Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα υπό κατοχή, ο λαός στην αντίσταση (Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011)

Γράφει ο Χρήστος Πασαλάρης
ΤΗΝ ΩΡΑ που γράφονται οι γραμμές αυτές, η δόλια πατρίδα βγαίνει υποδουλωμένη για 10 χρόνια στους ξένους δανειστές και παραδομένη αμαχητί στη Γερμανία της φράου Μέρκελ. Ο δε ηρωικός λαός της, αφού φασκέλωσε και αναθεμάτισε δεόντως στις 28 Οκτωβρίου τους προσκυνημένους της εξουσίας, περιμένει καρτερικά τον χειρότερο Νοέμβριο της Ιστορίας του...


ΟΤΙ... ξαναβροντάει ο Όλυμπος και ότι ξαναστράφτει η Γκιώνα, σε μια νέας μορφής αντίσταση κατά του ξένου δυνάστη, είναι ολοφάνερο. Ότι η κυβέρνηση της κατοχής μετράει τις μέρες της, ανοιχτά καταδικασμένη από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είναι ηλίου φαεινότερο. Τι μένει να γίνει; Μένει εκείνο το «απρόβλεπτο». Μένει η θαυματουργή κίνηση που θα δώσει ιλιγγιώδεις στροφές στην Ιστορία του τόπου.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ, λοιπόν, της «ξαφνικής σπίθας», δεν γίνεται να μη θυμίσω σήμερα κάποια πολύ σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν Νοέμβριο μήνα και άλλαξαν τη μοίρα της πατρίδας, άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο. Στέκονται, όμως, εξόχως διδακτικά για τις νεώτερες γενιές.

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1901
και 1903 διαδραματίστηκαν τα περιβόητα «Ευαγγελικά» και «Ορεστιακά», με πολλούς νεκρούς και τραυματίες στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της δημοτικής και της καθαρεύουσας στο θέμα της μετάφρασης των Ευαγγελίων, αλλά και της αρχαίας τραγωδίας στη γλώσσα του λαού. Μαύρη αντίδραση ήταν και τότε οι προφέσορες με τα συμφεροντάκια τους. Επαναστάτης, ο μεγάλος δημοσιογράφος Βλάσης Γαβριηλίδης.

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1910 ευτύχησε η πατρίδα να αποκτήσει πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τέκνο της επανάστασης του 1909 στο Γουδί. Εκείνο τον μήνα κέρδισε στις εκλογές 307 έδρες επί 362 και στη θητεία του κατάφερε να διπλασιάσει την Ελλάδα και να την κάνει σεβαστή στον κόσμο όλο. Αλλά...

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1920 ο ίδιος άνθρωπος «μαυρίστηκε» στις εκλογές, δεν βγήκε ούτε βουλευτής και αυτοεξορίστηκε, αφού η τότε μαύρη αντίδραση έπεισε τον ευκολόπιστο λαό μας ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν επικίνδυνος για την πατρίδα!..

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1922
, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση Πλαστήρα - Γονατά, οι τότε υπεύθυνοι της εθνικής ντροπής (ανάμεσα στους «έξη» και τρεις πρώην πρωθυπουργοί) εκτελέστηκαν στο Γουδί. Πρωταγωνιστής ο Θόδωρος Πάγκαλος, παππούς του σημερινού αντιπροέδρου, αλλά αργότερα δικτάτορας.

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1942 η μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη της Κατοχής. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις ενωμένες αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη (πρόσφατα αποκαταστημένου από το ΚΚΕ) και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Η ιστορία της αντίστασης δεν τελειώνει ποτέ για την Ελλάδα. Ο... Όλυμπος και ο Κίσσαβος βιάζονται να ξαναβροντήξουν...

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1952 ο στρατάρχης Παπάγος, με τον «Ελληνικό Συναγερμό», κερδίζει πανηγυρικά τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός. Τον έχουν υποστηρίξει κεντρώοι ηγέτες, όπως ο Γ. Παπανδρέου και ο Εμμ. Τσουδερός, καθώς και δέκα εφημερίδες με «μπροστάρη» τον Δημήτρη Λαμπράκη του «Βήματος-Νέων». Μετά τον μυστηριώδη θάνατό του, θα τον διαδεχθεί ο Καραμανλής.

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1963 ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου, ευνοημένος από τα Ανάκτορα, θα κερδίσει τις εκλογές και θα γίνει πρωθυπουργός. Θα τις ξανακερδίσει τον Φεβρουάριο του 1964, για να συγκρουσθεί τον Ιούλιο του 1965 με τον Κωνσταντίνο, για χάρη του γιου του, Ανδρέα, και να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο στη δικτατορία του 1967.

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1973,
υπό καθεστώς Παπαδόπουλου, ξεγραμμένου όμως από τη CIA για... αντιαμερικανικές «αταξίες», όπως οι πρόσφατες του Κώστα Καραμανλή, άναψε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επακόλουθο το πραξικόπημα του Ιωαννίδη και τον διαμελισμό της Κύπρου. Η τελευταία λέξη για αυτή την εξέγερση δεν έχει γραφτεί, όπως δεν έχει αποκαλυφθεί και το σενάριο της εναλλαγής Καραμανλή - Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2010.

•ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1974 ο Καραμανλής εκλέγεται πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης με 54,4% και αργότερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά και Νοέμβριο του 1995 ο Ανδρέας εισάγεται στο «Ωνάσειο», όπου και λήγει η θητεία του, με την ευλογία και του γιου του και με το «δείπνο των 4» που άνοιξε τον δρόμο στον Σημίτη. Ανάλογα «δείπνα» δίδονται και σήμερα με τους τρεις, για το «αντίο» στον Γεώργιο Παπανδρέου. Αλλά με ποιον διάδοχό του;

•ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2011: Όλα ανοιχτά... Με τον εξαγριωμένο λαό στην αντίσταση!..


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...