Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πήρε κεφάλια ο Μπεγλίτης - Ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011)

   Ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κατά την απογευματινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.
   Το Συμβούλιο έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους Αρχηγούς των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων σηματοδοτώντας παράλληλα μεγάλο
αριθμό αποστρατειών κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς

 Αναλυτικότερα με αποφαση του ΚΥΣΕΑ τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία:


- Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Πτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, (ΑΜ: 9165) στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

- ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης (ΑΜ: 39944) ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

- ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ (ΑΜ: 1481) ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Ναυάρχου εν αποστρατεία, ενώ του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

- ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας (ΑΜ: 10794) ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία, ενώ του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:

α. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας ο Αντιστράτηγος (ΠΒ) Κωσταράκος Μιχαήλ (ΑΜ: 41824) ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Στρατηγού


β. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο Αντιστράτηγος (ΤΘ) Ζιαζιάς Κωνσταντίνος (ΑΜ: 41926)

γ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο Υποναύαρχος Χρηστίδης Κοσμάς ΠΝ (ΑΜ: 1555) ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Αντιναυάρχου

δ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο Αντιπτέραρχος (Ι) Τσαντηράκης Αντώνιος (ΑΜ: 11563)


Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Η πρωτοβουλία για την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στηλιτεύτηκε έντονα από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική ενέργεια» από μια κυβέρνηση που καταρρέει.
Ειδικότερα, σε αιχμηρή δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας ανέφερε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».
Κάλεσε επίσης τον υπουργό «να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια» και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα αναγνωρίσει «μια τέτοια απόφαση που στρέφεται εναντίον του Εθνικού Συμφέροντος».

«Κάτω τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αποτελείτε, πλέον, παρελθόν. Τελειώσατε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ο υπουργός Αμυνας και η κυβέρνηση πρέπει να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ’ αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ διά μέσου Θ. Δρίτσα, ο οποίος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου βρίσκεται υπό κατάρρευση. Από καιρό απομονωμένη από το λαό κινδυνεύει να χάσει και την εμπιστοσύνη της Βουλής».
«Θεωρούμε», συμπλήρωσε, «απολύτως απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός αυτής της κυβέρνησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, συγκεκριμένα πριν από απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός».

Πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης χαρακτήρισε την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και την αλλαγή του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία ΔΗΣΥ .
Η συγκεκριμένη εξέλιξη «επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα», υποστηρίξε η ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος προστατεύοντας την νομιμότητα, να αρνηθεί την υπογραφή των διαταγμάτων.
«Οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης», τόνισε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά προθέτοντας, «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα. Ποια ανάγκη τις επέβαλε; Αυτό είναι το ερώτημα της κοινωνίας».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...