Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΦΩΤΟ: Η Ford είχε βάλει σύστημα πλοήγησης σε αυτοκίνητό της πριν καν εφευρεθεί..!

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν της, η Ford μας υπενθυμίζει την πρώτη της απόπειρα να τοποθετήσει σύστημα πλοήγησης σε αυτοκίνητό της. Το εν
λόγω σύστημα είχε τοποθετηθεί ως μέρος του εξοπλισμού του πρωτότυπου μοντέλου Aurora που είχε παρουσιαστεί το μακρινό 1964.

Όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία το σύστημα είναι αρκετά πρωτόγνωρο, για τα σημερινά δεδομένα, με την φιλοσοφία του να θυμίζει αρκετά τα πρώτα «συστήματα πλοήγησης» που είχαν τοποθετηθεί σε δεκάδες αθηναϊκά ταξί (σ.σ.: τα οποία κάποιοι επιτήδειοι τα μοσχοπουλούσαν) στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αν δεν με απατά η μνήμη μου.
Το πρώτο σύστημα πλοήγησης της αποτελούταν από ένα χάρτη που, σύμφωνα με την περιγραφή της Ford, προσαρμοζόταν αυτόματα δίνοντας το στίγμα του αυτοκινήτου. Ο χάρτης φυσικά δεν πρόσφερε καμία δυνατότητα μεγέθυνσης και πιθανότατα η απόπειρα να αναγνώσει κανείς οποιοδήποτε τοπωνύμιο ή να βρει το δρόμο του σε αυτόν θα ήταν από μια δύσκολη πρόκληση έως κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αν το αυτοκίνητο κινούνταν.
Μπορεί να υστερούσε σε λειτουργικότητα, αλλά για την ιδέα και μόνο αξίζουν συγχαρητήρια στην Ford, πόσω μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο σύστημα πλοήγησης παρουσιάστηκε περίπου 30 χρόνια πριν δούμε το πρώτο πραγματικό και λειτουργικό σύστημα GPS σε αυτοκίνητο.

Για την ιστορία, το πρωτότυπο Ford Aurora του 1964 είχε να επιδείξει και άλλες πρωτοτυπίες πέρα από το σύστημα πλοήγησής του. Το εσωτερικό του παρέπεμπε σε πραγματικό… σαλόνι αφού διέθετε περιστρεφόμενο κάθισμα συνοδηγού, πίσω κάθισμα σε σχήμα γωνιακού καναπέ και ένα τρίτο κάθισμα στο πορτμπαγκάζ, αντίθετο προς τη φορά του αυτοκινήτου, για τους μικρότερους επιβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...