Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η μεταφορά μαθητών, οι δήμοι και οι υποχρεώσεις των υπουργείων..!

Του κ. Σπύρου Μπαρμπούτη, αντιδημάρχου Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» - η αρμοδιότητα για τη μεταφορά
των μαθητών από τις περιφέρειες, ανήκει εξ ολοκλήρου στους Δήμους, που έχουν επωμιστεί και αυτή την αρμοδιότητα.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ήδη προκηρύξει τον διαγωνισμό με θέμα «Μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχολεία του Δήμου για το σχολικό έτος 2012-2013».Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 582.459,13 ευρώ (με ΦΠΑ) η χρηματοδότηση γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και στον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων έχει προβλεφθεί ο αντίστοιχος κωδικός. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχει προκύψει ο ανάδοχος για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών.

Η μεταφορά των μαθητών –Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- με λεωφορεία ή ταξί θα γίνεται για τις διαδρομές, που ορίζονται από την οικονομοτεχνική μελέτη που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες του Δήμου και έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιλαμβάνονται στις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού.Σύμφωνα με την προκήρυξη προβλέπονται: Θα μεταφέρονται καθημερινά 348 μαθητές (258 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Όλοι οι παραπάνω μαθητές μεταφέρονται καθημερινά με λεωφορεία ή ταξί και προγραμματίζονται να γίνουν συνολικά 10.912 δρομολόγια (1.584 με λεωφορεία και 9.328 με ταξί).

Η σύμβαση για τη μεταφορά των μαθητών του Δήμου Λαρισαίων ισχύει από την υπογραφή της για το διάστημα 11-9-2012 έως 15-6-2013 δηλαδή σε εργάσιμες ημέρες, για τα σχολεία έχουν μετρηθεί σε 176.Η αναθέτουσα αρχή (Δήμος Λαρισαίων) διατηρεί το δικαίωμα της προαίρεσης για αύξηση του συμβατικού αντικειμένου μέχρι 20% του προϋπολογισμού της αρχικής σύμβασης, είτε για την ενσωμάτωση τυχόν νέων δρομολογίων, είτε για την αναπροσαρμογή των αρχικών δρομολογίων. Επίσης στο δικαίωμα της προαίρεσης, περιλαμβάνεται και η χρονική παράταση ισχύος της σύμβασης, για το επόμενο σχολικό έτος, μέχρι την ολοκλήρωση του επόμενου διαγωνισμού μεταφοράς μαθητών (υπογραφή έτους 2013-2014).

Στον διαγωνισμό δεν περιλαμβάνονται τα τακτικά δρομολόγια τα οποία θα εξυπηρετήσουν μαθητές με πάσο και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά σε χαρακτηρισμό του συνόλου της έκτασης του Καλλικρατικού Δήμου Λαρισαίων ως αστικής περιοχής. Εν όψει του νέου σχολικού έτους ο Δήμος Λαρισαίων ως όφειλε προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη μεταφορά των μαθητών, μερίμνησε για τη συλλογή στοιχείων για τους έχοντες δικαίωμα μεταφοράς μαθητών, από τις σχολικές μονάδες. Οι διευθυντές των σχολείων απέστειλαν στον Δήμο πίνακες για τους δικαιούμενους μεταφοράς μαθητές στους οποίους περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του μαθητή, η διεύθυνση κατοικίας του και η απόσταση από τη σχολική μονάδα.

Παρότι οι εγγεγραμμένοι, άρα και οι μεταφερόμενοι μαθητές οριστικοποιούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι δυνατή η πρόβλεψη με βάση τα στοιχεία των ήδη φοιτούντων μεταξύ των οποίων και των τελειοφοίτων του Δημοτικού και Γυμνασίου. Οι αντίστοιχοι πίνακες, λοιπόν, θα μετατραπούν ανάλογα με την πραγματική κατάσταση των δικαιούμενων μεταφοράς μαθητών. Είναι υποχρέωση του Υπουργείου –της Πολιτείας- να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις, πρόσβασης των μαθητών στα σχολεία τους.

Η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο τους, βαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά υπάρχει προβληματισμός στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των αντίστοιχων κονδυλίων, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, ώστε να μην αναγκάζεται ο Δήμος να καταβάλει τη δαπάνη αυτή απ’ το δικό του ταμείο.Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, να υπάρξουν προσφορές από τους ενδιαφερόμενους αναδόχους για δρομολόγια λεωφορείων ή ταξί και να μην αποβεί άγονος, για τμήμα του. Αιτία –όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου- είναι ο μαθηματικός τύπος του Υπουργείου, με τον οποίο καθορίζεται η αμοιβή για τον ανάδοχο και ο οποίος προβλέπει πολύ χαμηλό κόστος για τα δρομολόγια.

Αναφέρουν ότι το περιθώριο κέρδους, είναι πολύ μικρό ή και αρνητικό λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, το κόστος συντήρησης των οχημάτων και η καθυστέρηση στην πληρωμή. Επίσης, δεν υπολογίζεται η απόσταση που διανύει το ταξί μέχρι να φθάσει στο σπίτι του κάθε μαθητή.Επίσης τα δρομολόγια γίνονται πολλές φορές σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και γενικότερα οι μεταφορείς αναλαμβάνουν ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των παιδιών (5-18 χρόνων). Με εγκύκλιό του το Υπουργείο, ορίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα, διαδικασίας απευθείας διαπραγμάτευσης με τους μεταφορείς –έπειτα από απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.Αν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία τότε ο Δήμος θα προβεί στην επιδότηση ανά μαθητή (85 ευρώ μηνιαίως) η οποία όμως δεν φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να επαρκεί για να καλύψει το κόστος μεταφοράς.

Θα πρέπει το Υπουργείο άμεσα, να δώσει μια συνολική λύση, ώστε να υπάρξουν, με τον διαγωνισμό, οι ανάδοχοι μεταφορείς. Πρέπει ιδιαίτερα, να τονιστεί ότι αρκετοί γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε πολλές φορές διαθέτουν μεταφορικό μέσο ώστε να επωμισθούν οι ίδιοι να μετακινούν τα παιδιά τους στο και από το σχολείο.Ευχή όλων μας είναι να γίνει δυνατή, η ομαλή συνέχιση της μεταφοράς των μαθητών προς τις σχολικές μονάδες του Δήμου, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή απουσίες για τους μαθητές.

http://www.eleftheria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...