Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αυτή είναι η νέα Εφορία: Οι 10 βασικές αλλαγές που μπαίνουν στη ζωή των φορολογούμενων..!

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο μέσω του οποίου θα «οικοδομηθεί» η νέα μορφή των Εφοριών και των εισπρακτικών φορέων παρουσίασε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με γνώμονα το πως θα λειτουργήσουν οι αρμόδιοι φορείς για τη διετία 2014- 2015, η γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να οριοθετήσει τη μελλοντική μορφή των εφοριών, ενώ, ήδη από τα νέα χαρακτηριστικά έχουν ξεχωρίσει δέκα συγκεκριμένες αλλαγές που έχουν συζητηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες.
Στο νέο τρόπο λειτουργίας προβλέπονται κατασχέσεις εξπρές για χρέη στο δημόσιο, μηνιαίες ενημερώσεις για τις οφειλές στην εφορία, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, αλλά και σχολή για την εκπαίδευση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτικά τα δέκα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφορίας, όπως τα συγκεντρώνει το capital.gr:
  1. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου πρόκειται να καταγραφεί ηλεκτρονικά. Στη μερίδα του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενου εκτός από ακίνητα και αυτοκίνητα θα καταγραφούν καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλεια μέχρι και συλλογές έργων τέχνης.
  2. On line ενημέρωση: Ο φορολογικός μηχανισμός θα αντλεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα οικονομικά δεδομένα για τους φορολογούμενους από συμβολαιογράφους, τράπεζες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ
  3. Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια: Κάθε μήνα κάθε οφειλέτης του δημοσίου θα ενημερώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο για το ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει στο δημόσιο ταμείο.
  4. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Η εφορία θα προχωρά μέσω ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στην κατάσχεση κάθε είδους κινητού περιουσιακού στοιχείου των φορολογούμενων και όχι μόνο σε τραπεζικά υπόλοιπα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια). Η κατάσχεση θα γίνεται με ταχεία διαδικασία. Θα μπορούν να γίνονται άμεσες αναλήψεις (direct debiting) από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέος ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας)
  5. Μητρώο τραπεζικών καταθέσεων: Ο φορολογικός μηχανισμός θα είναι ουσιαστικά on line με τις τράπεζες αφού με την ολοκλήρωση του τραπεζικού μητρώου θα είναι πολύ εύκολη η πληροφόρηση των φορολογικών αρχών για τα τραπεζικά υπόλοιπα των φορολογούμενων, τις μεταβολές και τις συναλλαγές.
  6. Βαθμολόγηση κάθε φορολογούμενου για τον κίνδυνο φοροδιαφυγής: Με βάση ένα σύστημα βαθμών, κάθε φορολογούμενος θα βαθμολογείται για την επικινδυτότητα φοροδιαφυγής. Η βαθμολογία θα εξαρτάται από το είδος και τον όγκο των συναλλαγών του φορολογούμενου, την πηγή του εισοδήματός του κλπ. Με βάση τη βαθμολογία θα επιλέγεται ποιος θα ελέγχεται φορολογικά και ποιος όχι.
  7. Διασταυρώσεις για ΚΤΕΟ: Θα διενεργούνται διασταυρώσεις μεταξύ του αρχείου του υπουργείου Μεταφορών και του αρχείου οχημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπίζονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Τα ΚΤΕΟ ενημερώνουν τακτικά το υπουργείο Οικονομικών με ηλεκτρονικό τρόπο για το ποια οχήματα ελέγχονται.
  8. Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου που επισπεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών: Αυτό, όπως έχει γράψει το capital.gr θα γίνεται μέσω ειδικού ιστότοπου. Προωθείται και η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.
  9. Δημιουργείται «ακαδημία» υπαλλήλων του φορολογικού μηχανισμού σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  10. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των φορολογικών διαδικασιών: Ολες οι φορολογικές δηλώσεις, θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υποδομή για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου που σήμερα εξακολουθούν να υποβάλλονται χειρόγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...