Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ . ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ! ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΣΟΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012)

Μόλις 23 ευρώ τον μήνα ή 274 ευρώ τον χρόνο είναι το ποσό για φάρμακα που αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο της χώρας μας, με βάση τον προϋπολογισμό των 2,88 δισ. ευρώ, η οποία είναι η προβλεπόμενη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2012!


Στην... ελεύθερη αγορά ρίχνουν χιλιάδες μη συνταγογραφούμενα φάρμακα!
Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θοδ. Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα του φαρμάκου. Ο Θοδ. Αμπατζόγλου υποστήριξε επίσης ότι αποτελεί λανθασμένη πολιτική όλες οι προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών Υγείας να επικεντρώνονται στο φάρμακο, η δαπάνη για το οποίο αποτελεί μόνον το 18% της συνολικής δαπάνης Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα του φαρμάκου ότι η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα προβλέπει οριστικά ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα "κλείσει" το 2012 στα 2,88 δισ. ευρώ και όχι στα 3,2 δισ. ευρώ, όπως ο ίδιος είχε αρχικά διαβεβαιώσει.

Έτσι, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα περιορισθεί το 2012 κατά 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γ. Τούντας έχει προειδοποιήσει εγκαίρως και δημοσίως ότι, εάν υπάρξει επιμονή στη μείωση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,3 δισ. ευρώ, τότε θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα για την επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε πολύ σημαντικά φάρμακα. Ο Γ. Τούντας έχει προτείνει η μείωση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 να περιορισθεί μόνον κατά 1 δισ. ευρώ.

Ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε ακόμη στους εκπροσώπους των φορέων ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη υποτιμολόγηση των φαρμάκων και έκανε σαφές ότι προσανατολίζεται στην κατεύθυνση τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή εκείνα τα φάρμακα τα οποία βρίσκονται εκτός λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων, να τεθούν σε καθεστώς ελεύθερης τιμολόγησης από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ακόμη ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να ξεπερνά μηνιαίως τα 240 εκατ. ευρώ για όλο το 2012, καθώς και ότι κάθε υπέρβαση του ποσού θα επιστρέφεται με rebate από όλους τους εμπλεκομένους στην "αλυσίδα" της αγοράς του φαρμάκου.

Από τη δική τους πλευρά, τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Διον. Φιλιώτης όσο και ο Θαν. Γιαννακόπουλος υποστήριξαν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αντέχουν άλλον περιορισμό επί της αξίας των φαρμάκων τα οποία πωλούν, χαρακτήρισαν το rebate ως "πρόστιμο" και προειδοποίησαν ότι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να κλείσουν τόσο εξαιτίας της υποτιμολόγησης των φαρμάκων όσο και εξαιτίας της αδυναμίας πολλών φαρμακαποθηκών να εξοφλήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς αυτές.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι, μαζί με την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον και η υπέρβαση των προβλημάτων τα οποία ενέσκηψαν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τη μεταβατική διαδικασία στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ένα υπουργείο

Σε ένα υπουργείο θα περάσουν οι αρμοδιότητες της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας - Πρόνοιας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας.
Ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι αυτή η θεσμική αλλαγή έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και θα πραγματοποιηθεί μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων τα οποία συγκυβερνούν.

ΣΥΝ: Συνθλίβεται το δημόσιο σύστημα Υγείας

Την ίδια στιγμή, σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έξω από το υπουργείο Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων χθες: "Το δημόσιο σύστημα Υγείας συνθλίβεται στη μέγγενη του μνημονίου και αντιμετωπίζεται ως περιττό δημοσιονομικό βάρος. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό και μετατρέπονται ταχύτατα σε επιχειρήσεις με πελάτες τους ασθενείς. Οι μισθοί πείνας και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους στην Υγεία, ενώ υποβαθμίζεται καθημερινά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες".

Σε δική της ανακοίνωση, η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών τονίζει μεταξύ άλλων ότι "υπάρχει καθολική αντίθεση των εργαζομένων στην Υγεία απέναντι στις πολιτικές της συγκυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και αποφασιστικότητα των υγειονομικών για την ανατροπή τους".

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...