Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Μεταφορά μαθητών: Το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια..!

Στην αποποίηση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών ενδέχεται να οδηγηθούν οι Δήμοι της Ηπείρου, καθώς για πολλοστή φορά αποδεικνύεται αδυναμία
προώθησης των διαγωνισμών για το μεταφορικό έργο.
Ο ένας μετά τον άλλον οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι και είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, χωρίς να έχει βρεθεί λύση.
Το ζήτημα ήρθε προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπου μεταξύ άλλων κατατέθηκε και η πρόταση για επιστροφή της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, όχι μόνο λόγω των άγονων διαγωνισμών, αλλά και γιατί από μερίδα δημάρχων σημειώνεται η ανάγκη να υπάρξει περιφερειακός σχεδιασμός.
Το ζήτημα του περιφερειακού σχεδιασμού για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, έθεσε ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέτει θέμα αποποίησης ευθυνών, αλλά η πρότασή του προκύπτει από τα προβλήματα που διαπιστώνονται.
Τη θέση να επιστρέψει η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Πωγωνίου και Ηγουμενίτσας, Κώστας Καψάλης και Γιώργος Κάτσινος αντίστοιχα, με τον πρώτο να επισημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες ανά Περιφερειακή Ενότητα και τον δεύτερο να δηλώνει πως η αποποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας είναι αναγκαστική.
Αντίδραση υπήρξε από τον δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, Θανάση Μανταλόβα, ο οποίος διαφώνησε με την αποποίηση της αρμοδιότητας, δηλώνοντας πως το πρόβλημα είναι στην Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο των διαγωνισμών και στον μαθηματικό τύπο, επισημαίνοντας πως και η Περιφέρεια να αναλάβει την αρμοδιότητα, το πρόβλημα θα παραμείνει λόγω του ότι η διαδικασία θα είναι ασύμφορη.
Τελικά, μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε στην παρούσα φάση να ζητηθεί παράταση των συμβάσεων για ένα σχολικό έτος, και επανεξέταση των Υπουργικών Αποφάσεων και του μαθηματικού τύπου, καθώς και να επανεξεταστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, χωρίς να τίθεται ανοιχτά προς το παρόν πολιτικό ζήτημα για επιστροφή της αρμοδιότητας.
«Η μεταφορά των μαθητών είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ο μαθηματικός τύπος είναι ασύμφορος για τους επαγγελματίες. Ζητάμε να επανακαθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, τόσο ως προς το οικονομικό, όσο και στο αν πρέπει η αρμοδιότητα να ασκείται από τους Δήμους. Πρέπει το θέμα να λυθεί, διαφορετικά τα παιδιά θα μείνουν στους δρόμους», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δημήτρης Ρογκότης.


Άλυτο το πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Χωρίς λύση, στο μεταξύ, είναι και το ζήτημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Αγροτικά Ιατρεία, με το πρόβλημα να επιτείνεται καθώς το μέτρο για επιβολή προστίμου δεν έχει αρθεί, και κάποιοι γιατροί αρνούνται να συνταγογραφήσουν χειρόγραφα, μη αρκούμενοι στις προφορικές δεσμεύσεις.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, χαρακτήρισε το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό και τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προωθήσει άμεσα τη διαδικασία διασύνδεσης των Αγροτικών Ιατρείων, διαφορετικά να δώσει τη δυνατότητα να το πράξουν οι Δήμοι.
Την αναστολή του μέτρου μέχρι να λυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα ζήτησε ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, πρόταση στην οποία τελικά συμφώνησαν όλοι ομόφωνα και θα υπάρξει παρέμβαση προς το Υπουργείο Υγείας για να επιτραπεί η χειρόγραφη συνταγογράφηση.
«Είμαστε υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά ζητάμε να εξαιρεθούν από την Υπουργική Απόφαση οι περιοχές που έχουν πρόβλημα, μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα», συνόψισε την απόφαση ο Δ. Ρογκότης.


Ζητούν μέριμνα για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Προ ημερησίας διάταξης τέθηκε και το ζήτημα με την απόφαση για διακοπή λειτουργίας των Περιφερειακών Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, με αφορμή τις πληροφορίες για λουκέτο σε πέντε ΔΟΥ της Ηπείρου.
Τόσο ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, όσο και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ανέφεραν πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην περιοχή τους και πρέπει να βρεθεί τρόπος για την εξυπηρέτηση των κατοίκων μετά το κλείσιμο των ΔΟΥ Κόνιτσας και Δελβινακίου.
Η ΠΕΔ Ηπείρου δεν είναι αντίθετη στο να συγχωνευθούν οι ΔΟΥ σε μία ανά Νομό, ωστόσο ζητά να παραμείνουν εφοριακοί υπάλληλοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων στις επιμεθόριες περιοχές.
Το θέμα της αναστολής λειτουργίας των περιφερειακών ΔΟΥ συζητήθηκε και σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κόνιτσας, το οποίο κατέληξε σε ψήφισμα. Όπως αναφέρεται, το κλείσιμο της ΔΟΥ Κόνιτσας θα επιφέρει ένα ισχυρό και οριστικό πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της ακριτικής επαρχίας.
«Η ΔΟΥ Κόνιτσας εξυπηρετεί 42 Τοπικές Κοινότητες, καθώς και την έδρα του Δήμου, οι οποίες απέχουν 150 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα όπου προορίζεται να λειτουργήσει η μία και μοναδική ΔΟΥ στο νομό Ιωαννίνων.
Διερωτώμεθα απλά. Δεν ενδιαφέρει την πολιτεία η εξυπηρέτηση των κατοίκων που ζουν σε τόσο ακριτικές περιοχές;
Στο βωμό δηλαδή των οποιονδήποτε εκάστοτε πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν σας ενδιαφέρει η διατήρηση και βιωσιμότητά της υπαίθρου;
Κρίνουμε αδιανόητη την αδιαφορία σας για τον μαρασμό της υπαίθρου, την οποία δικαιολογείτε με την επίκληση προσχηματικών οικονομικών σκοπιμοτήτων.
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι, γνώμονας των εν λόγω ενεργειών σας είναι και η μείωση του κόστους λειτουργίας της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, εμείς, ως Δήμος Κόνιτσας υποβάλλουμε επίσημα την ακόλουθη πρόταση: Παραχωρούμε δωρεάν στέγη για τα γραφεία της ΔΟΥ.
Έχουμε καταδικαστεί ως πολίτες από τις από τις συνεχείς οριζόντιες και άδικες περικοπές. Μην μας στερείτε το δικαίωμα και μην αγνοείτε την υποχρέωσή σας να λαμβάνετε υπόψη σας την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Η επαρχία πρέπει να ζήσει. Γίνεται αντιληπτό ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως συναλλασσόμενοι φορολογούμενοι, μεταβαίνοντας στα Ιωάννινα.
Ως Δήμος Κόνιτσας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε ή να ανεχτούμε τον μαρασμό της ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής μας.
Παρακαλούμε όπως εξετάσετε σοβαρά όλα τα ανωτέρω και αναμένουμε την θετική ανταπόκριση στο εύλογο και σοβαρό αίτημά μας», τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.
«Από την ημέρα που γίναμε Δήμαρχοι, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο των υπηρεσιών. Σε καιρούς κρίσης, αν δεν ενισχύσεις την περιφέρεια, η κρίση θα βαθύνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας.


Άλλα θέματα
Η ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε επίσης να κάνει γνωστό πως οι Δήμοι προτίθενται να παραχωρήσουν κτίρια για τη στέγαση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων και να αναλάβουν την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, προκειμένου να μην κλείσουν. Το θέμα έθεσε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης, αναφερόμενος στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού, ενώ και ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης συμφώνησε λέγοντας πως ήδη δρομολογείται η παραχώρηση του πρώην Δημαρχείου Μολοσσών για τη στέγαση του πυροσβεστικού κλιμακίου στον Βουτσαρά.
Τέλος, αποφασίστηκε να προωθηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης που θα εγκρίνει την παραχώρηση στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων της χρήσης του Τελωνείου στη Γέφυρα Πλάκας, το οποίο είχε αγοραστεί από την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει το κτίριο στην κατάσταση που βρισκόταν πριν ανακατασκευαστεί μέσω του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και διαδημοτικής συνεργασίας των Δήμων Πραμάντων και Κατσανοχωρίων.
Στόχος, όπως σημείωσε, είναι ένα τμήμα του να μετατραπεί σε Μουσείο Μαστορικής Τέχνης με παράλληλη ενημέρωση για την ιστορία της περιοχής, ενώ ένα άλλο τμήμα του θα λειτουργήσει σαν κυλικείο.


ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

http://www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...