Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε - ΕΠΕΙΓΟΝ..!.!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ Μ
ΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε

Αράτου 21, 1ος όροφος, Τ.Κ. 262 21 ΠΑΤΡΑΤΗΛ:2610-274.047 FAX:2610-275.778E-mail: oebesna1@otenet.gr

Αρ. Αρχείου: Φ015/Γ/1 Πάτρα 06/03/2020Αρ. Πρωτοκ.: 82/2020

                                      ΕΠΕΙΓΟΝ

 ΠΡΟΣ: τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη Χρήστο ΚΟΙΝ:1) ΓΣΕΒΕΕ2) ΠΟΕΙΑΤΑ===================

ΘΕΜΑ:  Εφαρμογή   των   διατάξεων   περί   απασχόλησης   συνταξιούχου   σε   επαγγελματίες οδηγούς- Μεταβιβάσεων - Αντικαταστάσεων Κύριε Διοικητά,Το άρθρο 19, παρ. 8 του ν. 4530/2018, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4599/2019ρυθμίζει   ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τον κλάδο των  ΕΔΧ οχημάτων.

Συγκεκριμένα,   τοάρθρο 49 του ν. 4599/2019 αναφέρει επακριβώς: Στο άρθρο 19 του ν. 4530/2018 (Α΄59) προστίθενται παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 ως εξής: «5. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 όπου ο πωλητής δεν είναι κατά το ισχύον θεσμικόπλαίσιο περί της κυριότητας Ε.Δ.Χ. οχημάτων, δικαιούχος κατοχής άδειας κυκλοφορίας τέτοιας κατηγορίας οχήματος τότε εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας, στην οποία αναγράφεται ηπαρατήρηση «όχι για κυκλοφορία αλλά μόνο για μεταβίβαση», καταχωρείται η σχετικήμεταβολή στο βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας του οχήματος και η άδεια μαζίμε τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας κρατούνται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών καιΕπικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας.

Το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας «όχι για κυκλοφορία αλλά μόνο για μεταβίβαση», δικαιούται να προβεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έκδοση της άδειας σε μεταβίβασητου  Ε.Δ.Χ.  οχήματος,  δίχως  υποχρέωση   υποβολής  βεβαίωσης  ασφαλιστικού   φορέα,  σεπρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις κατοχής και εκμετάλλευσης Ε.Δ.Χ. οχήματος με τηνυποβολή της προβλεπόμενης βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

6. Σε περίπτωση που η μεταβίβαση της κυριότητας του οχήματος και του δικαιώματοςχρήσης αυτού ως Ε.Δ.Χ. οχήματος γίνεται σε σύζυγο ή τέκνο δεν απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα και τυχόν ασφαλιστικές οφειλές αναλαμβάνονται από τα πρόσωπα αυτά απότην ημέρα της  μεταβίβασης  και  μέχρι της  εξοφλήσεώς  τους,  με  σχετική  σημείωση στασχετικά βιβλία και έγγραφα.

7.   Η   ασφαλιστική   ενημερότητα   δεν   είναι   προϋπόθεση   σε   περίπτωση   αντικατάστασηςοχήματος.

8. Κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης δεν απαιτείται η κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας   και   της   ειδικής   άδειας   οδήγησης   Ε.Δ.Χ.   οχήματος   και   η   συνέχιση   τηςαπασχόλησης δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης. Οι ασφαλισμένοι που, κατά την έναρξη  χορήγησης   της   σύνταξης,   συνεχίζουν   την   απασχόλησή   τους,   διέπονται   από   τιςδιατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.»Ωστόσο,   δεν   έχουν   δοθεί   οι   απαραίτητες   οδηγίες   προς   τα   υποκαταστήματα   ΕΦΚΑ   ανά   τηνΕλλάδα με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις των ψηφισμένων νόμων 4530/2018 και4599/2019. 
Έτσι,  πολλοί   επαγγελματίες   οδηγοί   που   είναι   στα   πρόθυρα   συνταξιοδότησης   καιθέλουν να κάνουν χρήση των ανωτέρω διατάξεων αντιμετωπίζουν εμπόδια.Ως εκ τούτου ζητάμε να μεριμνήσετε για την εφαρμογή των παραπάνω νόμων και των εγκυκλίων.

Για την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.

        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτης ΣΚΕΝΤΖΟΣ. Δημήτρης ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...