Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά: "Στο έλεος της ύφεσης οι εγχώριες επιχειρήσεις" ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..!

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη
Ενώ θεωρεί ότι "οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν δώσει μεγάλο βάρος στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων αφήνοντας
στο έλεος της ύφεσης τις εγχώριες επιχειρήσεις". 

Επιπλέον πιστεύει ότι "μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προκειμένου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να παρουσιάσουμε ένα τεκμηριωμένο και εναλλακτικό σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους που να θεμελιώνεται στην ανάπτυξη και όχι στον περιορισμό" - ενώ θεωρεί ότι "τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι αποσπασματικά και μονοδιάστατα προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στην αγορά από αυτά που ευαγγελίζονται ότι θα λύσουν". 

Μάλιστα επειδή η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα θεωρεί "απαραίτητη τη δημιουργία μιας Τράπεζας Ειδικού – Επενδυτικού Σκοπού, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο του ΕΣΠΑ όσο και αυτά που προέρχονται από άλλες πηγές". Ζητά ακόμη την "αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα". Τέλος στην ερώτηση αν ο νέος χρόνος θα φέρει και νέα λουκέτα στην αγορά λέει ότι "κάθε χρόνο δυστυχώς το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνεται αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των λουκέτων στην αγορά. Και για το 2014 δεν αναμένουμε κάποια βελτίωση, ίσως να έχουμε μια σχετική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης".

- Ποια είναι η ατζέντα της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις; Υπάρχουν βιοτεχνίες στην Ελλάδα που μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία; 

"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το 99,9% των επιχειρήσεων. Προσφέρουν το 85% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 70% της προστιθέμενης αξίας (στοιχεία Ε.Ε.). Τα τελευταία υφεσιακά χρόνια έχουν κλείσει οριστικά περίπου 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα από αυτή τη συρρίκνωση των ΜμΕ είναι εμφανή τόσο από τα πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας όσο και από την καθίζηση του ΑΕΠ. 

Τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην συντριπτική αυτή συρρίκνωση των ΜμΕ είναι γνωστά. Ενδεικτικά αναφέρω την υπερφορολόγηση, την συντριπτική μείωση της αγοραστικής δύναμης και τα προβλήματα ρευστότητας που εντείνονται από την απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων και την έλλειψη χρηματοδότησης γενικότερα. Τα παραπάνω είναι απόρροια της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που έχει επιλεγεί προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να θέσει το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα. Εάν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, την εξαντλητική γραφειοκρατία και την εκτεταμένη διαφθορά για τα οποία λίγα πράγματα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν, είναι προφανές για τον οποιονδήποτε να καταλάβει πώς φτάσαμε στην σημερινή τραγική κατάσταση.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει κοινός τόπος και από την κυβέρνηση ότι η όποια ανάπτυξη έλθει στην χώρα μας, θα προκύψει κυρίως μέσα από την προστασία και ενίσχυση των ΜμΕ. Κάτι που η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει από τις απαρχές του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης. 

Είναι κατά συνέπεια ψηλά στην ατζέντα της ΓΣΕΒΕΕ η εμπέδωση της σημαντικότητας του ρόλου των ΜμΕ για την ανάπτυξη της οικονομίας στην χώρα μας, όχι μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών και παραινέσεων, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές που θα θέτουν τις ΜμΕ στο κέντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού ως ατμομηχανή της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας. Πρέπει συνεπώς να προσαρμοστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται προς την κατεύθυνση της στήριξης και προστασίας των ΜμΕ. 

Αλλωστε καλές και απαραίτητες είναι οι προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά έχουν μακρύ χρόνο ωρίμανσης, εφόσον ευοδωθούν, και δεν προσφέρουν παράλληλα ικανοποιητικές λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που έχουμε και που αν δεν αντιμετωπιστεί δεν μπορούμε να προσδοκάμε σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν δώσει μεγάλο βάρος στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων αφήνοντας στο έλεος της ύφεσης τις εγχώριες επιχειρήσεις. Και επειδή έχει ήδη χαθεί δυσαναπλήρωτος χρόνος, η ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει, να προτείνει μέτρα και πολιτικές και να λειτουργεί αλλά και να δημιουργεί δομές (κατάρτιση, δίκτυο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μονάδα καινοτομίας και συνεργατικών σχηματισμών…) προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ΜμΕ.
Οσον αφορά τώρα το 2ο σκέλος της ερώτησής σας, φυσικά και υπάρχουν βιοτεχνίες και κλάδοι, που μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Επιχειρήσεις που με όπλο τους την υψηλή τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού, την εφευρετικότητα, την καινοτομία, αλλά και το μεράκι για αυτό που κάνουν αντιστέκονται και αναπτύσσονται στο μνημονιακό περιβάλλον. Και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις σε ένα τόσο δυσμενές και κυρίως ολιγοπωλιακό περιβάλλον πραγματοποιούν άθλο. 

Εναν άθλο που η ελληνική Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να στηρίξει, συνομιλώντας και ακούγοντας πρώτα και κύρια τους ίδιους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου αυτή η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη να αποκτήσει υπόσταση. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απολύτως αναγκαίο να προωθηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης κάθετων τοπικών συστάδων επιχειρήσεων (clusters). Η ενίσχυση δηλαδή μικρών τοπικών οικονομιών, ώστε να αναπτύξουν δίκτυα συνεργασίας, μεταξύ των επιχειρήσεων, από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή τομέα, για τη διαμόρφωση και προώθηση του δικού τους τοπικού  προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο οι μικρές τοπικές οικονομίες θα μπορέσουν να αναπτύξουν το δικό τους ενοποιημένο προϊόν προς τον επισκέπτη-καταναλωτή, καθιστώντας το βιώσιμο, ανταγωνιστικό και εξελισσόμενο".
- Η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει; Τι μπορεί να χτιστεί πάνω στα συντρίμμια και σε ποιες βάσεις;
Διαβάστε τη συνεχεια στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/32776-giwrgos-kavvathas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...