Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Φύγετε από το ευρώ αλλιώς θα καταστραφείτε…


Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πρόκειται να εγκρίνουν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα τη Δευτέρα, αλλά ο Hans-Werner Sinn, ο επικεφαλής
του Ifo, ενός κορυφαίας γερμανικής οικονομικής δεξαμενής σκέψης (think tank), προειδοποιεί ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν μόνο τις διεθνείς τράπεζες και όχι τους  Έλληνες. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει την κρίση μόνο αν φύγει από το ευρώ.


Ο Hans Werner Sinn είναι πρόεδρος του διάσημου Ινστιτούτου για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό στο Μόναχο (Ifo) από το 1999, 63 ετών και συγγραφέας του βιβλίου «Μπορεί η Γερμανία να σωθεί;»


SPIEGEL ONLINE: Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θέλουν να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα αυτή τη Δευτέρα. Μπορεί το πακέτο των επιπλέον € 130 δις € να σώσει την Ελλάδα;


Sinn: Όχι, και οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Νομίζω ότι σπαταλάμε το χρόνο μας κάνοντας αυτό.
SPIEGEL ONLINE: Γιατί;


Sinn: Επειδή το εξωτερικό χρέος στην Ελλάδα αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά μέχρι να φύγει από την νομισματική ένωση. Απομακρυνόμαστε  όλο και περισσότερο από την επίλυση του προβλήματος. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική. Τα φτηνά δάνεια που έφερε το ευρώ αύξησαν  τεχνητά τις τιμές και τους μισθούς – και η χώρα πρέπει να επανέλθει κάτω από αυτό το υψηλό επίπεδο.


SPIEGEL ONLINE: Οπότε οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να εγκρίνουν την ενίσχυση;


Sinn: Θα πρέπει να τους δώσουμε τα χρήματα για να διευκολύνουμε την έξοδό τους από τη νομισματική ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να κρατικοποιήσει τις τράπεζες της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση. Το κράτος και οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με όλες τις αναταραχές που η έξοδος θα συνεπάγεται.


SPIEGEL ONLINE: Αυτή η αναταραχή θα πλήξει σκληρά  τον πληθυσμό.


Sinn: Ναι, αναμφισβήτητα. Αλλά η αναταραχή θα είναι μόνο προσωρινή, θα διαρκέσει ένα έως δύο χρόνια ίσως. Για αυτό το διάστημα θα χρειαστεί  την οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως  και η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πολύ γρήγορα. Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει ξανά.


SPIEGEL ONLINE: Πώς μια έξοδος από το ευρώ βοηθήσει την Ελλάδα με συγκεκριμένους όρους;


Sinn: Θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Επειδή τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν πολύ σύντομα φθηνότερα, η ζήτηση θα κατευθυνθεί από τις εισαγωγές σε εγχώρια παραγόμενα αγαθά. Οι Έλληνες δεν θα αγοράζουν πλέον  τις ντομάτες και το ελαιόλαδο από την Ολλανδία και την Ιταλία, αλλά από τη δικούς τους αγρότες. Και οι τουρίστες για τους οποίους η Ελλάδα έχει είναι πολύακριβή τα τελευταία χρόνια, θα επιστρέψεουν. Επιπλέον, νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στη χώρα. Οι πλούσιοι Έλληνες που έχουν καταθέσεις πολλάών δισεκατομμύριων, ίσως εκατοντάδων δισεκατομμύριων ευρώ, στην Ελβετία, θα δουν την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μισθών και θα έχουν κίνητρο να αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα τους και πάλι.


SPIEGEL ONLINE: Μήπως η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;


Sinn: Όχι, το αντίθετο μάλιστα. Η πτώχευση θα αναγκάσει τη χώρα σε έξοδο. Οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν το ευρώ αμέσως αν δεν πάρουν καμία διεθνής βοήθεια, διότι η πτώχευση δεν θα μπορούσε να γίνεται εντός του συστήματος του ευρώ. Το κράτος όπως και το τραπεζικό σύστημα θα είναι αφερέγγυα. Ολόκληρο το σύστημα πληρωμών θα καταρρεύσει. Το χάος μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και το νόμισμα υποτιμηθεί αμέσως.


SPIEGEL ONLINE: Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί να φύγει;


Sinn: Όχι, κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάσουμε κανέναν. Αλλά την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να λάμβάνει μόνιμη βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και τοι πιστωτές τη Ελλάδας δεν δικαιούνται  τους αποπληρωθεί το χρέος από τη διεθνή κοινότητα. Ο καθένας πρέπει να κερδίσει το βιοτικό του επίπεδο, και εκείνοι που επιλέγουν να κερδίσουν χρήματα από το ρίσκο, πρέπει να επωμιστούν αυτό το κίνδυνο.


SPIEGEL ONLINE: Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να βγείτε από την ζώνη του ευρώ, τα σκληρόά μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να είναι απαραίτητα;


Sinn: Στην περίπτωση αυτή, η εξοικονόμηση αναφέρεται μόνο στη μείωση της αύξησης του χρέους. Οι οικονομολόγοι αναφέρονται μόνο στην εξοικονόμηση εάν το χρέος είναι πράγματι βιώσιμο. Ελλάδα δεν είναι πουθενά κοντά σε αυτό. Αλλά είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει συνηθίσει στη ροή φθηνών πιστώσεων από το εξωτερικό, και ότι είναι πολιτικά αδύνατο να μειώσει τους μισθούς στο βαθμό που απαιτείται για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική.


SPIEGEL ONLINE: Πόσο πρέπει να μειωθούν  οι μισθοί;


Sinn: Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να γίνεουν 30 τοις εκατό φθηνότερα, ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία. Μπορείτε να επιτύχετε αυτό μόνο μέσα από μια έξοδο από ευρώ και υποτιμόντας το νόμισμα. Χωρίς υποτίμηση, τα εκατομμύρια των τιμοκαταλόγων και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να ξαναγραφούν. Αυτό θα ριζοσπαστικοποιεί τα συνδικάτα και να ωθήσει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν λόγω του ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους θα συρρικνωθεούν, ενώ τα τραπεζικά τους  χρέη θα παραμείνουν αμετάβλητα. Μπορείτε να μειώσετε τα χρέη μπρος τις τράπεζες  μόνο μέσω της υποτίμησης. Το σχέδιο για τη ριζική αναδιάρθρωση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι απατηλή.


SPIEGEL ONLINE: Γιατί οι χώρες της ευρωζώνης επιμένουν  ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα;


Sinn: δεν επιμένουν για το καλό της Ελλάδας. Οι Έλληνες κρατούνται όμηροι από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, στο Λονδίνο και το Παρίσι που θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα χρήματα θα συνεχίζουν να ρέουν από τα πακέτα διάσωσης της κυβέρνησης – όχι στην Ελλάδα, αλλά και στα δικά τους ταμεία.


SPIEGEL ONLINE: Τι γίνεται με τη μετάδοση που η πτώχευση ή μια ελληνική έξοδος θα ππροκαλέσει; Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να εικάζουν ότι άλλες χώρες θα υποστούν την ίδια τύχη με την Ελλάδα.


Sinn: Ενδέχεται να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αλλά νομίζω ότι το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείταιγια να φοβίζει  τους ανθρώπους που ανησυχούν ότι θα  χάσουν τα χρήματα τους. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να λένε «ο κόσμος θα τελειώσει αν οι Γερμανοί σταματήσουν να πληρώνουν.» Στην πραγματικότητα μόνο τα χαρτοφυλακίαορισμένων επενδυτών θα υποφέρουν.


Συνέντευξη από τον Stefan Κάιζερ
http://www.spiegel.de     μέσω        
http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...