι η Θυμάτων Σπερχειού και η Πρωτοπαπαδάκη.
5) Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής στην πλατεία Βαφία θα μπορούν να φεύγουν μετά τις 10 από το σπίτι τους χρησιμοποιώντας την Σταματίου Πρωίου, αλλά αν θέλουν να γυρίσουν πριν τις 2, θα πρέπει να αφήνουν το αυτοκίνητό τους στο Νησάκι με την επίδειξη της κάρτας μόνιμου κατοίκου.
6) Αντίστοιχα, οι έχοντες τη σχετική μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής στην Μεταμόρφωση θα φεύγουν από το πίσω μέρος του Δημαρχείου και θα επιστρέφουν μέσω του ίδιου δρόμου από Βροντάδο ή Δήλι, ενώ και οι μόνιμοι κάτοικοι πίσω από την ΔΕΗ θα χρησιμοποιούν την Απόλλωνος για να φεύγουν από τον Άγιο Νικόλαο. Γι αυτούς, η επιστροφή ισχύει ότι και για τους μόνιμους κατοίκους της πλατείας Βαφία.
Οι τοποθετήσεις των φορέων
Πρώτη πήρε τον λόγο η κα Ζ. Δόγου (ΔΙΚΑΙΩΜΑ), η οποία τόνισε κάποια ιδιαίτερα σημεία θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ που καταλαμβάνονται από άλλους, την ολισθηρότητα μερικών ραμπών, την έλλειψη χώρων για πέρασμα αμαξιδίων ΑΜΕΑ και τέλος ζήτησε ευκρινέστερη σήμανση για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ στην Ερμούπολη με ένα χάρτη στο λιμάνι.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Αλεξανδρίδης (Εμπορικός Σύλλογος Σύρου), ο οποίος τόνισε την έλλειψη 3-4 θέσεων-εσοχών κατά μήκος της παραλίας για τα αυτοκίνητα που κάνουν την τροφοδοσία των μαγαζιών. Επίσης ζήτησε επιτακτικά να βρεθούν εναλλακτικές πάρκινγκ καθώς με τα παρόντα μέτρα τα αυτοκίνητα-δυνητικοί πελάτες δεν θα μπαίνουν στο κέντρο, οπότε και τα μαγαζιά θα υποστούν μεγάλη ζημιά. Τέλος, ο κ. Αλεξανδίδης διατύπωσε την ξεκάθαρη εναντίωσή του στην πρόταση του κλάδου των ταξί η πιάτσα να τοποθετηθεί στην Σταματίου Πρωίου.
Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στον κ. Παγίδα (Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου), ο οποίος αναφέρθηκε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μόνιμων κατοίκων για ελεύθερη πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στο γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια όμορφη βιτρίνα αλλά ως ένας ζωντανός χώρος στον οποίο διαβιούν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι και το βασικό ενδιαφέρον του Δήμου.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Βουτσίνος από τον κλάδο των ταξί, η τοποθέτηση του οποίου ήταν και η πιο δυναμική απ όλους τους άλλους φορείς καθώς μέχρι ακόμη και σήμερα που μιλάμε και παρά τις συμφωνίες που είχαν γίνει με τον Δήμο, η πιάτσα των ταξί είναι μετέωρη. Όπως εξήγησε ο κ. Βουτσίνος, το Σωματείο των ταξί είχε δώσει τα χέρια με τον δήμαρχο στην πρόταση του δευτέρου να δοθεί χώρος πίσω από το περίπτερο που βρίσκεται απέναντι από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ακριβώς έξω από την τράπεζα με πρόσωπο το λιμάνι. Ωστόσο, ένα έγγραφο του Λιμενικού Τσμείου μείωνε τις συνολικές θέσεις των ταξί από τις 18 που είχαν συμφωνηθεί στις 11, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των ταξί να μην το δεχτούν. Εκείνοι, τελικά, ύστερα από Γενική Συνέλευση που έκαναν και σύμφωνα με τη νομοθεσία που ορίζει πως η Περιφέρεια είναι αυτή που δικαιωματικά ορίζει τον χώρο της πιάτσας των ταξί, πρότειναν εκ νέου την Σταματίου Πρωίου ως πιθανή πιάτσα, γεγονός με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετη η Δημοτική Αρχή αλλά και άλλοι φορείς. Τελικά, ο κ. Βουτσίνος αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας πως ο τελικός κριτής θα είναι η Περιφέρεια και ότι ο Δήμος δεν τους έχει εξασφαλίσει καμία βιώσιμη θέση.
Εκπροσωπώντας τον "Ερμή", ο κ. Σαλίμπας τόνισε ότι το Σωματείο των ταξί λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό μη παίρνοντας υπόψιν τις θέσεις των επιχειρηματιών της περιοχής της Σταματίου Πρωίου, οι οποίοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την πιάτσα ταξί εκεί,αλλά να μετατραπεί ο δρόμος μέχρι την Κέας σε ολιγόλεπτης στάθμευσης έτσι οι πελάτες να ψωνίζουν γρήγορα και να φεύγουν.
Από την μεριά του, ο κ. Μαυράκης (mini bus) αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οι στάσεις των mini bus να παραμένουν ανοιχτές από διάφορα οχήματα και μηχανάκια που παρκάρουν εκεί για να μην εμποδίζουν τα mini bus την κυκλοφορία, ενώ και ο κ. Αρβανίτης (Τερψιχόρη) δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν ημίμετρα με τους πεζόδρομους και να κλείνουν εντελώς για οποιοδήποτε όχημα ή μηχανάκι, ώστε έτσι να εμπεδωθεί η ασφάλεια στους πελάτες που κάθονται με τα παιδιά τους σε έναν χώρο.
Στη συζήτηση με θετικά σχόλια για την ανάπλαση τη παραλίας πήραν μέρος ο Σύλλογος Οικοδόμων και Εθελοντών Αιμοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...