Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκινούν τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ – Πως θα πληρώνεται..!

Τα ενημερωτικά σημειώματα και ειδοποιητήρια πληρωμής στους ασφαλισμένους ετοιμάζεται να αποστείλει ο
Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά στα ειδοποιητήρια και τα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία εισοδήματος του έτους ελέγχου, την ανάλυση της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, τις εκκρεμείς απαιτήσεις ή τις καταβολές από ενδεχόμενες ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορώνκαι τον πίνακα των πρόσθετων προσαυξήσεων ή μειώσεων.
Τα ειδοποιητήρια είναι ατομικά και περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το χρονικό διάστημα που αναφέρονται σε αυτό. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ενημερωτικό σημείωμα του νέου ασφαλιστικού φορέα προς τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πραγματοποιείται είτε με ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα http://www.efka.gov.gr/
Από 1/1/2017 η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιείται μηνιαία με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις (Ν.4158/13).
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:
1. Στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ αναφέρεται το ποσό που αναλογεί σε επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης εισφοράς.
2. Στο πεδίο ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ αναφέρονται οι καθυστερούμενες εισφορές, μετά την 1/1/17, χωρίς τις αναλογούσες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα εμφανίζονται στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ μετά την εξόφλησή τους.
3. Στο πεδίο ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ εμφανίζεται το συνολικό ποσό καταβολών που εκκρεμεί προς συμψηφισμό με επόμενη καταβολή.
4. Στον πίνακα ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ αναφέρονται ποσά που προσαυξάνουν ή μειώνουν τη μηνιαία εισφορά βάσει ειδικών διατάξεων.
5. Οφειλές έως 31/12/2016 δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν στα ειδοποιητήρια.
6. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο ανταποκριτή, στο αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα ΕΦΚΑ, να καλέσουν το τηλεφωνικό κέντρο (1555) ή να επισκεφθείτε τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού στον ιστότοπο http://www.efka.gov.gr/
7. Ενδεχόμενη μεταβολή των ατομικών στοιχείων ή του ύψους εισφορών που περιλαμβάνονται στο ειδοποιητήριο αναρτάται άμεσα στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Aριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικά στοιχεία για κάθε συναλλαγή των ασφαλισμένων με τον Οργανισμό.
Πώς θα πληρώνονται οι εισφορές
Η πληρωμή των εισφορών θα γίνεται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών. Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε τράπεζα της επιλογής του ασφαλισμένου. Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό κατά την ημερομηνία εξόφλησης.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο ροής παγίων εντολών κατά την ημερομηνία εξόφλησης, ώστε να εξασφαλίζουν την έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού τους.
Την στιγμή που αυτά λαμβάνουν χώρα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) επισημαίνεται :
"Εκφράσαμε επανειλημμένα  την πλήρη αντίθεσή μας σχετικά με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, η οποία ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργηση του εναπομείναντος θεσμικού πλαισίου  κατοχύρωσης και προστασίας του Δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Αντιταχθήκαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην αντιασφαλιστική λογική της συρρίκνωσης και στην ταμειακή-δημοσιονομική σκοπιμότητα που αυτή υπηρετεί.
Προειδοποιήσαμε  με βάση και την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος για τη σοβαρότητα με την οποία όφειλε η Πολιτική Ηγεσία να αντιμετωπίσει τα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα πριν εξαγγείλει "πανηγυρικά" την έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα. Δυστυχώς αγνοηθήκαμε προκλητικά ενώ η αντιμετώπιση του όλου εγχειρήματος χαρακτηρίστηκε από τρομερή επιπολαιότητα και προχειρότητα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται καθημερινά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα (λειτουργία ενιαίου μητρώου, ενιαίου πρωτοκόλλου, κατανομή αρμοδιοτήτων κλπ) που δυνητικά αν δεν υπάρξει επαναπροσδιορισμός των στόχων και καλύτερη προετοιμασία θα οδηγηθούμε σε τραγελαφικές καταστάσεις. (Για όλα τα παραπάνω θα ακολουθήσει σύντομα νέα αναλυτικότερη ανακοίνωση).
Η σημερινή μας παρέμβαση αφορά στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινάμε κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΕΦΚΑ (οδός Αγ. Κωνσταντίνου 8)  σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017. Εκτός όλων των άλλων στοχεύουμε  στην άμεση ανάδειξη ενός σοβαρού επιμέρους ζητήματος που αποτελεί  κατ' ουσίαν εμπαιγμό χιλιάδων συμπολιτών μας των οποίων η απονομή της σύνταξης  καθυστερεί για μήνες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις  ξεπερνά ακόμη και την τριετία.
Υποτίθεται λοιπόν ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της αρμόδιας Υπουργού κας Αχτσιόγλου και του αρμόδιου Υφυπουργού κου Πετρόπουλου, ο κύριος όγκος αυτών των συντάξεων θα απονεμηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα χρηματοδοτηθεί με ποσό που μπορεί να φτάσει τα 859 εκατ. από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...