Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε - ΘΕΜΑ: «Διαπόμπευση Επιχειρηματιών για μικρές φορολογικές παραβάσεις ή λάθη»..!

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑ
Σ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
Αράτου 21, 1ος όροφος, τ.κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ: 2610 274 047 FAX:2610 275 778
E-mail: oebesna1@otenet.gr
Ιστοσελίδα:www.oebesna.gr
Αρ. Αρχείου: Φ011/Α/1 Πάτρα 01 Αυγούστου 2017
Αρ. πρωτοκ.: 378/2017


ΠΡΟΣ:
Τον Πρωθυπουργό της Χώρας 
κ. Αλέξη Τσίπρα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΣΗ:
Υπουργούς & Υφυπουργούς Οικονομικών
ΑΑΔΕ
ΓΣΕΒΕΕ
ΠΟΕΣΕ
ΣΚΕΑΝΑ
ΜΜΕ
=========================

ΘΕΜΑ: «Διαπόμπευση Επιχειρηματιών για μικρές φορολογικές παραβάσεις ή λάθη»

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όλοι γνωρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή μαστίζει πραγματικά τη χώρα και σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται, ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που δυσκολεύει κατά πολύ την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Κατά εκτιμήσεις πολλών, αν δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο ποσοστό, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ίσως να μην είχε φτάσει η χώρα στην πτώχευση και στα Μνημόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, η οποία έχει απολέσει την Εθνική της Κυριαρχία και την έχει παραδώσει στην Τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ είναι γεγονός και παράγοντας ύφεσης και παραμονής σε μόνιμη κρίση. Παράλληλα συνιστά αντικίνητρο για επενδύσεις, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, επέκταση υπαρχουσών από εγχώριους, αλλά και αλλοδαπούς επιχειρηματίες-επενδυτές. Επίσης η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ξεπερνούν το 70% του εισοδήματός τους και οδηγούν σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αντίθετο από το επιδιωκόμενο που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από την ύφεση, για να ανακάμψει η οικονομία ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο.

Πέραν από αυτές τις διαπιστώσεις και βάση των στοιχείων που δημοσιεύονται, το 80% της φοροδιαφυγής γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα από πολυεθνικές ξένων συμφερόντων, που έχουν παράλληλα και φορολογικά προνόμια έναντι των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (τις οποίες και εκπροσωπούμε) ενώ οι ΜμΕ είναι αυτές που αντιπροσωπεύουν το 95% των επιχειρήσεων και είναι αυτές που παράγουν τελικά πλούτο, θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Το οξύμωρο και άδικο όμως, είναι ότι η Πολιτεία αντί να τις διευκολύνει και να τις στηρίζει, έχει επιδοθεί στο διωγμό τους με την υψηλή φορολόγηση τους, ενώ παράλληλα δεν τις προστατεύει από το παραεμπόριο, τις παράνομες βιοτεχνίες, την παρασυγκοινωνία (βλ.UBER κλπ) και άλλες παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες υποθάλπουν και συντηρούν την παραοικονομία, που σε μέγεθος υπερβαίνει ακόμη και αυτή την πραγματική οικονομία.

Με λίγα λόγια, επειδή η Πολιτεία αδυνατεί να πατάξει την παραοικονομία ή δεν θέλει, καταφεύγει σε έναν μόνιμο διωγμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες είναι εύκολος στόχος, αλλά και η μόνη δεξαμενή άντλησης φόρων για το κράτος.
Αυτό όμως συνιστά τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση, που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας. 

Συγκεκριμένα η σκληρή νομοθεσία σε ότι αφορά την υπερφορολόγηση αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εφαρμόζεται μόνο δυστυχώς και εξαντλεί την σκληρότητα και την εφαρμογή της στις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και πάλι δυστυχώς επιλεκτικά στον κλάδο των επισιτιστικών επαγγελμάτων (Εστίασης & Αναψυχής, όπως είναι η σωστή ορολογία). 

Και τούτο διότι δικαιολογεί την ύπαρξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία λειτουργεί αυθαίρετα, με υπερβάλλοντα ζήλο και επιβάλλει πρόστιμα, χωρίς να εξετάζει την περίπτωση του λάθους, μόνο για να προβάλλει την ‘δράση’ & την ‘αποτελεσματικότητά’ της. Αυτό συνέβη και στην πόλη μας, όπου κατόπιν ελέγχου, έκλεισαν 2 επιχειρήσεις για μη έκδοση των νόμιμων παραστατικών για ποσά των 20 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας - ΣΚΕΑΝΑ (συνημμένο).

Το χειρότερο όμως είναι ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν ειδικής εντολής ελέγχου του προϊσταμένου της εκάστοτε ΔΟΥ, χρησιμοποιεί μέτρα ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ των επιχειρηματιών, αφού παράλληλα με το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων, αναρτάται εμφανέστατη ταινία (τεράστιου μεγέθους στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην πόλη μας) με την ένδειξη: "σφραγίσθηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων μέχρι .... (ημερομηνία ώρα), βάσει της με αριθ. .... πράξης αναστολής λειτουργίας η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. .... Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ...., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2523/1997, όπως ισχύει". Αν αυτό δεν είναι ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ και καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τότε τι είναι;

Πέραν από το ότι η τακτική αυτή αποτελεί επιλεκτική και ρατσιστική εφαρμογή των Αντισυνταγματικών νόμων και διατάξεων, κατά την άποψή μας, είναι και Σκάνδαλο, αφού τα προσωπικά δεδομένα εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου, αλλά και αυτών που εμπλέκονται σε Οικονομικά Εγκλήματα προστατεύονται. 
Άραγε πότε θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των κατά καιρούς εμφανιζόμενων λιστών Λαγκάρντ κλπ. και γιατί αυτό δεν έχει ακόμα γίνει;

Κύριε Πρωθυπουργέ αν ποτέ φθάσει το έγγραφό μας στα χέρια σας, ελπίζουμε να εξετάσετε αυτά τα απλοϊκά αλλά αληθινά που σας παραθέτουμε και να δώσετε τις ανάλογες εντολές, ούτως ώστε να επανέλθει η ισονομία και ισοπολιτεία και να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά σε όλους τους πολίτες.

Δεν ζητάμε ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση αναλογικά με το οικονομικό μέγεθος και κυρίως αναλογικά με το μέγεθος των οικονομικών – φορολογικών παραβάσεων κάθ’ εκάστου.

Για  την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α
 
                 Ο                                                          Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Παναγιώτης  Σκέντζος                      Δημήτριος Νικολακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...