Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για περίπου 1,5 εκατομμύριο
επαγγελματίες(ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετόχους ΑΕ που κατέχουν θέση στο ΔΣ και αγρότες) θα υπολογίζονται βάση του καθαρού κέρδους του 2015 και όχι του 2016 όπως προβλέπει ο σημερινός νόμος Κατρούγκαλου προσανατολίζεται να καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος.
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι την αλλαγή του χρόνου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο πώς θα εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τον εξής γόρδιο δεσμό: από την 1/1/2017 οι εισφορές θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων του προηγούμενου έτους. Όμως το υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματα του 2016. Στην καλύτερη περίπτωση θα τα πληροφορηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι διαδικασίες για επίσπευση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στο τραπέζι είχε πέσει η ιδέα να ξεκινήσει η χρονιά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των κερδών του 2015 και στη συνέχεια όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2016, να γίνει συμψηφισμός. Αυτή η λύση όμως, συνεπάγεται ένα γραφειοκρατικό γολγοθά για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Άλλοι θα διεκδικούν επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ όσοι δηλαδή έχουν μικρότερα εισοδήματα το 2016 συγκριτικά με το 2015) και άλλοι θα καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (όσοι είχαν απότομη αύξηση κερδών μέσα στο 2016). Υπό αυτά τα δεδομένα, η λύση που προωθείται είναι το 2017 να χαρακτηριστεί «μεταβατική χρονιά» και οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογιστούν οριστικά βάσει των κερδών του 2015.
Η συγκεκριμένη λύση φέρνει βέβαια προ αδιεξόδου τους χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι υπέστησαν κατακόρυφη μείωση εισοδημάτων μέσα στο 2016 και συνεχίζουν με χαμηλά εισοδήματα μέσα στο 2017. Και αυτό γιατί θα καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές βάσει των εισοδημάτων που δεν υπάρχουν πλέον μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: επαγγελματίας που το 2015 είχε κέρδη 30.000 ευρώ, θα ξεκινήσει το 2017 με καθαρό εισόδημα της τάξεως των 1000 ευρώ τον μήνα.
Εφόσον κληθεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές βάσει του 2015, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα τουλάχιστον 673,75 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 67% του καινούργιου εισοδήματός του. Αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές μάλιστα, δεν θα αφαιρεθούν από τα φορολογητέα κέρδη του 2016 ώστε να ελαφρυνθεί το εκκαθαριστικό του 2017 αλλά από τα φορολογητέα κέρδη του 2017 ο φόρος για τα οποία θα υπολογιστεί το 2018. Ουσιαστικά δηλαδή, ο επαγγελματίας με την απότομη μείωση εισοδήματος, θα κληθεί να περάσει μια ολόκληρη χρονιά χωρίς εισόδημα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...