Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Συνταγή της ημέρας

Ψωμί Χωριάτικο


Από το: http://faghta-giagias.blogspot.com


Η συνταγή αυτή που σας δίνω, είναι η ίδια που έφτιαχνε η γιαγιά μου που την είχε μάθει απ' τη δική της.

Επειδή έχει αρκετή διαδικασία η κατασκευή του προζυμιού, μπορείτε να το αγοράσετε από το φούρνο της 
γειτονιάς σας.


Υλικά

  •     400 γρ. προζύμι
  •     1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (δυνατό)
  •     1 κ. σ. κοφτή αλάτι
  •     2 κ. σ. ελαιόλαδο
  •     χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
  •     1 κ. σ. μέλι ( προεραιτικά)
  •     1 χούφτα αλεύρι (για πασπάλισμα)

 Εκτέλεση

Παίρνουμε το προζύμι που έχουμε φτιάξει, ή 400 γρ. που έχουμε αγοράσει απ' το φούρνο της γειτονιάς μας καθώς και αλεύρι χωριάτικο δυνατό. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, για 15' περίπου, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα και 30΄. Όταν διπλασιαστεί τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε μακρόστενα φρατζολάκια. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας μας και τοποθετούμε τα φρατζολάκια, με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 3 - 4 χαρακιές στα φρατζολάκια. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄- 60' για να διπλασιαστούν σε όγκο. Ραντίζουμε τα ψωμιά μας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.


Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το προζύμι, δείτε την συνταγή ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...