Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Νουρ Γκαμπέρ: Η «ταξιτζού» που οδηγεί μπροστά τις γυναίκες στο Κάιρο..!

Μία από τις ελάχιστες γυναίκες οδηγούς έκανε την επανάστασή της μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα.


Η 45χρονη Γκαμπέρ έχει φιλόδοξους στόχους: «Θέλω να βγάλω τις γυναίκες από την καταπίεση που τους επιβάλλουν οι άνδρες. Αν βγουν στους δρόμους και εργαστούν σε ένα ταξί, θα αποκτήσουν ανεξαρτησία, θα βγάλουν χρήματα και θα βελτιώσουν την ζωή τους»

Σε ένα σοκάκι στο Κάιρο μια ομάδα ανδρών κοιτάζουν με κατάπληξη τη Νουρ Γκαμπέρνα μπαίνει στο αυτοκίνητό της και να βάζει μπρος. «Είναι δικό της το ταξί;» ψιθυρίζει ο ένας στον άλλον. Πράγματι, το αυτοκίνητο είναι ένα ταξί, και η Γκαμπέρ έχει συνηθίσει τα έκπληκτα βλέμματα, που μετά βίας κρύβουν την αποδοκιμασία. Είναι μία από τις λίγες γυναίκες που οδηγούν ταξί στην Αίγυπτο, ένα επάγγελμα που θεωρείται ακατάλληλο για το φύλο της.

«Εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία... Οι περισσότεροι λένε ότι οι γυναίκες ανήκουν στο σπίτι και στην κουζίνα» εξηγεί στον «Guardian» η 45χρονη Γκαμπέρ, που άρχισε να οδηγεί ταξί το 2009. Αλλά πέντε χρόνια αργότερα δεν θέλει να είναι η εξαίρεση. Δημιουργεί μια σχολή για να εκπαιδεύσει γυναίκες να την ακολουθήσουν στο επάγγελμα και ψάχνει για τον επενδυτή που θα τη βοηθήσει να εκπληρώσει το σχέδιό της: να παραδίδει μαθήματα οδήγησης ταξί σε τέσσερις ομάδες των 25 γυναικών τον χρόνο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης μαθήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών, τη συντήρηση των αυτοκινήτων και μαθήματα αγγλικών.

«Δεν θέλω να είμαι απλώς ένα πείραμα»
«Θέλω να δημιουργήσω μια σχολή ώστε οι γυναίκες να μην αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που είχα εγώ. Ετσι ώστε η κοινωνία να αποδεχθεί τις γυναίκες που εργάζονται σε ένα "ανδρικό" επάγγελμα και την ιδέα ότι μπορεί να είναι καλύτερες από τους άνδρες στο τιμόνι. Δεν θέλω να είμαι απλώς ένα πείραμα και τίποτε περισσότερο» λέει η Γκαμπέρ. Και εκτιμά ότι η σχολή της θα ωφελήσει και την οικονομία, συμβάλλοντας στην αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και εμπνέοντας περισσότερες Αιγύπτιες να μπουν στην αγορά εργασίας.

Μόνο το 23,7% των γυναικών εργάζονται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σε σύγκριση με το 74,3% των ανδρών. Αλλά η Γκαμπέρ έχει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους.

«Θέλω να βγάλω τις γυναίκες από την καταπίεση που τους επιβάλλουν οι άνδρες» λέει. «Οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι δεν ξέρουν τίποτα από όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Αν βγουν στους δρόμους και εργαστούν σε ένα ταξί, θα αποκτήσουν ανεξαρτησία, θα βγάλουν χρήματα και θα βελτιώσουν τη ζωή τους» τονίζει.

Η Γκαμπέρ ξεκίνησε να οδηγεί ταξί μετά το διαζύγιό της. Ο πρώην άνδρας της δεν πλήρωνε διατροφή και έπρεπε να κάνει κάτι για να αναθρέψει τα τρία παιδιά τους. Ως μηχανικός, δεν μπορούσε να βρει δουλειά στον τομέα της προτίμησής της. Για να πληρώνει τους λογαριασμούς αγόρασε ένα ταξί και το νοίκιασε σε έναν άνδρα οδηγό. Αλλά αποδείχθηκε αναξιόπιστος και η Γκαμπέρ σκέφτηκε ότι θα έβγαζε περισσότερα χρήματα αν οδηγούσε η ίδια το ταξί.

Μεγάλη πελατεία από οικογένειες και γυναίκες
Αγνοώντας το κοινωνικό «στίγμα» και τους φόβους της παρενόχλησης από άνδρες επιβάτες, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών της. Θυμάται ότι ο πρώτος που μπήκε στο ταξί της την οδήγησε σε μια οδύσσεια πολλαπλών προορισμών από τα δυτικά προς τα ανατολικά του Καΐρου και στο τέλος τής έδωσε συγχαρητήρια.

Σύντομα έμαθε τη γεωγραφία του Καΐρου και προτού περάσει πολύς καιρός απέκτησε μεγάλη πελατεία από οικογένειες και γυναίκες που είχαν κουραστεί από την παρενόχληση - ένα ενδημικό πρόβλημα στην Αίγυπτο - από τους άνδρες οδηγούς.

Οι αδελφές και τα παιδιά της χρειάστηκαν χρόνο για να εγκρίνουν το εγχείρημά της. Αλλά σιγά-σιγά συνήθισαν στην ιδέα - και τώρα «πίνει καφέ κάθε βράδυ με τους άνδρες συναδέλφους της» λέει η Γκαμπέρ.

«Αυτές τις μέρες χρειάζονται τα εργατικά χέρια των γυναικών όσο και των ανδρών. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά η κοινωνία τελικά θα μας αποδεχθεί» προσθέτει.

Μια χούφτα γυναίκες οδηγούν ταξί ήδη από τη δεκαετία του '90 στην Αίγυπτο, αλλά η Γκαμπέρ λέει ότι ο κόσμος τις αποδέχτηκε πιο εύκολα μετά την «επανάσταση του 2011», μια εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουμπάρακ και οδήγησε σε μια επανεκτίμηση των κοινωνικών στάσεων - βασανιστικά αργή για την εξαιρετικά συντηρητική κοινωνία της χώρας όπου χτυπάει η καρδιά του αραβικού κόσμου.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...