Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση (Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011)

Στην ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 293 βουλευτές εκ των οποίων οι 255 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και 38 βουλευτές αρνήθηκαν.

Τρεις βουλευτές, ο κ. Πάνος Καμμένος από την ΝΔ και ο Τσετίν Μάταντζη και ο Χρήστος Κατσούρας από το ΠΑΣΟΚ έκαναν
πράξη τις δηλώσεις τους στην Ολομέλεια και δεν έδωσαν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Τελικά η ΝΔ διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, την ίδια τακτική δεν ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ για τους δύο βουλευτές του που καταψήφισαν την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός δεν μετείχε στην ψηφορία καθώς όπως είπε δεν ήθελε ούτε να καταψηφίσει ούτε να υπερψηφίσει την κυβέρνηση,




Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις»

«Θα καταβληθούν οι μισθοί και συντάξεις του δημοσίου εμπροθέσμως και πλήρως» διαβεβαίωσε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι για να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται για την καταβολή της 6ης δόσης.

Παράλληλα, αίσθηση έκανε η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στην λίστα με τους καταθέτες που έχουν βγάλει χρηματικά ποσά σε τράπεζες στο εξωτερικό. «Πολλοί θα μείνουν άφωνοι όταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δώσει το πράσινο φως και δημοσιευτούν οι λίστες με τα ονόματα εκείνων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό. Γιατί πολλοί κουνούν το δάχτυλο και λένε τι πρέπει να γίνει αλλά οι ίδιοι δεν στηρίζουν την ελληνική οικονομία με το να βγάζουν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους. Θα ξαναγνωριστούμε όλοι», τόνισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές με κοινωνικά κριτήρια στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ. «Παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος κάνει συστάσεις στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Εμείς πρώτοι θέλουμε να άρουμε αδικίες και αυτό αφορά και το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ και πολλές άλλες ρυθμίσεις όπου υπάρχουν αδικίες».



Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μάταντζη, βουλευτής από την Ξάνθη, εξήγησε ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει τη νέα κυβέρνηση γιατί όπως είπε «δεν μπορεί να συμπλεύσει με εκείνους που με την ακροδεξιά ρητορική τους παρεμποδίζουν τον εμπλουτισμό της κοινωνίας με διαφορετικότητα και ναρκοθετούν τη σύνθεση, το θεμέλιο της Δημοκρατίας». «Αυτή είναι η δική μου, προσωπική κόκκινη γραμμή. Γνωρίζω ότι δεν διακυβεύεται η ψήφος εμπιστοσύνης και περιβάλλω με εκτίμηση τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο», κατέληξε ο βουλευτής Ξάνθης.



Ένας ακόμα πονοκέφαλος στο ΠΑΣΟΚ δημιουργείται με τον Χρήστο Κατσούρα ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι «δημιουργείται ένας περίεργος συνασπισμός και χτίζεται μία νέα πολυκατοικία μακριά από την κουλτούρα κάθε σοσιαλδημοκρατικού κόμματος».



Και ενώ η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε διαγραφή του κ. Καμμένου αν εκείνος ψηφίσει όχι, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι σκοπεύει να πράξει το ΠΑΣΟΚ για την περίπτωση του κ. Μάταντζη.

Αιχμές κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου άφησε όμως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σαλαγιάννης. «Επειδή άκουσα για εκλογικό νόμο, είμαι υπέρ της λίστας εφόσον θα έχουμε κόμματα που θα λειτουργούν με ανοιχτές διαδικασίες. Αλλιώς αν πάμε σε εκλογές με λίστα θα μπουν οι φίλοι των αρχηγών στη Βουλή και θα γίνουμε από πριγκηπάτο σουλτανάτο».

Σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές ζήτησε από τον κ. Λουκά Παπαδήμο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι αν δεν γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών δεν σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος είπε: «Είναι πολύ προσωπική η σημερινή ψήφος. Θα περιμένω να ακούσω τοποθετήσεις των Υπουργών και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για να αποφασίσω ποιο θα είναι το σωστό να πράξω απόψε, γιατί την Δευτέρα άκουσα μία οικονομική ομιλία από τον Πρωθυπουργό και εμένα αυτές οι ομιλίες δεν με ικανοποιούν».



Φ.Πετσάλνικος: Δεν θα λογοδοτήσω σε κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο πρόεδρος της Βουλής που μίλησε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε να απαντήσει στα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι του έγινε πρόταση για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

«Δεν θα λογοδοτήσω σε κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα. Λογοδοτώ στους πολίτες και για την άσκηση του λειτουργήματος μου λογοδοτώ σε όλους τους βουλευτές», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.



«Βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα, στο επίκεντρο μίας μιντιακής καταιγίδας όταν εγώ ούτε είχα επιθυμήσει, ούτε είχα σκεφτεί τίποτα. Με χονδροειδή ψέματα ορισμένοι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να με μειώσουν όχι ως πολιτικό, αλλά ως άνθρωπος», είπε ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Παπαδήμου που γεννήθηκε από την ανάγκη που έχει ο τόπος σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Νωρίτερα, στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για μία «κυβέρνηση με αποστολή συγκεκριμένη και χρονικά οριοθετημένη που δεν πιστώνεται σε κόμματα».



«Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας» ήταν το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Σταύρου Δήμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος: «Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση χτίστηκε πάνω σε μία αντίφαση. Ενώ η πραγματική της δύναμη θα ήταν να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, καλείται να χειριστεί τα θέματα που αφορούν κυρίως τους πιστωτές μας. Αν δεν μιλήσουμε στην κοινωνία, το έργο αυτής της κυβέρνησης θα παραμείνει λειψό..».

Πρωτοβουλίες από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για την ανάταξη του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης. «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να εμφανίσει τάχιστα προτάσεις για την ανάταξη του ορίζοντα του πολιτικού μας χώρου. Θα πρέπει να προσδιορίσει τις διαδικασίες εκείνες με τις οποίες θα θέσουμε τα πάντα επί τάπητος άμεσα και όχι στο προσεχές μέλλον», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.



«Για απαράδεκτη συμφωνία - ντεκόρ για να παίζουν τα παιχνίδια τους τα κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση και για να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία», έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι στα ερείπια της χώρας», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταψηφίζουμε, αλλά θα είμαστε εδώ να καταθέτουμε προτάσεις και να κάνουμε κριτική. Παραμένουμε σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...