Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ηλεία: Περιζήτητοι στο Κατάκολο οι ταξιτζήδες του . . . ιντερνέτ! Έφτιαξαν ιστοσελίδες και κλείνουν πελάτες μέσω διαδικτύου..!

Λένε ότι ο τουρισμός μπορεί να αλλάξει νοοτροπίες και συμπεριφορές σε μια τοπική κοινωνία. Στην περίπτωση της Ηλείας, η ραγδαία άνοδος του τουριστικού ρεύματος
μέσω της κρουαζιέρας επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ταξιτζήδες που μεταφέρουν τουρίστες από το Κατάκολο στην Ολυμπία ή σε άλλους τοπικούς προορισμούς. 

Βγάλτε από το μυαλό σας την παλιομοδίτικη εικόνα του ταξιτζή - «ταρίφα», όπως ο λαός αυθόρμητα αποκαλούσε παλαιότερα τους συμπαθείς αυτοκινητιστές. Σήμερα, ένα ταξί που πραγματοποιεί τουριστικές αποστολές, δεν αποτελεί απλά ένα μέσο μεταφοράς επιβατών, αλλά και ένα κινητό κέντρο πληροφοριών, με αιχμή τις νέες τεχνολογίες οπτικοακουστικής επικοινωνίας. 

Και ο ταξιτζής, δεν είναι πια ο αμίλητος και αγέλαστος οδηγός, αλλά ο προσηνής, εκφραστικός, γλωσσομαθής και ιδιαίτερα ενημερωμένος συνοδός των τουριστών πελατών του. Με αιχμή λοιπόν το ιντερνέτ και τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, κάποιοι ταξιτζήδες που δουλεύουν με πελάτες κρουαζιέρας ανοίγουν νέους δρόμους στο επάγγελμα. Δεν είναι παραπάνω από δέκα εκείνοι οι ταξιτζήδες που δουλεύουν κλείνοντας πελάτες μέσω ιντερνέτ, όμως η τάση δείχνει να επεκτείνεται σιγά - σιγά. 

Η «Πρωινή» μίλησε με ορισμένους από αυτούς, μεταξύ των οποίων ο πρώτος διδάξας, ο Γιώργος Λέτσιος ο οποίος πριν από περίπου μια οχταετία έφτιαξε δοκιμαστικά την ιστοσελίδα του (www.taxikatakolon.gr) η οποία αποδείχθηκε μια έξυπνη κίνηση, αφού η οικονομική συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη, όπως μας εξηγεί:

Η κρουαζιέρα έσωσε το επάγγελμα
«Τα πράγματα στον Πύργο για τους ταξιτζήδες είναι πολύ δύσκολα. Αρκεί να σου πω ότι έχω βγει στην πιάτσα από τις 8:15, τώρα η ώρα είναι 12:30 και έχω πιάσει 8,5 ευρώ, όταν τα έξοδά μου είναι 30 ευρώ. Για εμάς ο Πύργος δεν δίνει διέξοδο. Όμως και η κρουαζιέρα δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζουν οι περισσότεροι, ότι δηλαδή ήρθαν κάποιοι ξένοι να σου αφήσουν τα ωραία λεφτά τους. 

Από μια κούρσα που με την ταρίφα θα γράψει 80 ευρώ, αναγκαζόμαστε να δώσουμε τη μισή τιμή, διαφορετικά δεν θα πάρουμε καθόλου μεροκάματο. Βέβαια, αν δεν υπήρχε η κρουαζιέρα, το 80% των ταξί στον Πύργο θα ήταν καταδικασμένα, όχι όμως ότι η κρουαζιέρα δίνει τρελά λεφτά. Απλά, με τον τρόπο που δουλεύουμε εμείς δεν κάθεσαι στη σειρά για να πάρεις κούρσα. Περιμένουμε τον πελάτη με το όνομά του, εφόσον έχει κλείσει μέσω της ιστοσελίδας την κούρσα και κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν είναι όμως όλες οι κούρσες κλεισμένες μέσω της ιστοσελίδας, κάποιες φορές, όταν δεν έχουμε κλεισμένους πελάτες, περιμένουμε στη σειρά και αν μας επιλέξουν κάποιοι τουρίστες, δουλεύουμε».


Για να μείνουν ικανοποιημένοι οι πελάτες, οι ταξιτζήδες που δουλεύουν με την κρουαζιέρα έχουν φροντίσει να τους παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες. Κάποιες από τις υπηρεσίες αυτές μπορεί και να θεωρηθούν υπηρεσίες VIP αλλά δεν είναι παράδοξο να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν όλα σχεδόν τα κρουαζιερόπλοια παρέχουν ανέσεις χλιδής στους τουρίστες. Για παράδειγμα, στο πολυτελές αυτοκίνητο του Γιώργου Λέτσιου μια γερμανική λιμουζίνα του 2012, υπάρχει για τους επιβάτες ψυγείο, LCD τηλεοράσεις, DVD με πλάνα της περιοχής, έντυποι ταξιδιωτικοί οδηγοί και χάρτες σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και i-pad για σύνδεση με το ιντερνέτ από το wi-fi spot που διαθέτει το αυτοκίνητο!

Οι παροχές είναι επαγγελματισμός
«Εφόσον παίρνεις τα λεφτά του άλλου, πρέπει να του δώσεις κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι κακό το να πάρεις κάτι από τον άλλον, κακό όμως είναι το να μην του δώσεις τίποτα», τονίζει ο κ. Λέτσιος, προσθέτοντας: «Θέλω να δώσω αυτό το μήνυμα σε νέους συναδέλφους μου ώστε να εξελίξουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά αυτή, διότι αρκετοί δεν έχουν ούτε ένα χάρτη στο αυτοκίνητό τους. Πρέπει να προσέχεις ακόμη και τις λεπτομέρειες και προπάντων να έχεις άνω του ικανοποιητικού επιπέδου γνώση της γλώσσας, με ομιλία και γραφή. 

Κρατάω επαφή με πάρα πολλούς πελάτες μου απ’ όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα από τα θετικά το ότι γνωρίζουμε κόσμο και είναι ηθική ικανοποίηση να μένουν οι πελάτες μας ευχαριστημένοι. Δεν είμαστε ξεναγοί, δεν πρέπει να έχουν μεγάλες απαιτήσεις από εμάς. Απλά, είμαστε εδώ για να τους δείξουμε την περιοχή που δεν είναι μόνο η Ολυμπία, αλλά και η Κουρούτα, ο Άγιος Ανδρέας, το οινοποιείο, η μονή Κρεμαστής που εγώ πρώτος την έβαλα στις περιηγήσεις με ταξί. Διότι αρκετοί βρίσκουν καλύτερη πρόταση να επισκεφθούν άγνωστα μέρη παρά τα γνωστά».

Και καταλήγει: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να αγαπάς τη δουλειά σου για να κάνεις αυτά τα πράγματα. Αν κάποιος δει μια καλή κριτική στην ιστοσελίδα θα παρακινηθεί και μπορεί να μας επιλέξει. Έχω μπει σε κάποια βιβλία στην Αμερική και σε κάποια sites τουριστικού περιεχομένου με στόχο να προβληθώ και να εξελίξω τη δουλειά μου». Συνεργάτης του κ. Λέτσιου από το 2002 είναι ο Τάκης Τσαπάρας, ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος μέσα από τη δουλειά του επιδιώκει να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να γεύεται την ηθική ικανοποίηση από τις θετικές εντυπώσεις κατά την περιήγησή τους στις ομορφιές της Ηλείας.

«Φεύγουν ικανοποιημένοι…»
Ένας ακόμη ταξιτζής με τη δική του ιστοσελίδα (http://taxikatakolo.gr) είναι και ο Αντρέας Στάμος από την Αρχαία Ολυμπία.  «Το να εργάζομαι ως οδηγός ταξί δεν είναι για μένα μόνο μια δουλειά για να κερδίζω τα προς το ζην. Είναι κάτι περισσότερο. Η συγκεκριμένη εργασία μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να τους μιλήσω στη γλώσσα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο Ανδρέας Σταθόπουλος ασχολείται με την οργανωμένη μεταφορά τουριστών με το ταξί του στην Ηλεία. Γνωρίζοντας αγγλικά, καθώς έζησε για πολλά χρόνια στην Αυστραλία, ο κ. Σταθόπουλος δεν περιορίζεται απλά στο ρόλο του οδηγού, αλλά συζητάει με τους επιβάτες του, απαντώντας σε απορίες ή ερωτήσεις σχετικά με τους τόπους που επισκέπτονται. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει κι αυτός την ιστοσελίδα του(www.katakolotaxi.gr), ακολουθώντας τη σύγχρονη αντίληψη οργάνωσης της δουλειάς του, με «αιχμή» το μάρκετινγκ και την επικοινωνία μέσω ιντερνέτ. «Αν δεν υπάρχει η αγάπη και το μεράκι για αυτά τα πράγματα δεν γίνεται τίποτα. 

Όποιος δουλεύει σωστά και καλά, έχει και δουλειά. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να εξυπηρετήσουμε τον τουρίστα ώστε να μείνει ικανοποιημένος και να ωφεληθούμε κι εμείς από τις θετικές του εντυπώσεις. Μάλιστα τα τελευταία 4-5 χρόνια υπάρχουν πάρα πολλοί πελάτες μου τουρίστες που κρατούν επαφές μαζί μου επειδή έμειναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέραμε. Μπορώ να πω ότι το 99,9% των πελατών μας φεύγουν από το Κατάκολο με άριστες εντυπώσεις».

Εξαιρετικές οι εντυπώσεις των τουριστών
Οι ιστοσελίδες των οδηγών ταξί δεν ήταν δυνατό να μην διέθεταν και σελίδα με κριτικές των επιβατών τους. Κάποιες από τις εντυπώσεις των τουριστών που καταχωρούνται επωνύμως στις ιστοσελίδες, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Μια οικογένεια γράφει χαρακτηριστικά για τον Ανδρέα Σταθόπουλο, στην κριτική της στην ιστοσελίδα του: «Κλείσαμε το ταξί σας μέσω διαδικτύου από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 2 ημέρες πριν φτάσουμε. 

Όπως κανονίσαμε ήσασταν εκεί για να μας συναντήσετε, βγαίνοντας από το πλοίο. Πολύ ευχάριστο ταξίδι στην Ολυμπία. Ήσασταν πολύ κατατοπιστικός, ενδιαφέρων και φιλικός. Άπταιστα αγγλικά. Εμείς θα σας προτείνουμε. Σας ευχαριστώ». «Είχαμε μια υπέροχη μέρα με τον Γιώργο. Μας πήγε στην Ολυμπία πριν από τα γκρουπ. Σταμάτησε στην πόλη για γρήγορες αγορές, στη συνέχεια σε ένα υπέροχο οινοποιείο, όπου είχαμε μια ξενάγηση και γευσιγνωσία οίνου. Γευματίσαμε σε εστιατόριο στην παραλία. 

Ήταν μια υπέροχη μέρα! Σας ευχαριστώ, Γιώργο!» αναφέρει μια από τις πολλές ενθουσιώδεις κριτικές στην ιστοσελίδα του Γιώργου Λέτσιου. Τέλος, μια από τις πολλές θετικές εντυπώσεις στην ιστοσελίδα του Ανδρέα Στάμου, αναφέρει: «Ήταν πολύ φιλικός και παθιασμένος για την περιοδεία, μας έδειξε πολλά μέρη όπου εκδρομή δεν θα μας πήγαινε. Ήταν πολύ πεπειραμένος και απάντησε σε πολλά ερωτήματά μας. Μας προσέφερε ακόμη δύο CD με ελληνική μουσική ως σουβενίρ! Η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν σε μια κρουαζιέρα στο Κατάκολο στις 4 Μαΐου 2011, και είχαμε τον Ανδρέα ως οδηγό ταξί. Μας άρεσε πολύ η περιοδεία και σίγουρα θα το συνιστούσα σε όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...