Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

31.000 Έλληνες βρήκαν επαγγελματική διέξοδο στην Κύπρο..!

Σημαντικά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες το...
ενδιαφέρον που καταγράφεται από Έλληνες για εργοδότηση στην Κύπρο, ενώ παρόμοια αύξηση παρουσιάζει...και η προσπάθεια
ελληνικών εταιρειών να εξασφαλίσουν συμβόλαια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.



Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο εξάμηνο, άτομα με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και απόφοιτοι λυκείου αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στην Κύπρο. Με βάση την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού (Στατιστική Υπηρεσία 2011), οι Έλληνες εργαζόμενοι στην Κύπρο αριθμούσαν 31.000 άτομα και αποτελούσαν το 17,3% του συνόλου των 179.500 μη Κυπρίων εργαζομένων στη χώρα.



Ενδεικτικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο, από τους 597 νέους εγγεγραμμένους, δηλαδή αυτούς που έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά στο μητρώο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 190 προέρχονταν από την Ελλάδα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η απασχόληση των Ελλήνων υπηκόων επικεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις τομείς: στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο Ολύμπιος Τουμάζος, εκτελεστικός διευθυντής της RΑΙ Consultants ανέφερε στην εφημερίδα ότι η εργοδότηση Ελλήνων, εφόσον γίνεται νόμιμα και με σωστούς όρους εργασίας, είναι θετική. Η οικονομία, αναφέρει, μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία τους σε μεγαλύτερους οργανισμούς, τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και την παραγωγικότητά τους, καθώς συνήθως οι οικονομικοί μετανάστες εργάζονται πολύ αποδοτικά.


Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Νεοκλέους και ΣΙΑΔΕΠΕ, το 2010 λάμβαναν από την Ελλάδα τέσσερα βιογραφικά το μήνα και το 2011 έξι την ημέρα. Και μάλιστα από δικηγόρους με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ηλικίας 30-35 ετών.


Το αυξανόμενο ενδιαφέρον Ελλήνων να εργαστούν στην Κύπρο επιβεβαιώνει και ο ελεγκτικός οίκος Εrnst and Υoung. Για κάποιες θέσεις που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία, το 20% των αιτήσεων προερχόταν από την Ελλάδα. Επίσης, η ΡwC διαπιστώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον Ελλαδιτών για θέσεις που χειρίζεται ο Οίκος.


Στο μεταξύ, αυξάνεται και ο αριθμός των εταιρειών με έδρα την Ελλάδα που αναζητούν συμβόλαια και από την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που εγγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Το σύστημα λειτούργησε το καλοκαίρι του 2009 και μέχρι τέλος του έτους, σε σύνολο 900 εγγεγραμμένων εταιρειών, οι 60 είχαν έδρα την Ελλάδα. Το 2011 από τις 1.494 εταιρείες οι 238 ήταν ελληνικές.


Το συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου, από την πλευρά του, παρακολουθεί το θέμα μάλλον μουδιασμένα. Οι συνδικαλιστές αντιλαμβάνονται ότι θα ήταν λάθος να τοποθετηθεί κάποιος εναντίον της εργοδότησης Ελλήνων υπηκόων. Η προσπάθεια του Κινήματος είναι να διασφαλιστούν ίσοι όροι εργοδότησης με Κύπριους, κάτι που από τη μια θα περιορίσει την εκμετάλλευση εργαζομένων και από την άλλη θα περιορίσει τον κίνδυνο αντικατάστασης Κυπρίων εργαζομένων, από Έλληνες.

http://tsekouratoi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...