Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - Δελτίο τύπου (Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011)

 Απόφαση Χάγης:

Ψύχραιμη (ή αμήχανη) προσπαθεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση μετά το διπλωματική αποτυχία που υπέστη η χώρα στη Χάγη, μετά την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων, αλλά και της παρούσας, που
επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα.

Ο ανερμάτιστος χειρισμός οδήγησε στο θλιβερό αυτό αποτέλεσμα.

Αντί οι ελληνικές κυβερνήσεις να καταγγείλουν, από το 2002, όπως είχαν δικαίωμα βάσει των συμφωνηθέντων, την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ή έστω το 2008, όταν οι Σκοπιανοί προσέφυγαν στη Χάγη, αυτές απλά αδιαφορούσαν, παρά το γεγονός ότι σε περιορισμένη χρονική διάρκεια (επτά ετών εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας) αυτή συμφωνία δεν είχε πια καμιά νομική ή ουσιαστική βάση και δέσμευε μονομερώς την Ελλάδα, ενώ είχε καταστεί κουρελόχαρτο από την άλλη, παντελώς αδιάλλακτη πλευρά, η οποία εμμένει να καπηλεύεται την Ελληνική Ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά αιώνων.

Σα να μην έφτανε δε αυτό οι ανεκδιήγητοι Σκοπιανοί αποφάσισαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την ελληνική ύπνωση και να καταγγείλουν την Ελλάδα στο – αδέκαστο κατά τους φωστήρες της ελληνικής πολιτικής – Δικαστήριο της Χάγης. Από τη στιγμή που η συμφωνία δεν καταγγέλθηκε το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, εφόσον το άρθρο 11, παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ανέφερε ρητά ότι η Ελλάδα «…συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή της ΠΓΔΜ  ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους η Ελλάδα  είναι μέλος».

Δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και δεν άσκησε γιατί απλά στο καταστατικό της Συμμαχίας δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Απαιτείται ομοφωνία των συμμαχικών κρατών για να γίνει αποδεκτή η αίτηση ένταξης ενός νέου μέλους. Ανέφερε το ανακοινωθέν : «Συμφωνήσαμε ότι πρόσκληση ένταξης θα απευθυνθεί στην ΠΓΔΜ μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».


Άρα το δικαστήριο κακώς καταδίκασε την Ελλάδα, χωρίς αντίδραση από την νυν κυβέρνηση, για κάτι που νομικά δεν έπραξε!
Τέλος όμως το σημαντικότερο ίσως σφάλμα των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ότι δεν κινήθηκαν επιθετικά, προλαμβάνοντας την κίνηση των Σκοπιανών με ελληνική προσφυγή για τις συνεχείς σκοπιανές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και την ανακίνηση, πάνω από όλα, μειονοτικών και αλλοτριωτικών ζητημάτων. Η ελληνική αδράνεια παραχώρησε την πρωτοβουλία στους Σκοπιανούς και μετέτρεψε τον αθώο, αν όχι σε ένοχο, σε απολογούμενο.

Πηγή: www.syndesmosee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...