Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τα πιο επικίνδυνα μέσα μεταφορών..!

1. Αεροπλάνο

Θεωρείται δίκαια το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσον. Το 2012 πέθαναν 794 άνθρωπο σε 119 πτώσεις αεροπλάνων, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ετησίως από 100 έως

200 αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία θρηνήσαμε κατά μέσο όρο 800 έως 1.500 θύματα. 

Μικρός αριθμός, αν σκεφτούμε ότι εφέτος θα μετακινηθούν με αεροπλάνα πάνω από 3 δισεκατομμύρια επιβάτες σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Αεροπλοΐας ΙΑΤΑ, η εναέρια κυκλοφορία έχει τριπλασιαστεί από το 1980 έως σήμερα, όμως ο αριθμός των δυστυχημάτων μειώνεται σταθερά.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι φάσεις της απογείωσης και της τροχοδρόμησης, ενώ υπολογίζεται ότι τα μισά αεροπορικά δυστυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Να σημειωθεί επίσης, ότι τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώνονται με μικρά αεροπλανάκια.

2. Τρένο

Τα τρένα θεωρούνται το δεύτερο ασφαλέστερο μέσον μεταφοράς μετά το αεροπλάνο, αν και κάθε 90 λεπτά καταγράφεται στον πλανήτη μας και ένα ατύχημα με εμπλοκή αμαξοστοιχιών. Ο αριθμός των θυμάτων ωστόσο περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες και μάλιστα τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται εκτός Ευρώπης. Ιδιαίτερα στην Ασία και στην Αφρική οφείλονται τα ατυχήματα σε κακή συντήρηση του δικτύου και των συρμών, όπως επίσης στην επικινδυνότητα των διαδρομών.

Πολύ πιο επικίνδυνες από τη διαδρομή με ένα τρένο, είναι οι…σιδηροδρομικές διαβάσεις όπου κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι προσπαθώντας να τις διασχίσουν.

3. Πλοίο

Τα πλοία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλή στην Ευρώπη, όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες ανήκουν στα πιο επικίνδυνα μέσα μεταφοράς. Αυτό οφείλεται κυρίως στα παλαιά και κακοσυντηρημένα σκάφη, στις χαλαρές νομοθεσίες, στην έλλειψη σωστικών μέσων, κλπ. Έτσι σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο εκατοντάδες πολύνεκρα ναυάγια.

4. Αυτοκίνητο

Περίπου 1,2 εκατομμύρια θύματα θρηνούμε κάθε χρόνο από δυστυχήματα με αυτοκίνητα. Το 70% των νεκρών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και 50 έως 70 εκατομμύρια τραυματίες, οι οποίοι συχνά υποφέρουν μακροχρόνια μετά το ατύχημα ή παθαίνουν κάποια αναπηρία. Οι στατιστικές είναι αμείλικτες: Τα θύματα των τροχών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από εκείνα όλων των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς μαζί!

Τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα, σε κατανάλωση αλκοόλ και σε κούραση στο τιμόνι, ενώ άλλες αιτίες είναι η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας και οι κακές συνθήκες του δρόμου.

5. Ποδήλατο

Θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο και από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα το 2012 έχασαν μόνο στη Γερμανία τη ζωή τους 406 ποδηλάτες. Πολλοί δήμοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφαλή δίκτυα ποδηλατοδρόμων για τις μετακινήσεις με ποδήλατα.

6. Μοτοσικλέτα

Οι στατιστικές υποστηρίζουν, ότι πρόκειται για το πιο επικίνδυνο μέσον μετακίνησης. Η πιθανότητα να τραυματιστείς θανάσιμα με μία μοτοσικλέτα είναι 20 φορές μεγαλύτερη από ό,τι με το αυτοκίνητο, καθώς τα δίκυκλα δεν έχουν κάποια ζώνη απορρόφησης της ενέργειας πρόσκρουσης και οι αναβάτες είναι εκτεθειμένοι. Γιαυτόν τον λόγο η χρήση του κράνους έχει ζωτικό χαρακτήρα, αν και δεν αρκεί εφόσον οι μοτοσικλέτες γίνονται ολοένα γρηγορότερες. Οι κατασκευαστές εφοδιάζουν πλέον τις μοτοσικλέτες με ABS, ενώ ήδη λανσαρίστηκαν ειδικά γιλέκα που φουσκώνουν και γίνονται αερόσακοι σε περίπτωση εμπλοκής ενός δικύκλου σε ατύχημα.

7. Πεζοί

Οι πεζοί ζουν επικίνδυνα. Στις ΗΠΑ πεθαίνει κάθε δύο ώρες ένας πεζός σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα, ενώ κάθε οκτώ λεπτά τραυματίζεται και ένας πεζός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO υπολόγισε, ότι το 2012 ένα στα πέντε θύματα σε τροχαία ατυχήματα ήταν πεζός.



ΠΗΓΗ: http://www.trolleatzis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...